Кабинет директора | Сектор за правне и финансијске послове | Сектор за планирање развој и квалитет | Сектор за возаче | Сектор за возила
Насловна » Саопштење за јавност

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Резолуцијом генералног секретара Уједињених нација број 64/255 од 02. марта 2010. године, период од 2011. до 2020. године прокламован је за Деценију акције за безбедност саобраћаја на путевима. Датум почетка Деценије планиран је за 11. мај 2011. године, када ће у Женеви бити одржана Генерална конференција на којој ће званично бити промовисан овај датум као почетак заједничких активности свих земаља чланица УН на смањењу броја погинулих у саобраћајним незгодама. Поред Конференције, тог дана ће у великом броју земаља бити одржане бројне манифестације којима ће се представити значај безбедности саобраћаја на путевима и свечано отворити Деценија акције за безбедност саобраћаја.

Званични почетак ове акције у Србији планиран је прикладним програмом 11. маја на Тргу Републике у Београду, с почетком у 10 часова, у оквиру кога ће поред организатора учествовати и други државни и друштвени субјекти који се баве безбедношћу саобраћаја. Програм ће трајати до 17 часова и сви учесници ће презентовати одговарајуће садржаје везане за безбедност у саобраћају.

Подаци Светске здравствене организације показују да годишње у свету 1,3 милиона људи изгуби живот у саобраћајним незгодама, 20-50 милиона буде повређено, а на основу тренда раста броја страдалих, Комисија за глобалну безбедност саобраћаја покренула је иницијативу за проглашење Деценије акције. Статистика показује да се у нашој земљи у просеку годишње догоди више од 60.000 саобраћајних незгода у којима 800 лица изгуби живот, да је највише страдалих у старосној доби од 18 до 25 година и да читаво одељење ђака не дочека следећу школску годину.

Усвајањем новог Закона о безбедности саобраћаја број саобраћајних незгода и последица је значајно смањен, па је Србија изашла из зоне високог јавног ризика у поређењу са другим европским земљама. У склопу манифестације одржаће се и перформанс „Спашених 180 живота“ који треба да симболично укаже на позитивне ефекте примене новог Закона о безбедности саобраћаја.

Контакт особе:

Стефана Миладиновић, Сектор за планирање, развој и квалитет Агенције за безбедност саобраћаја тел. 064/842-8027

Зорица Билибајкић, ПР Ауто-мото савеза Србије тел. 069/870-1201