Кабинет директора | Сектор за правне и финансијске послове | Сектор за планирање развој и квалитет | Сектор за возаче | Сектор за возила

Насловна » Међународна сарадња

 

Међународна сарадња

За послове које обавља Агенција за безбедност саобраћаја, неопходна је сарадња са свим међународним институцијама из области безбедности саобраћаја, регионалним, европским и светским. У склопу ових активности, Агенција је узела учешће на више семинара и конференција у земљи и иностранству.

 

СТАТИСТИЧКИ ИЗВЕШТАЈИ ЕВРОПСКОГ САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ ТРАНСПОРТА - ETSC (EUROPEAN TRANSPORT SAFETY COUNCIL) ИЗ 2014. ГОДИНЕ

 

 

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ

"AGEING ADN SAFE MOBILITY"

 

Међународна конференција ће имати фокус на проблемима безбедности старијих учесника у друмском саобраћају. Место и време одржавања међународне конференције је "German Federal Highway Research Institute", Bergish-Gladbach, Немачка, 27-28.11.2014.

Више података можете пронаћи на линковима:

http://www.bast.de/ageingconference

http://www.bast.de/cln_030/nn_42446/DE/Termine/Veranstaltungen/agingconference/call-vor-abstracts.html

 

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О СТАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА И САСТАНАК  PRI  РЕГИОНАЛНЕ ГРУПЕ

 

PRI

Дана 01. и 02. марта, 2012. године Агенција за безбедност саобраћаја је организовала Регионалну конференцију о стању безбедности саобраћаја на путевима и састанак PRI Регионалне групе за Централну Европу у оквиру Међународне организације за превенцију у друмском саобраћају – PRI (La Prevention Routiere Internationale). Конференција и састанак су одржани у Хотелу „М", у Београду. Регионална конференција је организована са циљем да се представи стање безбедности саобраћаја на путевима у земљама региона и размене стручна знања и искуства из области безбедности саобраћаја на путевима. Конференцији су присуствовали представници разних институција које се баве безбедношћу саобраћаја из Србије, Македоније, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Румуније и Републике Српске. Присуствовало је око 50 учесника, укључујући и господина Joop Goosa, председника PRI међународне организације и господина Милутина Мркоњића, министра за инфраструктуру и енергетику, који је подржао овај скуп.

 

 

СКУПШТИНА FERSI-а

 

FERSI

Агенција за безбедност саобраћаја је била присутна на пролећном заседању FERSI – Forum of European Road Safety Institutes (Форум европских института за истраживање у области безбедности саобраћаја), које се одржавало у Келну у Немачкој од 28. до 30. марта 2011. године. На скупштини се говорило о пројектима који се финансирају из средстава Европске уније, као и о томе на који начин би Република Србија могла да буде укључена у неке од будућих пројеката. FERSI очекује регистрацију асоцијације у суду у Бриселу, након чега би Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије постала њихов члан. Чланство је иницирано по угледу на словеначку и ирску агенцију за безбедност саобраћаја. Потврда о пријему у ову асоцијацију се очекује у првој половини 2012. године.

Линк: www.fersi.org

 

 

ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ АГЕНЦИЈЕ И ИТАЛИЈАНСКОГ ИНСТИТУТА I.ST.I.E.E.

I.ST.I.E.E

Агенција за безбедност саобраћаја склопила је 20. маја 2011. године споразум о сарадњи са Институтом за транспортне студије из Трста (The Institute for Transport Studies Within the European Economic Integration - I.S.T.I.E.E.).

У име Агенције споразум је потписао директор мр Стојадин Јовановић, а испред Института за транспорнте студије у оквиру европских интеграција споразум је потписао председник института професор Ђакомо Борусо.

http://www.istiee.org

 

 

УЧЛАЊЕЊЕ АГЕНЦИЈЕ У ГЛОБАЛНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ У ДРУМСКОМ САОБРАЋАЈУ - PRI

У оквиру покретања и развијања међународне сарадње, Агенција за безбедност саобраћаја постала је 13. маја 2011. године пуноправни члан Међународне глобалне организације за превенцију у друмском саобраћају – PRI (La Prévention Routière Internationale), која тренутно има седиште у Холандији.

http://www.lapri.org

 

 

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

У Београду је у периоду од 27. до 29. априла одржана Међународна конференција о безбедности саобраћаја у организацији Економске комисије Уједињених нација за Европу (UNECE), Министарства унутрашњих послова, Министарства за инфраструктуру и енергетику и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије. Одржавање Конференције посвећене безбедности саобраћаја уједно је имало за циљ и најаву почетка нове Деценије акције за безбедност на путевима, од 2011. до 2020. године, за све државе које су под окриљем Економске комисије Уједињених нација за Европу.

Београд 1

Конференцију, на којој је присуствовало 120 учесника из више од 30 држава, отворио је заменик председника Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић. У уводном излагању министар је указао на позитивне ефекте примене Закона о безбедности саобраћаја на путевима од 2009. године и истакао спремност Републике Србије да пружи пуну подршку активностима у новој Деценији акције за безбедност саобраћаја. Као представници ресорних министарстава, учесницима су се обратили министар за инфраструкуру и енергетику Милутин Мркоњић и министар просвете др Жарко Обрадовић.

Београд 2

Одржавање Конференције су поздравили високи представници Уједињених нација господин Јан Кубиш, извршни секретар UNECE, господин Николај Асаул, заменик министра за транспорт Руске Федерације, господин Спирос Вујас, заменик министра за инфраструктуру, транспорт и мреже Републике Грчке и амбасадор Леонидас Хризантопулос, генерални секретар Црноморске економске организације.

Присуством високих представника Владе Републике Србије и Уједињених нација дата је највиша подршка одржавању Конференције и значају који Република Србија даје унапређењу безбедности саобраћаја на путевима.

Београд 3

Директорка Одељења за транспорт UNECE, госпођа Ева Молнар указала је на значај Декларације о Деценији акције за безбедност на путевима и обавезу држава чланица региона Економске комисије за Европу на унапређењу безбедности саобраћаја на путевима и смањењу броја погинулих у наредној деценији.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја мр Стојадин Јовановић истакао је да је Србија, одржавањем Конференције у Београду, прва земља која је промовисала Деценију акције за безбедност саобраћаја на путевима.

Јовановић је посебно нагласио да је Република Србија успела да достигне претходно зацртан циљ и да број погинулих лица у саобраћајним незгодама у претходној деценији (од 2001. до 2010 год.) смањи за готово 50 одсто.

 

 

ЉУБЉАНА, СЛОВЕНИЈА (11-13.04.2011)

Агенција за безбедност саобраћаја била је заступљена на радном састанку SEETRANS-а (Transport Rеsearch Opportunities for South East Europe in the EU), у Љубљани 12. и 13. априла 2011. године, са циљем да се сагледају могућности коришћења средстава из фондова ЕУ за реализацију потенцијалних заједничких пројеката са земљама из региона. Радни састанак организовали су Министарство транспорта Републике Словеније и Универзитет у Марибору.

Љубљана

На радном састанку који је организовало Министарство транспорта Републике Словеније присуствовало је око 230 учесника из око двадесет европских држава, а Агенцију за безбедност саобраћаја представљао је др Јовица Васиљевић, начелник Одељења плана и стручно-оперативних послова у Сектору за возаче, који је уједно задужен и за координацију послова међународне сарадње у Агенцији. Састанак се односио на FP7 Програм Европске уније који подразумева бесповратно финансирање заједничких међудржавних пројеката у области транспорта.

У току првог дана радног састанка, др Јовица Васиљевић представио је Агенцију за безбедност саобраћаја кроз званичну презентацију и позвао све присутне на будућу сарадњу са Агенцијом и нагласио капацитете саме Агенције и њену заинтересованост за активно учешће у заједничким европским пројектима.

 

 

ЖЕНЕВА, ШВАЈЦАРСКА (06-07.04.2011)

Женева

Агенција за безбедност саобраћаја била је учесник радног састанка европског региона Светске здравствене организације (WHO) у оквиру припреме упитника за други глобални извештај УН о стању безбедности саобраћаја на путевима за сваку државу појединачно и на глобалном нивоу, који треба свака држава појединачно да сачини и достави у Женеву до септембра 2011. године.

Делегацију Републике Србије на поменутом радном састанку су чинили мр Милена Пауновић у име Градског завода за јавно здравље града Београда, као национални координатор за прикупљање података и др Јовица Васиљевић начелник Одељења плана и стручно-оперативних послова у Сектору за возаче Агенције. Састанку су присуствовали представници из 48 земаља из Европе, а састанком је руководио Франческо Митис из Италије, координатор за попуњавање упитника за европски регион Светске здравствене организације (WHO).

На састанку је усклађена методологија рада на припреми упитника и организовања радних група на националном нивоу које ће припремити коначне верзије упитника. Сва питања из упитника су расправљена и методолошки усаглашена, а обједињени други глобални извештај УН о стању безбедности саобраћаја на путевима за сваку државу појединачно и на глобалном нивоу, биће штампан и доступан широј јавности у 2012. години.

 

 

ДЕЛЕГАЦИЈА МАКЕДОНИЈЕ У ПОСЕТИ АГЕНЦИЈИ, БЕОГРАД (01.04.2011)

Делегација Македоније

Делегација Републичког савета за безбедност саобраћаја на путевима Македоније била је гост Агенције.

Чланови делегације, коју су чинили председавајући Савета мр Никола Ангеловски, Љупко Ставрески, Миле Димитровски и др Зоран Шапурић, упознали су представнике Агенције са радом Савета и стањем безбедности саобраћаја у Републици Македонији.

Колегама из Македоније представљена је организација, надлежности и функционисање Агенције, као и систем безбедности саобраћаја у Србији.

 

 

АБУ ДАБИ, УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ (30-31.03.2011)

Абу Даби 1

У Абу Дабију (УАЕ) 30. и 31. марта 2011. године, одржан је Међународни симпозијум на тему: „Улога медија у области безбедности саобраћаја“. У оквиру дводневног симпозијума организован је и састанак Извршног комитета Међународне организације за превенцију у друмском саобраћају (PRI).

Делегацију Агенције за безбедност саобраћаја чинили су директор Стојадин Јовановић, који је уједно и члан Извршног комитета и председавајући Регионалне групе PRI за Средњу и Источну Европу и ПР менаџер Агенције Жељка Ђукић.

Абу Даби 2

На симпозијуму су учествовале бројне делегације европских и светских организација и презентовале радове из области безбедности саобраћаја. Најзначајније теме биле су: утицај медија на безбедност саобраћаја, утицај односа медија и надлежних органа на превенцију и унапређење безбедности саобраћаја, као и сарадња медија и организација задужених за праћење стања безбедности саобраћаја.

Симпозијум је обележило представљање великог броја успешних искустава која могу бити применљива у циљу побољшања глобалне безбедности саобраћаја на путевима.

 

 

АТИНА, ГРЧКА (20-23.02.2011)

Атина

Агенција за безбедност саобраћаја учествовала је на међународној конференцији под називом „European Best Praсtices in Road Safety“ (Најбоља европска пракса у безбедности саобраћаја на путевима), у Атини 21. и 22. фебруара 2011. године. Циљ је био да се постигнути резултати других европских земаља у области безбедности саобраћаја упореде, саслушају искуства европских земаља у доношењу и спровођењу националних програма безбедности саобраћаја, као и да се остваре нови контакти за будућу међународну сарадњу и размену искустава Излагања на конференцији су имали представници из еминентних европских института и невладиних организација у области безбедности саобраћаја на путевима.

Конференцију су организовали Форум европских института у области друмске безбедности (FERSI-Forum of European Road Safety Institutes) и Грчки институт за транспорт (HIT-Hellenic Institute of Transport) под покровитељством грчког Министарства за инфраструктуру, транспорт и мреже. Делегацију Агенције за безбедност саобраћаја представљали су директор мр Стојадин Јовановић, начелник Одељења у Сектору за возаче др Јовица Васиљевић и ПР менаџер Агенције Жељка Ђукић.

 

 

ЉУБЉАНА, СЛОВЕНИЈА (03-04.02.2011)

На радном састанку европског истраживачког тима SARTRE 4, који се бави истраживањем ставова возача моторних возила, возача двоточкаша (скутера и мотоцикала) и немоторизованих учесника у саобраћају, у Љубљани је 03. и 04. фебруара 2011. године учествовала је делегација из Србије коју су чинили проф. др Драган Јовановић са Факултета техничких наука у Новом Саду и др Јовица Васиљевић начелник Одељења у Сектору за возаче Агенције за безбедност саобраћаја.

На састанку су договорене наредне фазе истраживања, које би требало да се окончају у току 2012. године сачињавањем збирног извештаја и појединачних извештаја по земљама учесницама у заједничком истраживању. У наведеном истраживању учествују представници из 19 земаља, од којих је 17 земаља ЕУ, Израел и Србија. Српски тим који спроводи ово истраживање на подручју Републике Србије чине проф. др Крсто Липовац са Криминалистичко-полицијске академије, проф. др Драган Јовановић са Факултета техничких наука у Новом Саду и др Јовица Васиљевић из Агенције за безбедност саобраћаја.

 

 

IX Стручни семинар "Унапређење полицијских послова безбедности саобраћаја", Врњачка Бања

Врњачка Бања

У периоду од 10. до 12. децембра 2010. године на семинару који у Врњачкој Бањи организује Управа саобраћајне полиције МУП-а Републике Србије у сарадњи са фондацијом Ханс Зајдел (Hans Seidel), у име Агенције учествовали су директор Стојадин Јовановић, начелник Сектора за планирање, развој и квалитет Бранимир Милетић и стручни сарадник Ђорђе Врањеш.
Поред учествовања у раду семинара, у виду писања стручних радова и сталне комуникације са иностраним колегама, искоришћена је прилика и да Агенција за безбедност саобраћаја представи делокруг свог рада и надлежности.

 

 

 

Конференција о повећању безбедности саобраћаја у земљама које су под окриљем Црноморске економске организације, Грчка, Јањина

Јањина

У периоду од 18. до 19. новембра 2010. године, у Грчкој је одржана Конференција о повећању безбедности саобраћаја у земљама које су под окриљем Црноморске економске организације под називом “Унапређење безбедности саобраћаја”. У име Агенције за безбедност саобраћаја на конференцији је учествовао начелник Одељења плана и стручно-оперативних послова Сектора за возаче др Јовица Васиљевић. Српску делегацију, поред представника Агенције за безбедност саобраћаја, чинили су и представници Управе саобраћајне полиције МУП-а Републике Србије.
Циљ учешћа на овој конференцији био је унапређење и размена искустава између земаља које припадају Црноморском региону и примена најбољих искустава на пољу побољшања безбедности саобраћаја на путевима у складу са прописима и стандардима УН и стандардима у Европској унији.

Јањина

Конференцију су водили заменик министра за инфраструктуру Грчке Спирос Вугијас, генерални секретар Економске комисије Уједињених нација за Европу Андреј Васиљев и амбасадор BSEC-a (Организације за економску сарадњу Црноморског региона) Леонидас Христантопулус. Поред српске делегације, конференцији су присуствовале и делегације из Грчке, Јерменије, Бугарске, Албаније, Молдавије, Румуније, Русије, Турске и Украјине, као и поједини експерти са простора Европске уније. У склопу ове посете представљен je рад Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије а учесници конференције су позвани на сарадњу са Агенцијом.

ГЛАВНЕ ТЕМЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ СУ БИЛЕ:
СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У ЦРНОМОРСКОМ РЕГИОНУ, ЦИЉЕВИ У ОБЛАСТИ БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ЗА ПЕРИОД ОД 2011. ГОДИНЕ ДО 2020. ГОДИНЕ, МРЕЖЕ И ИЗГРАДЊА БЕЗБЕДНИХ ПУТЕВА И БЕЗБЕДОСНИ СТАНДАРДИ ЕКОНОМСКЕ КОМИСИЈЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗА ЕВРОПУ.

 

 

Конференција Светске организације за превенцију у друмском саобраћају, Букурешт

Букурест

У Румунији је у периоду од 20. до 23. октобра 2010. године, на 51. годишњој Конференцији Светске организације за превенцију у друмском саобраћају PRI (La Prévention Routière Internationale) учествовала делегација Агенције за безбедност саобраћаја, коју су чинили директор Стојадин Јовановић и Жељка Ђукић, ПР менаџер Агенције.
Делегација је учествовала у редовном раду Конференције и у раду Извршног комитета организације, с обзиром да је директор Агенције Стојадин Јовановић члан Извршног комитета и председавајући Регионалне групе PRI за Средњу и Источну Европу.
У оквиру Конференције одржан је и Форум о безбедности саобраћаја, на ком су бројне делегације земаља учесница Форума излагале радове на тему унапређења стања безбедности саобраћаја.

 

 

Сарадња са IRU Академијом

У оквиру међународне сарадње, Агенција за безбедност саобраћаја je у 2010. години успоставила контакт са Академијом Међународне уније за друмски превоз из Женеве, (IRU – International Road Transport Union Academy). Ова Академија је тело Уједињених нација које се бави пословима из области друмског транспорта. Сарадња је остварена преко директора Академије, господина Патрика Филипа (Patrick Philipp), писмом које је он упутио Агенцији.
У писму господина Патрика, упућеног Агенцији за безбедност саобраћаја стоји да IRU Академија представља оруђе за обуку Међународне уније за друмски превоз (IRU), функционише као глобално тело које ради са својим партнерима и великим бројем експерата како би пружили професионални капацитет за обуку у друмском превозу градећи оквир у корист друмске саобраћајне индустрије и друштва у целини. IRU Aкадемија нуди портфељ програма за обуку за професионалце у друмском превозу преко своје глобалне мреже Акредитованих института за обуку (ATI-ja), гарантујући највиши ниво стандарда обуке.

Диплома

IRU Академија је успоставила чврсто партнерство са институтима за обуку и другим телима широм света и сарађује са Rico Training Centrom и SCCATT (Привредна комора Србије – Центар за обуку Удружења за саобраћај и телекомуникације).
IRU Академија је препознала заједничке циљеве који ће бити основ за успостављање заједничке сарадње на принципу јавно-приватног партнерства, како би професионални развој представљао истински успех. Дат је предлог да се у блиској будућности разговара о кључним аспектима професионалног развоја у друмском саобраћају и да предмет разговора буду теме које директно утичу на безбедност саобраћаја.
IRU Академија је у 2010. години организовала регионалну конференцију у Загребу, која је била базирана на презентацијама и дебатама о CPC возачима и СРС инструкторима (менаџерима). Очекивања су да се у 2011. години слични догађаји организују у Републици Србији са актуелним темама које су у директној вези са безбедношћу друмског саобраћаја, као што је "Безбедан утовар и обезбеђење терета"