Кабинет директора | Сектор за правне и финансијске послове | Сектор за планирање развој и квалитет | Сектор за возаче | Сектор за возила
Насловна » Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Показатељи безбедности саобраћаја указују на веома изражено учешће двоточкаша у саобраћајним незгодама са тешким последицама. У последњих пет година возачи мотоцикала, мопеда и бицикала учествовали су у 28.977 саобраћајних незгода у којима су погинула 963 и повређена 25.354 лица. Више од половине ових незгода изазвали су возачи ових возила.

Поред непрописне и неприлагођене брзине, која је карактеристична за мотоциклисте, примарни узроци настанка саобраћајних незгода које су изазвали возачи мотоцикала, мопеда и бицикала су: непрописно извођење радњи, управљање возилом под дејством алкохола, непрописно претицање и неуступање пренства пролаза.

Посебно забрињава податак о изузетно високој заступљености млађих лица настрадалих у овим незгодама који су тек стекли право на управљање мопедом или мотоциклом или још увек нису овладали потребним знањем и вештинама за безбедно управљање овим возилима. Због тога, Агенција за безбедност саобраћаја скреће пажњу родитељима да својој деци онемогуће потпуно слободно и неконтролисано коришћење ових возила, којом приликом се због незнања прописа, недовољне вештине за управљање или жеље за доказивањем међу вршњацима, неразумно крше прописи уз трагичне последице. Чињеница је да позитивни прописи предвиђају и одговорност родитеља за прекршаје које учини малолетник, али ова казна је безначајна уколико непрописно понашање за последицу има губитак живота или трајну инвалидност.

Апелујемо на возаче осталих возила да у наредом периоду, када се очекује знатно веће присуство возача мотоцикала, мопеда и бицикала, посвете већу пажњу њиховој безбедности и да имају у виду да се ради о веома рањивој категорији учесника у саобраћају код којих сваки пад са возила може да буде трагичан.

АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА