Кабинет директора | Сектор за правне и финансијске послове | Сектор за планирање развој и квалитет | Сектор за возаче | Сектор за возила
Насловна » Саопштење за јавност

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Обилне снежне падавине и ниске температуре у дужем временском периоду условили су прекиде и отежано одвијање саобраћаја на путевима у Србији и већем делу Европе. С обзиром да су зимски услови велики изазов за возаче, Агенција за безбедност саобраћаја је више пута указивала на потенцијалне опасности приликом вожење у условима снега и леда на коловозу.
Апелујемо на возаче да прате временску прогнозу и стање на путевима. Ако путеви нису очишћени или се најављују лоши временски услови (снег, ледена киша, ниске температуре, густа магла и сл.), најбоље је одгодити путовање.
Ипак, ако морате да путујете, припремите ваше возило за зиму (зимске гуме, уређаји и опрема који омогућавају нормалну видљивост) и очистите своје возило од снега. Никада немојте возити са снегом на крову, хауби, стаклима и фаровима. То смањује видљивост, а возило је нестабилније.
Летње гуме нису погодне за вожњу у зимским условима.  Добре зимске гуме боље пријањају на снегу и леду, омогућавају бољи надзор над возилом, лакше управљање, већу стабилност и безбеднију вожњу.
За вожњу у зимским условима потребно је стрпљење и вештина. Смањите брзину, избегавајте нагле промене правца кретања, нагла кочења и нагла убрзавања.
Возите смирено и мислите унапред тако да можете препознати опасност на време. Само тако ћете моћи благовремено и правилно да реагујете. Приликом вожње путем са снегом и ледом на коловозу, држите 2-3 пута веће одстојање између возила од уобичајеног. Додатно одстојање смањује ризик и омогућава контролу над возилом и безбедно заустављање.
Ако ваше возило има АБС систем, папучицу кочнице немојте притискати више пута, већ једном, лагано (у континуитету) и држите смер кретања. Код возила без АБС система, потребан је већи број краћих лаганих притисака (и отпуштања) педале кочнице, како би се избегло блокирање точкова и проклизавање.
На коловозу са снегом и ледом, на низбрдици, на време пребаците мењач у нижи степен преноса и кочите мотором. За полазак и кретање возила на узбрдици, користите виши степен преноса од уобичајеног.
У зимским условима најопаснија су места мостови, надвожњаци, тунели и деонице поред река и језера, због влаге и могуће поледице, посебно ноћу и услед нижих температура подлоге у односу на температуру ваздуха.
Такође, скрећемо пажњу пешацима и возачима на опасности које прете због отпадања леденица, посебно приликом пораста температуре и отопљавања.

Саветујемо посебан опрез у кривинама, поготово оним са великим радијусом које могу да заварају у погледу процене безбедне и прилагођене брзине. Нагле промене правца кретања и нагло и неочекивано кочење, једне су од најопаснијих радњи које стварају предуслов за изазивање опасне ситуације.
Возачи, будите колегијални и помозите другим возачима уколико им је ваша помоћ на путу неопходна.
Возачи, у екстремним зимским условима очекујте неочекивано и знајте да добра припрема за свако путовање и највећи опрез у вожњи мора бити на првом месту! 

ПРИЛОГ
Ланци
САВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНО ПОСТАВЉАЊЕ ЛАНАЦА ЗА СНЕГ

 

 

Уколико управљате вашим возилом у зимским условима када на коловозу има пуно снега и леда, неопходно је да поседујете ланце за снег као саставни део опреме у вашем аутомобилу. Ланце за снег је потребно користити на деоницама пута где је то обавезно на основу постављене вертикалне сигнализације. Такође, пожељно је да се користе приликом управљања возилом на путевима у планинским или другим завејаним пределима. 
Постављање ланаца није тежак посао и приликом њихове куповине увек се добија одговарајуће упутство за монтирање. Међутим, када се нађете у ситуацији да први пут стављате ланце, а временски услови око вас су веома лоши, постављање ланаца вам свакако може направити велики и отежавајући проблем. Чести су случајеви у пракси да нестручно постављени ланци оштете одређене делове на моторном возилу и самим тим створе одређене проблеме за возаче који су кренули на пут.
Да би сте избегли претходно наведене проблеме, потребно је подсетити се основних савета за безбедно постављање ланаца на пнеуматике вашег аутомобила.

 

 

Основни савети за безбедно постављање ланаца:

 1. Пре него што купите ланце потребно је да познајете димензије пнеуматика вашег аутомобила!
 2. Када купите ланце, препоручљиво је да их неколико пута ставите на пнеуматике вашег возила како би сте стекли одговарајуће искуство и могућност да их поставите у било ком тренутку!
 3. Пре него што кренете са постављањем ланаца, угасите ваше возило и активирајте паркирну кочницу.
 4. Развуците ланце и поставите их испред погонских точкова.
 5. Ланце провуците са унутрашње стране пнеуматика, тако да средина гуменог обруча ланца дође на средину пнеуматика, о остале ланце развуците на земљи са предње стране пнеуматика.
 6. Подигните леву и десну страну гуменог обруча и спојите га на врху пнеуматика.
 7. Узмите бочне ланце, па их редом све повежите у круг и проверите да ли  су сви добро затегнути и сигурно постављени.
 8. Када сте завршили са постављањем ланаца провозајте ваше возило неколико метара. Након тога проверите све ланце и по потреби их затегните.
 9. Када управљате возилом са постављеним ланцима будите посебно опрезни и немојте прелазити брзину од 50km/h.
 10. Уколико прелазите већи број километара са постављеним ланцима, повремено зауставите ваше возило и извршите проверу. 
 11. Када наиђете на деоницу пута где нема снега, обавезно скините ланце са ваших пнеуматика.

Поред ланаца за снег, могу се користити и навлаке за пнеуматике тзв.''чарапе''. Ове навлаке се постављају на погонске точкове путничких аутомобила, теренских возила и лаких комбија. Поседују велике предности у односу на класичне ланце за снег јер се лако постављају и заузимају минимум простора. Праве се од вештачког текстила, не увећавају масу точкова и не постоји могућност оштећења одређених делова возила, што је са ланцима чест случај.  Могу се користити и код возила која поседују АБС систем и систем против проклизавања. Такође, пристају свим моделима пнеуматика. 

 

АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА