Кабинет директора | Сектор за правне и финансијске послове | Сектор за планирање развој и квалитет | Сектор за возаче | Сектор за возила

Насловна » Вести

Архива вести

15.05.2014.

ВОЗАЧИ ОПРЕЗ! ЗБОГ ОБИЛНИХ ПАДАВИНА ОПАСНИ УСЛОВИ НА ПУТУ

 

У претходних неколико дана, на територији целе Републике Србије пале су велике количине кише. Овакви временски услови неповољно утичу на саобраћај, у тој мери да га на појединим деоницама готово онемогућавају.

Апелујемо на све учеснике у саобраћају да при оваквим неповољним временским условима не крећу на пут уколико то није неопходно, односно да се придржавају савета и упозорења надлежних служби и основних правила вожње у условима када су коловози прекривени водом, уколико већ морају да крену на пут ... (комплетан текст)

 

21.03.2014.

ТРИБИНА О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

 

У склопу пратећег програма на сајму аутомобила DDOR BG car show и Motopassion одржана је Трибина о безбедности саобраћаја, коју је организовала Национална асоцијација техничких прегледа (НАТЕП) и уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја.
Проблемски оквир за дискусију дали су директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић и, у име НАТЕП-а, директор „Дунав аута“ Андрија Вујичић образлажући нужност примене нових мера како у техничком погледу тако и у погледу имплементације законских и подзаконских одредаба ... (комплетан текст)

 

21.03.2014.

ОПРЕЗ, СТИЖУ ДВОТОЧКАШИ!

 

Пред нама је један од важнијих периода у години када је у питању безбедност возача двоточкаша. Наиме, повољне временске прилике подстичу све бициклисте, мопедисте и мотоциклисте на већу мобилност, а то значи и њихово учесталије појављивање у јавном саобраћају. Чешће појављивање у саобраћају значи и повећан ризик од колизије са другим возилима, односно настанка саобраћајних незгода у којим се људски животи доводе у опасност. Саобраћајне незгоде са бициклима, мопедима и мотоциклима у 2013. години однеле су 115 живота возача и путника на овим возилима. У истом периоду, теже или лакше је повређено преко 3.200 људи који су се превозили овим средствима ... (комплетан текст)

 

07.03.2014.

МЕЂУНАРОДНA КОНФЕРЕНЦИЈA „ИНДИКАТОРИ ПЕРФОРМАНСИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА“

 

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је, уз подршку Европског савета за безбедност транспорта (European Transport Safety Council) и Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, организовала Међународну конференцију „Индикатори перформанси безбедности саобраћаја“. Конференција коју је отворио др Демир Хаџић, помоћник министра саобраћаја одржана је 6. марта 2014. године у Београду. Поред представника домаћих институција и организација које се баве безбедношћу саобраћаја, на конференцији је учествовао и велики број стручњака из иностранства, светски признатих имена у овој области, међу којима и Антонио Авенозо, директор Европског савета за безбедност транспорта ... (комплетан текст)

 

Зборник радова на енглеском језику са Конференције можете преузети ОВДЕ (.pdf 10 MB)

International Conference Transport Safety Performance Indicators - Proceedings (.pdf 10 MB)

 

03.03.2014.

 

Обавештење поводом одржавања међународне научне Конференције

„ИНДИКАТОРИ ПЕРФОРМАНСИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА“

 

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије уз подршку Европског савета за безбедност саобраћаја (ETSC), Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, Криминалистичко полицијске академије и Факултета техничких наука из Новог Сада, организује међународну научну конференцију „Индикатори перформанси безбедности саобраћаја“. Конференција ће бити одржана 6. марта 2014. године у Београду у хотелу "М" ...(пратите линк)

Агенду међународне научне конференције можете преузети ОВДЕ

 

Notification on International Scientific Conference

“TRANSPORT SAFETY PERFORMANCE INDICATORS”

 

The Road Traffic Safety Agency of the Republic of Serbia, with the support of the European Transport Safety Council (ETSC), Faculty of Transport and Traffic Engineering of the Belgrade University, Faculty of Technical Science of the Novi Sad University and the Academy of Criminalistic and Police Studies, is organizing an International Scientific Conference “Transport Safety Performance Indicators”. The Conference will be held on 6 March 2014, in Belgrade, at the hotel "M"...(follow the link)

Agenda of International Scientific Conference can be downloaded at the following link

 

28.02.2014.

РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ „МЕТОДЕ ПРАЋЕЊА ИНДИКАТОРА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА И ЊИХОВ ЗНАЧАЈ ЗА СТРАТЕШКО УПРАВЉАЊЕ БЕЗБЕДНОШЋУ САОБРАЋАЈА“

 


Агенцијa за безбедност саобраћаја је реализовала пројекат „Методе праћења индикатора безбедности саобраћаја и њихов значај за стратешко управљање безбедношћу саобраћаја у Србији“. Овим је направљена прекретница на пољу праћења и анализе стања безбедности саобраћаја у Србији у складу са најбољом европском праксом. То практично значи да се за предузимање мера и акција у циљу повећања безбедности саобраћаја неће чекати „проливање крви на путевима“, већ се на основу праћења понашања учесника у саобраћају, попут употребе сигурносних појасева, прекорачења брзине кретања возила, употребе мобилног телефона, безбедносних седишта за децу и сл. даје оцена стања безбедности саобраћаја и препознају најважнији проблеми у саобраћају на које треба деловати... (комплетан текст)

Брошуру „Методе праћења индикатора безбедности саобраћаја и њихов значај за стратешко управљање безбедношћу саобраћаја у Србији“ можете преузети ОВДЕ

Booklet „METHODS FOR MONITORING OF THE TRAFFIC SAFETY INDICATORS AND THEIR IMPORTANCE FOR THE STRATEGIC TRAFFIC SAFETY MANAGEMENT IN SERBIA“ can be downloaded from HERE

 

 

27.02.2014.

Завршено је општинско такмичење „Безбедно до школе“

 

У среду, 26.фебруара, у Основној школи „Иван Горан Ковачић“ одржано је финале општинског такмичења у познавању саобраћајних прописа за ученике трећих разреда основних школа са општине Звездара.


Финалу су претходила општинска такмичења 24. и 25.фебруара. Такмичења су се спроводила на школском и општинском нивоу. Циљ такмичења је да деца трећег разреда основне школе боље и потпуније усвоје знања из саобраћаја, као и да их примене у различитим ситуацијама и тако утичу на сопствену и безбедност других. Циљ такмичења је и промоција и значај поштовања саобраћајних прописа и саобраћајне културе ... (комплетан текст)

 

12.02.2014.

Предавање на тему Безбедност возача трактора у саобраћају – Мионица

 

У просторијама Скупштине општине Мионица, дана 12.02.2014. одржано је предавање на тему Безбедности возача трактора у саобраћају. Предавање су одржали   представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије  помоћник директора г-дин Бранимир Милетић, инжењер саобраћаја Ђорђе Врањеш, проф. др Мићо Ољача са Пољопривредног факултета у Београду и проф. др Зоран Кесовић са Пољопривредног факултета у Новом Саду ... (комплетан текст)

 

04.02.2014.

„Пажљивко“ у Ужицу

 

Агенција за безбедност саобраћаја и ове године наставља са активностима у оквиру кампање „Пажња сад“ која је посвећена већој безбедности деце у саобраћају.
Пред препуном салом Народног позоришта у Ужицу, дана 04.02.2014. године одржан је јавни  час пред око 600 ђака првака свих основних школа у Ужицу.
Маскота Агенције „Пажљивко“ је и овог пута надахнуто одржао, овај деци прилагођен и интересантан час о безбедном понашању у саобраћају... (комплетан текст)

 

03.02.2014.

„Пажљивко“ у Пријепољу

 

Агенција за безбедност саобраћаја већ трећу годину спроводи кампању намењену већој безбедности деце у саобраћају „Пажња сад“.
У сарадњи са Полицијском управом Пријепоље дана 03.02.2014. године, у Дому културе, одржан је едукативни час пред преко 500 ђака првака из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши.
Маскота агенције „Пажљивко“ који је главни јунак ове дечје представе и овај пут је мамио осмехе и радознале погледе присутних малишана ... (комплетан текст)

 

27.12.2013.

ПРОЈЕКАТ МАПИРАЊА РИЗИКА НА ДЕОНИЦИ ПУТА IA-2 „ИБАРСКА МАГИСТРАЛА“ ОД БЕОГРАДА (ЖАРКОВО) ДО ЧАЧКА (ПРЕЉИНЕ), У СКЛАДУ СА EURORAP СТАНДАРДОМ

 


Агенција за безбедност саобраћаја је у сарадњи са АМСС – Центром за моторна возила реализовала пилот пројекат мапирања ризика на путу IA-2 „Ибраска магистрала“, на деоници од Београда (Жарково) до Чачка (Прељине) у дужини од 131,1km. Мапирање ризика је извршено на основу броја и последица саобраћајних незгода у трогодишњем периоду од 2010-2012. године, применом EuroRAP методологије (EuroRAP – European Road Assessment Programme – Европски програм за оцену безбедности пута) ...(комплетан текст)            Фото: Ауто мото савез Србије

 

20.12.2013.

ПОЧЕЛА НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ МЛАДИХ У САОБРАЋАЈУ

"СТОП ЗА МЛАДОСТ ЛУДОСТ"

 

Званичан почетак кампање СТОП ЗА МЛАДОСТ - ЛУДОСТ У САОБРАЋАЈУ, коју заједнички организују Агенција за безбедност саобраћаја, Министарство унутрашњих послова, Министарство омладине и спорта и Управа саобраћајне полиције данас је обележен конференцијом за медије, на којој су говорили државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин, директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић и начелник одељења у Управи саобраћајне полиције Славиша Матић...(комплетан текст)

Спот "Новогодишње одлуке младих" налази се на адреси:

http://www.youtube.com/watch?v=GhMXyvybp1Y

 

08.11.2013.

МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

 

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије и ове године организује обележавање Међународног дана сећања на жртве саобраћајних незгода.


Агенција ће у сарадњи са Министарством омладине и спорта, Црвеним крстом Србије, Канцеларијом за младе и Заводом за трансфузију крви у суботу, 16. новембра организовати обележавање Дана сећања. У центру Београда у периоду од 10 до 16 часова биће постављен инфо пулт. Волонтери Црвеног крста и Канцеларије за младе суграђанима ће делити флајере намењене безбедности пешака у саобраћају, који су у овом периоду године највише угрожени...(комплетан текст)

 

08.07.2013.

АГЕНЦИЈА УРАДИЛА АНАЛИЗУ СТРАДАЊА ПЕШАКА И БИЦИКЛИСТА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

 

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања пешака и бициклиста по општинама Републике Србије. Истраживањем је обухваћен трогодишњи период од 2010. до 2012. године. Анализиране су врсте и последице саобраћајних незгода са ПЕШАЦИМА и БИЦИКЛИСТИМА. Идентификоване су општине код којих је забележен повећан ризик страдања рањивих категорија учесника у саобраћају – пре свих пешака и бициклиста. Резултати су објављени на интернет страници Агенције www.abs.gov.rs...(комплетан текст)

 

 

Јавни ризик страдања пешака, период 2010-2012

Саобраћајни ризик страдања пешака, период 2010-2012

Јавни ризик страдања бициклиста, период 2010-2012

Саобраћајни ризик страдања бициклиста, период 2010-2012

 

28.06.2013.

СЕЗОНА ПОЈАЧАНОГ ИНТЕНЗИТЕТА САОБРАЋАЈА

 

Поводом почетка летње туристичке сезоне и појачаног интензитета саобраћаја који се очекује у данима предстојећег викенда, Агенција за безбедност саобраћаја подсећа све учеснике у саобраћају да је највећи број саобраћајних незгода изазван непоштовањем ограничења брзине кретања, непоштовањем првенства пролаза, претицањем посебно на местима где то није безбедно и дозвољено, али и вожњом под дејством алкохола и у стању повећаног умора возача...(комплетан текст)

 

17.06.2013.

Кампања "ВЕЖИТЕ ПОЈАС"

 

Агенција за безбедност саобраћаја током 2012. године, спровела је истраживање о коришћењу сигурносних појасева током вожње у Србији. Резултати истраживања показују да 61% возача моторних возила везује појас, 58% путника на месту сувозача и свега 3% путника на задњем седишту. Степен коришћења сигурносних појасева у развијеним земљама већи је од 85%.


Из ових разлога Агенција је одлучила да највише пажње посвети управо овом проблему, да утиче на свест возача и путника у циљу повећања степена коришћења сигурносних појасева, посебно на задњим седиштима...(комплетан текст)

 

14.06.2013.

АБС У РАШКОМ ОКРУГУ

 

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије јуче је у Новом Пазару одржала трибину „Сарадња са локалним телима за безбедност саобраћаја у Србији“.
Трибина је одржана у оквиру редовне седнице Савета Рашког управног округа, а присуствовали су јој челници градова Рашког округа, Краљева и Новог Пазара, као и три општине, Врњачке Бање, Рашке и Тутина.
Агенција је представила анализу стања безбедности саобраћаја са акцентом на Рашки округ, разлоге и системе за формирање и рад локалних тела за безбедност саобраћаја у сваком од градова и општина, као и начине за расподелу средстава у сврху побољшања безбедности саобраћаја који су се у пракси показали најделотворнијим...(комплетан текст)

 

15.05.2013.

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „КОРАЧАЈМО БЕЗБЕДНО“

 

У оквиру обележавања друге Глобалне недеље Уједињених нација посвећене безбедности саобраћаја на путевима у целом свету, и у Србији је одржана манифестација „Корачајмо безбедно“.
Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са МУП-Управом саобраћајне полиције, Ауто-мото савезом Србије, Црвеним крстом Србије, Канцеларијом за младе Београда, Удружењем „Родитељ“ , професорима и ученицима Саобраћајно-техничке школе у Земуну, одржала је у недељу, 12. маја манифестацију  „Корачајмо безбедно“...(комплетан текст)

 

09.05.2013.

ДРУГА ГЛОБАЛНА УН НЕДЕЉА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА

 

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије активно учествује у обележавању ове недеље. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова – Управом саобраћајне полиције, Ауто-мото савезом Србије, Црвеним крстом Србије и Канцеларијом за младе Београда, у недељу 12. маја биће организована манифестација „Корачајмо безбедно“. Тога дана у Београду у периоду од 10 до 15 часова за саобраћај ће бити затворене улице Краља Милана и Теразије, на делу од трга Славија до палате Албанија. Манифестација почиње око 11 часова до када ће се сви учесници шетње окупити на крају Улице краља Милана, односно код Славије и кренути у правцу центра града. У колони ће бити чланови удружења „Родитељ“, а волонтери Канцеларије за младе и младићи и девојке из Ролер савеза Србије на ролерима, делиће флајере који прате ову манифестацију...(комплетан текст)

 

17.04.2013.

Почиње нова мото сезона

 

Већ по традицији, у Београду ће и ове године симболично бити обележен почетак мото сезоне.

У суботу 20. априла, на платоу испред Скупштине града Београда окупиће се љубитељи мотоцикала и мопеда из целе Србије, у намери да и на тај начин скрену пажњу осталим возачима да ће двоточкаше са доласком лепог времена све више сретати на путу. Главна порука коју ће са овог места, али и промотивном вожњом упутити „бајкери“ је апел возачима да имају свест о рањивости мотоциклиста и мопедиста на путу, и о потреби да сви возачи прихвате да равноправно деле пут са осталим учесницима у саобраћају...(комплетан текст)

 

04.04.2013.

СТАТИСТИЧКИ ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2012. ГОДИНИ

 

 

Агенција за безбедност саобраћаја је припремила статистички извештај о стању безбедности саобраћаја у Републици Србији за 2012 годину. Поред општег приказа стања у периоду од 1981. до 2012. године у извештају се налазе подаци о страдању деце у саобраћајним незгодама, подаци о саобраћајним незгодама и последицама по општинама Републике Србије, расподела ризика стрдања по општинама у Србији за 2012. годину, као и детаљни подаци о показатељима стања безбедности саобраћаја у последњем десетогодишњем периоду. Објављивање Статистичког извештаја о стању безбедности саобраћаја у Србији постаје редовна годишња активност Агенције за безбедност саобраћаја. Извештај можете преузети овде.

 

 

 

02.04.2013.

ОКРУГЛИ СТО О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

 

Удружење произвођача друмских возила Србије, Београдски сајам и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије организовали су изузетно посећен Округли сто о безбедности саобраћаја.
Овај традиционални стручни скуп одржан је 27. марта 2013. године на 51. Салону аутомобила у Београду.
Скуп је привукао велику пажњу како посетилаца тако и стручне јавности, првенствено увозника аутомобила....(комплетан текст)

 

02.04.2013.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Дана 25. марта 2013. године у 11.00 часова у просторијама Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије потписан је Протокол о сарадњи између Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.
Циљ потписивања Протокола о сарадњи две Агенције је размена искустава и знања у области безбедности саобраћаја, заједнички рад на едукацији и унапређењу знања и стручности запослених у овим институцијама, организовање заједничких семинара, округлих столова, симпозијума, покретање и реализација заједничких пројеката и истраживања, заједнички рад на превентивно-промотивним акцијама, пружање стручне помоћи приликом пријема у међународне организације и други видови сарадње...(комплетан текст)

 

19.02.2013.

НАСТАВАК КАМПАЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ ТРАКТОРА У 2013. ГОДИНИ

 

 

Агенција за безбедност саобраћаја почетком 2013. године наставила је са организовањем трибина у оквиру кампање „Трактор на путу, безбедан и уочљив!“.
Агенција организује трибине намењене возачима трактора по општинама у Србији у којима је забележен већи јавни ризик за страдање те категорије учесника у саобраћају, али и у општинама у којима постоји интересовање за већу сарадњу са Агенцијом у области унапређења безбедности саобраћаја...(комплетан текст)

 

11.01.2013.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СРЕДСТВА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

 

Недавно формирана Међуресорна радна група за сузбијање сиве економије, формирана на иницијативу привредника и Привредне коморе Србије, креће са конкретним активностима на терену.

Међуресорну оперативну радну групу чине представници министарства саобраћаја, министарства унутрашњих послова, Агенције за безбедност саобраћаја, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, надлежних судова и инспектората...(комплетан текст)

 

11.01.2013.

У НОВОЈ ГОДИНИ НОВИ ПРОГРАМИ

 

Сваке године у јеку летње туристичке сезоне, бележи се већи интензитет саобраћаја, као и већи број саобраћајних незгода и последица.

У жељи да безбедност саобраћаја у том периоду буде већа, Агенција за безбедност саобраћаја успоставила је сарадњу са још једном значајном организацијом у Републици Србији. Првих радних дана Нове 2013. године потписан је Протокол о сарадњи са Националном асоцијацијом туристичких организација – ЈУТА...(комплетан текст)

 

27.12.2012.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Приближавају се новогодишњи и божићни празници, па се очекује повећани број учесника у саобраћају. Иако се сви трудимо да завршимо што већи број обавеза у што краћем времену и да празнике дочекамо у опуштеној атмосфери, неопходно је да посветимо додатну пажњу када учествујемо у саобраћају.
Због изразито великих гужви, подсећамо да су пешаци који често прелазе преко коловоза и том приликом не обраћају довољно пажње на возила, изложени великом ризику од страдања у саобраћају. Због тога, уколико управљате возилом у непосредној близини тржних центара и других места за куповину, неопходно је да будете додатно опрезни у односу на већи број пешака и других учесника у саобраћају.
Како се у данима празника очекује променљиво време, Агенција за безбедност саобраћаја подсећа да је поседовање зимске опреме обавеза и предуслов за безбедну вожњу у зимским условима. Посебно у јутарњим и вечерњим сатима, када је због магле и  падавина могућа смањена видљивост и клизав коловоз, односно када су услови за управљање возилом отежани...(комплетан текст)

 

27.12.2012.

НЕПРОПИСНА УПОТРЕБА УРЕЂАЈА ЗА ДАВАЊЕ ПОСЕБНИХ СВЕТЛОСНИХ И ЗВУЧНИХ ЗНАКОВА СЕ КАЖЊАВА

 

Често се у последње време у стручној и широј друштвеној јавности јављају недоумице око непрописне употребе уређаја за давање светлосних и звучних знакова код возила са првенством пролаза за време учествовања у саобраћају.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима у члану 108. дефинисано је да се уређаји за давање посебних звучних и светлосних знакова смеју уграђивати и постављати само на возила са првенством пролаза...(комплетан текст)

 

25.12.2012.

ТРИ ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

 

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, поводом три године од оснивања, приредила је свечаност у Палати Србија.
Поред великог броја званица, свечаности одржаној 20. децембра 2012. године, присуствовали су председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова, Ивица Дачић, као и министар саобраћаја, Милутин Мркоњић.
У свом обраћању, премијер Дачић је рекао да је задатак свих нас да се боримо да спасимо сваки људски живот.
„Један спасени живот је највећи резултат рада сваког од нас. За 20 година један осредњи град је нестао са лица Србије и у име свих људи који су изгубили животе наша обавеза је да превентвом осигурамо да собраћајних несрећа буде што мање", рекао је Ивица Дачић...(комплетан текст)

 

13.12.2012.

СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРБИЈИ У ПРВИХ ЈЕДАНАЕСТ МЕСЕЦИ 2012. ГОДИНЕ

 

У првих једанаест месеци 2012. године у Републици Србији забележено је побољшање стања безбедности саобраћаја посматрано у односу на све основне показатеље безбедности саобраћаја – број саобраћајних незгода, број погинулих и повређених лица. Тако је за једанаест месеци 2012. године број саобраћајних незгода мањи за 5.000 у односу на исти период прошле године, што процентуално представља смањење од 12,8%. Број саобраћајних незгода са настрадалим лицима мањи је за 688, што је 5,3% мање у односу на 2011. годину...(комплетан текст)

 

13.12.2012.

ВОЖЊА БЕЗ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ СКУПО КОШТА

 

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Србије, последњих месеци на путевима у Србији повећан је број возача који управљају возилом, а привремено им је одузета возачка дозвола због прекорачења дозвољене границе у броју казнених поена (сакупљених 18 или више), односно због управљања возилом на несавестан начин. Такође, број откривених и санкционисаних прекршаја за управљање моторним возилом у време изречене заштитне мере забране управљања моторним возилом свакодневно се повећава...(комплетан текст)

 

23.11.2012.

"PIN Talk 2012"КОНФЕРЕНЦИЈА У БЕОГРАДУ

 

Агенција за безбедност саобраћаја републике Србије (АБС) и Европски савет за безбедност транспортa са седиштем у Бриселу (ETSC-European Transport Safety Council), организовали су 20. новембра 2012. године, у хотелу М у Београду, 31 PIN Talk (дебату) о безбедности саобраћаја под покровитељством Министарства саобраћаја Републике Србије...(комплетан текст)

 

16.11.2012.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

 

У складу са препоруком Уједињених Нација из 2005. године, Међународни дан сећања на жртве саобраћајних незгода у великом броју земаља обележава се треће недеље у новембру, односно ове године 18. новембра.

 

Агенција за безбедност саобраћаја ће тог дана поставити инфо-пулт у „Ушће шопинг центру“ на првом спрату близу покретних степеница, и то у интервалу од 11 до 13 часова и 30 минута...(комплетан текст)

 

14.11.2012.

КАМПАЊА „ТРАКТОР НА ПУТУ, БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!“ У КРАЉЕВУ

 

Агенција за безбедност саобраћаја боравила је у уторак, 13. новембра 2012. године у Краљеву и одржала трибину намењену возачима трактора у оквиру кампање „Трактор на путу, безбедан и уочљив!“.

У организацији су помогли Задружни савез Рашког, Моравичког и Расинског округа и Регионална привредна комора града Краљева, у чијим је просторијама трибина одржана. О начинима да се повећа безбедност тракториста у саобраћају, одредбама Закона које се односе на њих и типичним грешкама које доводе до саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора говорили су Бранимир Милетић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја, и Никола Брборић и Ђорђе Врањеш, саобраћајни инжењери из Сектора за планирање, развој и квалитет Агенције...(комплетан текст)

 

02.11.2012.

С А О П Ш Т Е Њ Е   З А   Ј А В Н О С Т

 

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у петак, 2. новембра 2012. године организовала је конференцију за новинаре.

Том приликом потписана су два протокола о сарадњи између Агенције и Саобраћајног факултета и Машинског факултета Универзитета у Београду.

Протоколе о сарадњи потписали су директор Агенције, Стојадин Јовановић, декан Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, професор доктор Бранимир Станић, и декан Машинског факултета, професор доктор Милорад Милованчевић.

Оба протокола су резултат досадашње успешне сарадње Агенције и два факултета и наставак размене искустава, знања и рада на заједничким пројектима а у циљу повећања безбедности у саобраћају...(комплетан текст)

 

26.10.2012.

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ НАЈАВЕ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА

 

Возаче и остале учеснике у саобраћају подсећамо на неопходност повећане опрезности у саобраћају. Посебно у јутарњим и вечерњим сатима због ниских температура, клизавих коловоза и магле потребна је већа опрезност, како возача тако и пешака.

Подсећамо да је зауставни пут возила на влажном коловозу и до 50 посто дужи у односу на зауставни пут на сувом коловозу, па је важно поштовати органичења брзине, посебно у близини школа, пешачких прелаза, на раскрсницама, али и на кривинама, посебно оним већег радијуса. Губитак контроле над возилом најчешће доводи до слетања возила са пута, налетања на друго возило или чеоних судара. Статистика показује да је у таквим саобраћајним незгодама, као и приликом обарања пешака возилом, забележен највећи број погинулих и тешко повређених учесника у саобраћају...(комплетан текст)

 

26.10.2012.

ОДРЖАНА ПРВА ТРИБИНА ЗА ВОЗАЧЕ ТРАКТОРА

 

Агенција  за безбедност саобраћаја у оквиру јесењег дела кампање „Трактор на путу – безбедан и уочљив!“ намењене већој безбедности у саобраћају корисника трактора, одржала је прву трибину у Неготину.
Тим Агенције присутним пољопривредницима, возачима трактора, представио је одредбе Закона о безбедности саобраћаја на путевима и казнене мере уколико се не поштују. Међутим, у првом плану је била жеља да се присутнима појасни зашто је добро да се у саобраћају понашају на одређени начин, односно, због чега возило мора бити прописно обележено, због чега се не сме транспортовати терет већи од дозвољеног, колико је  небезбедно наносити влажну земљу на пут којим се крећу друга возила...(комплетан текст)

24.10.2012.

СВИ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПАЖЉИВКО

 

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије током првих шест недеља школске године интензивно је спроводила кампању посвећену повећању безбедности деце у саобраћају, под називом „Пажња сад“.

У том периоду, едукативни час који је, поред представника Агенције, водио глумац у костиму деци омиљене маскоте кампање, дечака Пажљивка, с великим интересовањем пратило је око 7 хиљада малишана, махом ученика првих разреда из око 100 основних школа на 35 локација, односно општина широм Србије. ...(комплетан текст)

15.10.2012.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ВРЕМЕНСКИХ УСЛОВА

 

Пред нама су временски услови који другачије утичу на кретање возила, пре свега због пада температуре, облачног и кишовитог времена, због чега су путеви често мокри и клизави. Ујутру, али и у осталим деловима дана може се очекивати појава магле и ситне кише, што додатно смањује видљивост. Стога апелујемо на све учеснике у саобраћају да повећају опрез, посебно у погледу брзине кретања свог возила и понашања осталих учесника у саобраћају...(комплетан текст)

12.10.2012.

ПРОМОВИСАНА ПУБЛИКАЦИЈА “ЗАШТИТНИК У САОБРАЋАЈУ”

 

У сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Компанија Дунав осигурање је издала публикацију „Заштитник у саобраћају“, која представља практични информатор о понашању у саобраћају и поштовању саобраћајних прописа. Публикација је представљена у Новом Саду, 9. октобра 2012. године, уочи 12. сајма аутомобила „Ауто шоу“...(комплетан текст)

 

 

 

18.09.2012.

КАМПАЊА „ПАЖЊА САД!“ У ПУНОМ ЈЕКУ

 

Агенција за безбедност саобраћаја средином августа ове године интензивирала је кампању  намењену повећању безбедности деце у саобраћају, под називом „Пажња сад“. Деци и родитељима обратили смо се путем телевизијских и радијских спотова – старијима смо покушали да сугеришемо да је неопходно везати појас детету током вожње и то на задњем седишту, јер, како и наша порука каже „везивање појаса траје само 5 секунди“, Деци смо желели да скренемо пажњу на неопходну опрезност током играња на отвореном, односно да се не провлаче између возила, не трче за лоптом и не играју се на простору где се одвија саобраћај ...(комплетан текст)

 

18.09.2012.

АГЕНЦИЈА НА ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ

 

 

Црвени крст Србије одржао је током викенда, 14. и 15 септембра 2012. године, Државно такмичење у реалистичком приказу повреда, стања и обољења и Државно такмичење екипа Црвеног крста у пружању прве помоћи.

 

Такмичење је одржано на теренима и у просторијама републичког Завода за спорт и медицину спорта у Кошутњаку у Београду...(комплетан текст)

 

11.09.2012.

ОВО ЈЕ МИРИШЉАВА ЈЕЛКИЦА КОЈА ЈЕ УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ!

 

Као што се види, садржи одређене илустрације које прате видео спот у оквиру кампање „Смањи доживљај“ намењене возачима. Такође, на јелкици је исписана порука:

“Поштуј саобраћајне прописе, због своје безбедности! ЗА ДОБРО СВИХ НАС“.

Агенција за безбедност саобраћаја 2011. године реализовала је акцију за повећање безбедности учесника у саобраћају у оквиру које су набављене ове јелкице, и то 20 хиљада комада по цени од 28,50 динара. Јелкице су дељене на најфреквентнијим саобраћајницама током летње туристичке сезоне, па и током Сабора трубача у Гучи. Идеја је била да јелкица у сваком тренутку буде у видокругу возача и путника, и да возаче подсећа на обавезу поштовања саобраћајних прописа и избегавања ризичних ситуација.

Уз миришљаве јелкице представници Агенције делили су и пригодне флајере са основном поруком:

„Буди човек! Вози пажљиво!“

на српском и енглеском језику. Реакције возача на српским путевима било да је реч о домаћим или страним, биле су више него позитивне...(комплетан текст)

10.09.2012.

РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈНИМ НЕЗГОДАМА ПО ОПШТИНАМА СРБИЈЕ У ПЕРИОДУ ОД 2009. ДО 2011.ГОДИНЕ

 

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања деце у саобраћајним незгодама по општинама Републике Србије. Истраживање је обухватило период од 2009. до 2011. године. Анализиране су све саобраћајне незгоде са настрадалим лицима у којима су учествовала деца до 14 година живота.

 

Истраживање је обухватило саобраћајне незгоде у којима су учествовала деца путници, деца пешаци, деца бициклисти па чак и деца возачи. Резултати истраживања су јавно доступни а сви заинтересовани субјекти и појединци имају могућност коришћења резултата истраживања...(комплетан текст)

 

 

 

31.08.2012.

СЕМИНАР ЗА ВОЗАЧЕ КОЈИМА ЈЕ ОДУЗЕТА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

 

Агенција за безбедност саобраћаја, од 17. септембра 2012. године у Новом Саду, планира да одржи Семинар унапређења знања из области безбедности саобраћаја за возаче којима је одузета возачка дозвола, уколико се за семинар пријави довољан број лица којима је одузета возачка дозвола...(комплетан текст)

11.07.2012.

ОДРЖАН ПРВИ СЕМИНАР ЗА ВОЗАЧЕ КОЈИМА ЈЕ ОДУЗЕТА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

 

Први Семинар унапређења знања из области безбедности саобраћаја за возаче којима је одузета возачка дозвола из разлога што нису на савестан и на прописан начин управљали возилом у саобраћају, одржан је у периоду од 18. јуна до 05. јула 2012. године, у Београду...(комплетан текст)

11.07.2012.

ИСПИТ ЗА ТЕХНИЧАРЕ У РАДИОНИЦИ ЗА ТАХОГРАФЕ

 

Агенција за безбедност саобраћаја је од 03. јула 2012. године почела са организовањем испита из области познавања, испитивања и уградње тахографа, за техничаре у радионици за тахографе. Први испитни рок, за који се пријавило 90 кандидата из целе Србије, организује се у Београду....(комплетан текст)

18.06.2012.

АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ОДРЖАЛА ПРВИ МОТО СЕМИНАР

 

Агенција за безбедност саобраћаја организовала је семинар „Безбедност мотоциклиста у Републици Србији – стање, трендови, могућности за унапређење“.

Једнодневни семинар у Националној возачкој академији у Суботишту отворио је директор Агенције за безбедност саобраћаја, Мр Стојадин Јовановић.

Представници Агенције и Управе саобраћајне полиције представили су анализу стања безбедности саобраћаја у Републици Србији, с освртом на безбедност возача мотоцикала и мопеда...(комплетан текст)

15.05.2012.

KAMПAЊA ''ТРАКТОР НА ПУТУ - БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!''

 

Повећано страдање возача трактора у претходним годинама један је од основних разлога за покретање кампање намењене овој категорији учесника у саобраћају. Циљ кампање ''ТРАКТОР НА ПУТУ - БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!'' јесте смањење броја и последица саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора.

Агенција званично покреће кампању 17. маја 2012. године, на 79. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, организацијом трибине посвећене возачима трактора, уз подршку Новосадског сајма...(комплетан текст)

19.04.2012.

НОВОМ МЕХАНИЗАЦИЈОМ ДО БОЉЕ БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

 

У сусрeт 79. мeђунaродном пољо- приврeдном сajму, дaнaс су нa Новосaдском сajму, концeпциjу нaступa, понуду и новитeтe нajaвили члaнови Пословног удружeњa увозникa и извозникa пољоприврeднe мeхaнизaциje. Порeд тогa, потписaн je и Протокол коjи рeгулишe сaрaдњу Новосaдског сajмa и Aгeнциje зa бeзбeдност сaобрaћaja Рeпубликe Србиje, a коja имa зa циљ рeaлизaциjу зajeдничких промотивних aктивности усмeрeних кa повeћaњу бeзбeдности у сaобрaћajу.
Гeнeрaлни дирeктор Новосaдског сajмa, Горaн Вaсић, je том приликом нaпомeнуо дa ћe порeд могућности дa сe нa Пољоприврeдном сajму видe сви новитeти пољоприврeднe мeхaнизaциje, коjи сe могу видeти у Хaновeру и нa другим прeстижним мaнифeстaциjaмa, Новосaдски сajaм бити и мeсто зa eдукaциjу и усмeрeњe кa друштвeно-одговорном пословaњу...(комплетан текст)

10.04.2012.

РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА БИЦИКЛИСТА

 

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања бициклиста у саобраћајним незгодама по општинама Републике Србије. На основу резултата истраживања општине у којима је забележено највеће страдање возача бицикла налазе се на територији АП Војводине.

 

Поред ових општина на територији АП Војводина повећано страдање бициклиста је карактеристично за општине: Шабац, Богатић, Владимирци, Смедеревска Паланка, Свилајнац, Лапово, Дољевац, Куршумлија, Лесковац, Пожега и Велика Плана.

 

За истраживање су анализиране све последице саобраћајних незгода у којима су учествовали бициклисти...(комплетан текст)

09.04.2012.

МОТОЦИКЛИСТИ - ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ

Број регистрованих мотоцикала у Србији у последњих 10 година увећан је готово 3 пута (2,89 пута). У последњих 6 година возачи мотоцикала и мопеда учествовали су у 21.082 саобраћајне незгоде, и којима је 18.238 лица повређено, а живот изгубило преко 600 људи.

У 2011. години број мотоцикала и мопеда чинио је 1,79 % од укупног броја регистрованих возила, док је број погинулих возача мотоцикала и мопеда чинио је 10,85 % од укупног броја погинулих у саобраћајним незгодама што указује на велику рањивост ове категорије учесника у саобраћају.

Поводом званичног почетка сезоне мотоциклиста Агенција за безбедност саобраћаја припремила је кампању посвећену овој категорији учесника у саобраћају, у намери да започне непрекидни процес едукације, али и скретања пажње на проблеме који се јављају у саобраћају приликом интеракције између мопеда, мотоцикала и осталих возила...(комплетан текст)

04.04.2012.

ПОЗИВ ЗА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА МОТО СЕЗОНЕ

У сусрет почетку мото сезоне која ће званично бити отворена 07. априла 2012. године у Београду, као и званичног почетка кампање посвећене овој категорији учесника у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја организује конференцију за медије, на којој ће учестовати и представници Министарства инфраструктуре и енергетике, Управе саобраћајне полиције, Фондације „Ханс Зајдел“, Црвеног крста Србије, Секретаријата за саобраћај Града Београда, Асоцијације мотоциклиста Србије и Мото асоцијације Србије.

Конференција ће бити одржана у петак, 6. априла, у сали 470 Палате Србија (Источни улаз), у Београду, с` почетком у 13,30 часова.

 

Молимо Вас да своје присуство потврдите путем телефона на 011/311-72-98 или путем mail-a на: planiranje@abs.gov.rs, stefana.miladinovic@abs.gov.rs

20.03.2012.

МАТЕРИЈАЛИ СА ИНФОРМАТИВНО-СТРУЧНИХ СКУПОВА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Преузимање материјала

01.03.2012.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ - "PRI"

 

Дводневни регионални састанак Међународне организације за превенцију у друмском саобраћају – PRI (La Prevention Routiere Internationale), у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, са темом: „Стање безбедности саобраћаја у региону Централне и Југоисточне Европе и PRI регионални састанак“, почео је данас у Београду....(комплетан текст)

28.02.2012.

ОБАВЕШТЕЊЕ - ПОЗИВ МЕДИЈИМА

 

Регионални састанак Међународне организације за превенцију у друмском саобраћају (PRI - La Prevention Routiere Internationale)

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у периоду од 1. до 2. марта, у Београду, организује састанак Регионалне групе за Централну Европу у оквиру Међународне организације за превенцију у друмском саобраћају – PRI, са темом: „Стање безбедности саобраћаја у Региону Централне и Југоисточне Европе“...(комплетан текст)

14.02.2012.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - ЗИМСКИ УСЛОВИ

 

Обилне снежне падавине и ниске температуре у дужем временском периоду условили су прекиде и отежано одвијање саобраћаја на путевима у Србији и већем делу Европе. С обзиром да су зимски услови велики изазов за возаче, Агенција за безбедност саобраћаја је више пута указивала на потенцијалне опасности приликом вожење у условима снега и леда на коловозу.

 

Апелујемо на возаче да прате временску прогнозу и стање на путевима. Ако путеви нису очишћени или се најављују лоши временски услови (снег, ледена киша, ниске температуре, густа магла и сл.), најбоље је одгодити путовање...(комплетан текст)

14.02.2012.

ИЗМЕНА ДАТУМА ОДРЖАВАЊА СТРУЧНО-ИНФОРМАТИВНОГ СКУПА У КРАЉЕВУ И НИШУ

САОПШТЕЊЕ – ИНФОРМАТИВНО СТРУЧНИ СКУП – АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Распоред одржавања стручних скупова је следећи:

1. БЕОГРАД, четвртак 23. фебруар 2012. године (свечана сала Скупштине општине Нови Београд).

2. БОР, понедељак 27. фебруар 2012. године (велика сала зграде општине Бор);

3. НОВИ САД, среда 29. фебруар 2012. године (велика сала Скупштине града Новог Сада);

4. КРАЉЕВО, уторак 06. март 2012. године (велика сала Регионалне привредне коморе у Краљеву);

5. НИШ, уторак 13. март 2012. године (велика сала Скупштине града Ниша);

 

Програм информативно-стручних скупова Агенције за безбедност саобраћаја и локалне самоуправе Републике Србије

 

Почетак свих скупова је у 11,00 часова. Све додатне информације се могу добити позивањем броја телефона 011/311-7298...(комплетан текст)

10.02.2012.

ЗА СРЕЋНУ И БЕЗБЕДНУ НОВУ ГОДИНУ

 

У намери да возачима дамо више информација о припреми возила, као и начину вожње у зимским условима, Агенција за безбедност саобраћаја припремила је брошуру “БУДИ ОПРЕЗАН! – Препознај опасност на време!”. Део овог материјала дистрибуиран је возачима крајем прошле године као додатак у дневном листу „Правда“ и у часопису „САТ ревија“, док ће преосталих 100.000 примерака бити подељени на бензинским станицама Нафтне индустрије Србије.

 

Узимајући у обзир фреквентне путне правце, као и положај НИС-ових бензинских станица, одабрано 50 бензинских станица на којима ће се возачима делити брошуре.

25.01.2012.

РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА У САОБРАЋАЈНИМ НЕЗГОДАМА СА ТРАКТОРИМА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања у саобраћајним незгодама са тракторима и мапирање ризика на територијама општина Републике Србије. Подаци коришћени у истраживању обухватили су трогодишњи период од 2008. до 2010. године.

Идентификовање најризичнијих општина у Србији – општина са највећим страдањем у саобраћајним незгодама са тракторима, представља аларм за препознавање проблема које треба решавати у појединим општинама. Циљ истраживања је да у општинама које имају „висок“ и „врло висок“ ниво ризика страдања у саобраћајним незгодама са тракторима иницира укључивање институција локалне самоуправе – општинских савета за безбедност саобраћаја у решавању проблема, како би се смањио број и последице саобраћајних незгода у којима учествују трактори....(комплетан текст)

19.01.2012.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ

Дан Агенције

Министарство за инфраструктуру и енергетику и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије одржале су 18. јануара 2012. године заједничку конференцију за медије посвећену безбедности саобраћаја на путевима у Србији.

Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић похвалио је рад Агенције за безбедност саобраћаја и истакао да је реализацијом планираних активности и својим радом Агенција оправдала своје постојање...(комплетан текст)

13.01.2012.

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БОРИС ТАДИЋ У ПОСЕТИ КОД ИЗВРШНОГ СЕКРЕТАРА UNECE ЈАНА КУБИША

 

Председник Републике Србије, Борис Тадић се у четвртак 10. јануара 2012. године састао са извршним секретаром Уједињених нација Економске комисије за Европу (UNECE), господином Јаном Кубишем, да би разговарали о питањима од заједничког интереса.

 

У разговору су разматране различите активности у којима UNECE и Србија већ блиско сарађују, посебно у областима енергетике, саобраћаја и питањима заштите животне средине.

Конкретна питања као што су трговинске олакшице и јединствени портал (енг. Single Window),  пољопривредни стандарди и хармонизација прописа о возилима, била су истакнута.

         Јан Кубиш, извршни секретар UNECE у разговору са председником Републике Србије, Борисом Тадићем

Између осталог наглашено је и успешно покретање Деценије акције за безбедност на путевима у UNECE региону, која је одржана прошлог априла у Београду у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја.

 

Извор: http://www.unece.org/

30.12.2011.

ЦВЕТКОВИЋУ УРУЧЕНА ПЛАКЕТА ЗА ДОПРИНОС НА УНАПРЕЂЕЊУ СИСТЕМА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Председнику Владе Републике Србије Мирку Цветковићу уручена је данас Плакета Агенције за безбедност саобраћаја за допринос на унапређењу система безбедности саобраћаја.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић је, приликом предаје плакете, истакао да је применом Закона о безбедности саобраћаја и савремених система видео-надзора у протекле две године смањен број инцидената у саобраћају, док је број погинулих у саобраћајним несрећама мањи за 20 одсто.

Дан Агенције

         Стојадин Јовановић, Миркo Цветковић и
   министар за инфраструктуру у Влади Републике
   Србије Милутин Мркоњић.

30.11.2011.

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

На молбу за помоћ Епархије Рашко-призренске за скупљање средстава за рад народних кухиња за најсиромашније у енклавама на Косову и Метохији, радници Агенције су у децембру прикупили 20.700 динара и уплатили на рачун Епархије.

30.12.2011.

АКЦИЈА "ЗА СРЕЋНУ И БЕЗБЕДНУ НОВУ 2012. ГОДИНУ"

Запослени у Агенцији за безбедност саобраћаја су 30. децембра 2011. на наплатној рампи у Бубањ Потоку спровели акцију поделе промотивног материјала. Дељени су материјали везани за безбедну вожњу у зимском периоду и за вожњу у алкохолисаном стању.

Дан Агенције
27.12.2011.

С А О П Ш Т Е Њ Е   З А   Ј А В Н О С Т

– БЕЗ АЛКОХОЛА И ВОЖЊЕ ЗА ВРЕМЕ ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ –

Честитка

Сваке године у данима новогодишњих и божићних празник догађају се саобраћајне незгоде са најтежим последицама. Број погинулих и тешко повређених у току најлуђе ноћи варира од године до године, али се незгоде са тешким последицама увек догађају у ово време! Поштовани возачи време предвиђено за прославу најлуђе ноћи некоме од нас може постати кошмар. Не дозволите да у првом новогодишњем јутарњем програму будете поменути као један од актера саобраћајне незгоде са тешким последицама.

Свесни смо чињенице да у данима новогодишњих и божићних празника попијемо понеку чашицу више, али исто тако морамо бити свесни чињенице да вожња клизавим коловозима, у зимским условима, под дејством алкохола ствара додатну опасност и повећава ризик за настанак саобраћајне незгоде. На овај начин угрожавамо и свој и туђе животе, па се ноћ која је требала да буде најлепша може претворити у ноћну мору...(комплетан текст)

19.12.2011.

ДАН Агенције

Дан Агенције

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије обележила је две године свог постојања, у петак, 16. децембра 2011. године, свечаним пријемом у Палати Србије.

Директор Агенције Стојадин Јовановић указао је на велики посао који је Агенција од свог формирања реализовала и најавио план активности за наредну годину. Јовановић је овом приликом подсетио да је за две године од доношења Закона о безбедности саобраћаја на путевима, смањен број погинулих лица у саобраћајним незгодама за 20 одсто...(комплетан текст)

07.11.2011.

ДАН СЕЋАЊА

Организација Уједињених нација је 26. октобра 2005. године усвојила Резолуцију којом је позвала све државе чланице да сваку трећу недељу новембра утврди као Међународни дан сећања на жртве саобраћајних незгода, који се ове године обележава 20. новембра... (комплетан текст)

07.11.2011.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Агенција за безбедност саобраћаја на својој интернет страници www.abs.gov.rs редовно објављује резултате истраживања страдања у саобраћају појединих категорија учесника у саобраћају по општинама Републике Србије у виду одговарајућих мапа ризика. Последња од тих мапа је мапа ризика страдања мотоциклиста по општинама Републике Србије. На основу реализованог истраживања утврђено је да највећи ризик од страдања мотоциклиста, у односу на број регистрованих моторних возила и број становника по општинама, имају општине: Савски Венац, Лапово, Стари Град, Ириг, Опово, Лазаревац, Велико Градиште, Неготин, Сопот, Свилајнац, Инђија и град Нови Сад... (комплетан текст)

03.11.2011.

Зима 2011

БЕЗБЕДНА ВОЖЊА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА

У зимским условима возачи се сусрећу са изненадном маглом, кишом, поледицом и снегом на коловозу, као и другим временским непогодама, које могу изазвати низ непријатних и опасних ситуација. Како бисте то предупредили важно је да правовремено припремите возило за зимске услове вожње.

Имајућу у виду да предстоји зимски период који подразумева отежане услове вожње, апелујемо на поштовање саобраћајних прописа, опрезну вожњу у зимским условима и толеранцију у саобраћају. Посебно апелујемо на пешаке да буду опрезнији приликом преласка коловоза у зимским условима због мање уочљивости од стране возача и дужег зауставног пута возила... (комплетан текст)

31.10.2011.

СТРАДАЊЕ МОТОЦИКЛИСТА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

СТРАДАЊЕ МОТОЦИКЛИСТА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Агенција за безбедност саобраћаја припремила је мапе ризика на којима је приказано истраживање страдања мотоциклиста по општинама Републике Србије. Истраживање је реализовано на основу података о броју и последицама саобраћајних незгода у којима су учествовали мотоциклисти у 2009. и 2010. години.

На мапама ризика приказани су резултати Јавног и Саобраћајног ризика страдања на основу саобраћајних незгода са погинулим и повређеним лицима у незгодама у којима су учествовали мотоциклисти.

Ово су још једне у низу мапа ризика страдања појединих категорија учесника у саобраћају по општинама Србије, које ће допринети детаљном сагледавању проблема у саобраћају за сваку локалну заједницу – општину у Србији... (комплетан текст)

24.10.2011.

РЕАЛИЗОВАН ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ МАПИРАЊА РИЗИКА У СКЛАДУ СА EuroRAP СТАНДАРДОМ НА ДЕОНИЦИ ПУТА Е-75 БЕОГРАД – НОВИ САД

ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ МАПИРАЊА РИЗИКА

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала пилот пројекат iRAP/EuroRAP Србија за деоницу пута Е-75 од Београда до Новог Сада (Батајничка петља – Темеринска петља). iRAP/EuroRAP протокол подразумева процену безбедности пута системом оцењивања сврставањем деоница у пет дефинисаних категорија ризика (EuroRAP) и процену безбедности пута оцењивањем системом звездица (iRAP).

Пилот пројекат за деоницу од Београда до Новог Сада је реализован у сарадњи са Ауто мото савезом Србије, Министарством унутрашњих послова – Управом саобраћајне полиције и Јавним предузећем „Путеви Србије“. Пилот пројекат представља увод за реализацију комплетног мапирања државних путева Републике Србије у складу са iRAP/EuroRAP протоколом и стандардом... (комплетан текст)

17.10.2011.

„Национална кампања безбедности деце у саобраћају – Дечије олимпијске игре“

Дечије олимпијске игре

Агенција за безбедност саобраћаја подржала је Пројекат „Национална кампања безбедности деце у саобраћају – Дечије олимпијске игре“ које реализују Удружење за безбедност саобраћаја Србије и Агенција Network media.

Прва дечија олимпијада организована у Новом Саду, у оквиру 11. Сајма аутомобила, на којој је учествовало преко 400 ученика, узраста од 6 до 11 година, из 150 предшколских установа и основних школа из Србије.

26.09.2011.

УРЕДБА О ЦЕНАМА УСЛУГА

"Службени гласник РС" бр. 070/2011 је 23.09.2011. објавио Уредбу о ценама услуга које плаћају корисници услуга и посебних накнада за обављање послова које врши Агенција за безбедност саобраћаја.

22.09.2011.

РЕЦИКЛИРАЊЕ ОТПАДА“

Агенција за безбедност саобраћаја је предала искоришћене тонере за штампаче на рециклажу, у складу са обавезом о очувању животне средине.

05.09.2011.

Извештај – акција „БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ“ и почетак кампање „ПАЖЊА САД!“

Поводом почетка нове школске 2011/2012. године Министарство просвете и науке, Министарствo унутрашњих послова Управа саобраћајне полиције и Агенција за безбедност саобраћаја организују заједничку акцију посвећену безбедности деце у саобраћају. Свака од институција припремила је за нову школску годину едукативне и превентивне активности, у циљу повећања безбедности ђака у саобраћају.

Агенција за безбедност саобраћаја овом акцијом започела је едукативну кампању „Пажња сад!“. На манифестацији је одржан „први час“ из безбедности саобраћаја, који ће у наредном периоду Агенција реализовати у више од 40 основних школа широм Србије... (комплетан текст)

01.09.2011.

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Поводом почетка нове школске 2011/2012. године Министарство просвете и науке, Министарствo унутрашњих послова Управа саобраћајне полиције и Агенција за безбедност саобраћаја организују заједничку акцију посвећену безбедности деце у саобраћају. Свака од институција припремила је за нову школску годину едукативне и превентивне активности, у циљу повећања безбедности ђака у саобраћају.... (комплетан текст)

29.08.2011.

РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА ПЕШАКА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања пешака и мапирање ризика страдања пешака на територијама општина Републике Србије. Идентификовање најризичнијих општина у Србији – општина са највећим страдањем пешака у саобраћају је аларм за покретање низа aкција са циљем унапређења безбедности пешака у овим општинама. Агенција ће свим општинама са повећаним страдањем пешака пружати неопходну стручну помоћ у проналажењу најбољих решења за смањење страдања пешака у овим општинама.

  Јавни ризик страдања ПЕШАКА у саобраћају по општинама Републике Србије (.pdf 0,97MB)

  Саобраћајни ризик страдања ПЕШАКА у саобраћају по општинама Републике Србије (.pdf 0,98MB)

25.08.2011.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ „Пажња сад!“

Агенција за безбедност саобраћаја, поводом почетка школске 2011/2012. године започиње едукативно-промотивну кампању за безбедност деце у саобраћају „Пажња сад!“... (комплетан текст)

12.08.2011.

АКЦИЈА „ЗА БЕЗБЕДАН И СРЕЋАН ПУТ“

Агенција за безбедност саобраћаја и Управа саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије настављају заједничку превентивну акцију „ЗА БЕЗБЕДАН И СРЕЋАН ПУТ“ током летње сезоне... (комплетан текст)

10.08.2011.

ЗАЈЕДНИЧКА КОНФЕРЕНЦИЈА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И УПРАВЕ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ МУП-а СРБИЈЕ

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић и помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије Слободан Малешић на конференцији за новинаре истакли су да су неприлагођена брзина и алкохол два најчешћа узрока саобраћајних незгода. Због повећаног интензитета саобраћаја, појачаног међународног транзитног саобраћаја, смањене пажње возача услед високих температура и умора и непрописне и неприлагођене брзине јул и август су месеци са најизраженијим страдањем на путевима Србији... (комплетан текст)

19.07.2011.

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Поводом заједничке акције Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Министарства унутрашњих послова - Управе саобраћајне полиције:
„ЗА БЕЗБЕДАН И СРЕЋАН ПУТ“

Јул и август су месеци са најизраженијим страдањем на путевима у Републици Србији. У периоду од 2000. до 2010. године у овим месецима погинуло је 2.079 лица, а повређено је више од 43.000 лица.

Имајући ово у виду, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије и Управа саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова, у среду 20. јула 2011. године започеће превентивно промотивну акцију: „ЗА БЕЗБЕДАН И СРЕЋАН ПУТ“, уз поделу одговарајућих флајера са пригодним порукама возачима.

Акцију ће званично покренути директор Агенције за безбедност саобраћаја мр Стојадин Јовановић и начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије Драгиша Симић на наплатној рампи Шимановци (смер ка Београду) у среду, 20 јула 2011. године, у 11,00 часова... (комплетан текст)

15.07.2011.

!!!  ВАЖНО САОПШТЕЊЕ  !!!

Измењен је начин попуњавања уплатнице, доказ о уплати и образац захтева за ХОМОЛОГАЦИЈУ. Промењени су износи такси на основу измена у Закону о републичким таксама. Да бисте видели опис ових измена и изглед новог обрасца пратите линк "ЗАХТЕВИ ЗА ХОМОЛОГАЦИЈУ" на десној страни.

12.07.2011.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ЗАУСТАВИМО СТРАДАЊЕ ПЕШАКА У САОБРАЋАЈУ!

ОВО ЈЕ АПЕЛ - ПОРУКА УПУЋЕНА ПРЕ СВЕГА  - ОРГАНИМА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ВОЗАЧИМА И ПЕШАЦИМА, ЗА ДОБРО СВИХ НАС!

Највеће страдање пешака догађа се на путевима и улицама у насељима... (комплетан текст)

29.06.2011.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ-возачи мотоцикала

Међу возачима моторних возила, возачи мотоцикала и мопеда су најрањивији учесници у саобраћају. Готово да не прође ни један дан да се не објави информација о тешкој саобраћајној незгоди у којој је настрадао возач мотоцикла или његов сапутник. Највећи број настрадалих није старији од 30 година... (комплетан текст)

09.06.2011.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У првим данима јуна забележен је повећан број саобраћајних незгода са трагичним последицама. У претходних осам дана догодило се 817 саобраћајних незгода у којима је 14 лица погинуло и 359 повређено... (комплетан текст)

30.05.2011.

РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЈАВНОГ И САОБРАЋАЈНОГ РИЗИКА СТРАДАЊА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Агенције за безбедност саобраћаја је у сарадњи са Криминалистичко полицијском академијом реализовала истраживање ризика страдања у насељима општина Републике Србије. Истраживање је реализовано за потребе VI семинара „Улога локалне заједнице у безбедности саобраћаја“ који је одржан у периоду од 12. до 14. маја на Дивчибарама.

Поред овога Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање ризика страдања, за комплетну путну мрежу на територији општина Републике Србије.

Објављивање ових и сличних мапа ризика ће у наредном периоду бити редовна активност Агенције, а резултати истраживања ће бити доступни на нашој интернет страници.

  Јавни ризик страдања у насељима општина (.pdf 1,2MB)

  Јавни ризик страдања на комплетној путној мрежи општина (.pdf 1,4MB)

  Саобраћајни ризик страдања у насељима општина (.pdf 1,3MB)

  Саобраћајни ризик страдања на комплетној путној мрежи општина (.pdf 1,3MB)

17.05.2011.

Потписан Протокол о међусобној сарадњи Републичког геодетског завода Републике Србије и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије

Директор Републичког геодетског завода Републике Србије, г-дин Ненад Тесла и директор Агенције за безбедност саобраћаја, г-дин Стојадин Јовановић потписали су у Београду, дана 16.05.2011. године, Протокол о међусобној сарадњи.

Међусобна сарадња се односи на коришћење података катастра Републичког геодетског завода, Коришћење сервиса активне референтне основе Србије, затим коришћење истраживања и анализа Агенције за безбедност саобраћаја, које су везане за просторне податке и коришћење осталих услуга ових институција које су у функцији и доприносу унапређења безбедности саобраћаја.

12.05.2011.

ПОЧЕТАК ДЕКАДЕ АКЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Поводом званичног почетка Деценије акција за безбедност на путевима, Агенција за безбедност саобраћаја организовала је целодневну манифестацију на Тргу Републике у Београду, на којој су учествовали најважнији државни и друштвени субјекти који се баве безбедношћу саобраћаја у Србији... (комплетан текст)

28.04.2011.

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

У Београду се у периоду од 27. до 29. априла одржава Међународна конференција о безбедности саобраћаја у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства за инфраструктуру и енергетику и Уједињених нација Економске комисије за Европу.... (комплетан текст)

19.04.2011.

АПЕЛ МОТОЦИКЛИСТИМА!

Показатељи безбедности саобраћаја указују на веома изражено учешће двоточкаша у саобраћајним незгодама са тешким последицама. У последњих пет година возачи мотоцикала, мопеда и бицикала учествовали су у 28.977 саобраћајних незгода у којима су погинула 963 и повређена 25.354 лица. Више од половине ових незгода изазвали су возачи ових возила... (комплетан текст)

05.04.2011.

ДЕКАДА АКЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Сваке године у свету од последица саобраћајних незгода погине 1,3 милиона људи, док између 20 и 50 милиона буде повређено. Ове бројке показују да је безбедност у саобраћају постала глобални проблем. Како би се учинили кораци ка побољшању оваквог стања, Генерална скупштина Уједињених нација је на седници у марту 2010. године прогласила почетак Деценије акције за безбедност саобраћаја, а 11. мај 2011. године је одређен као почетак ове акције. План Деценије акције за безбедност саобраћаја представља оквир деловања свим државама и заједницама за појачавање акција за спашавање живота на светским путевима.

Овде можете преузети Глобални план и Инструкције за организаторе догађаја на српском језику

Верзију Глобалног плана и инструкције за организаторе догађаја на осталим језицима можете преузети овде...

04.04.2011.

ПОКАЗНЕ ВЕЖБЕ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ НА ШТАНДУ АБС

Усвајањем новог Закона о безбедности саобраћаја на путевима прва помоћ је поново постала интегрални део обуке будућих возача. Закон предвиђа да обуку из прве помоћи и организовање и спровођење испита обавља Црвени крст Србије, односно здравствена установа која испуњава прописане услове и која за то добије одговарајућу дозволу. Тим поводом Агенција за безбедност саобраћаја позвала је, у оквиру свог штанда на Београдском сајму, Црвени крст Србије да представи своје активности које реализује у оквиру Програма прве помоћи...(комплетан текст)

31.03.2011.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ: „БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И ТЕХНИЧКА РЕГУЛАТИВА ВОЗИЛА“

Стручно-тематска конференција коју традиционално организује Удружење произвођача друмских возила Србије у сарадњи са Београдским сајмом и Асоцијацијом увозника возила одржана је јуче на Београдском сајму. Конференција под називом: „Безбедност саобраћаја и техничка регулатива за возила“ организована је уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије...(комплетан текст)

29.03.2011.

АГЕНЦИЈИ “ОСКАР ПРЕСТИЖА”

Традиционална свечаност „Оскар престижа“ коју поводом међународног салона аутомобила организује часопис Аутомобилски форум, одржана је јуче на Београдском сајму, по јубиларни 20 пут.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је, према одлуци стручног жирија, овогодишњи добитник престижне награде у категорији едукације и превенције саобраћајних незгода.

Жири, који су чинили стручњаци из области саобраћаја и аутомобилизма, као и истакнути новинари који прате ове области, доделили су укупно двадесет „Оскара престижа“ у различитим категоријама.

24.03.2011.

Поводом предстојећег Међународног салона аутомобила, Удружење произвођача друмских возила Србије, у сарадњи са Београдским сајмом и Асоцијацијом увозника возила и делова организује стручно-тематску конференцију, под називом: „Безбедност саобраћаја и техничка регулатива за возила“. ...(комплетан текст)

23.03.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја, у оквиру својих међународних активности, организује међународну Конференцију о безбедности саобраћаја у периоду од 27. до 29. априла у Београду, у сарадњи са Управом саобраћајне полиције МУП-а Србије. На овој Конференцији очекује се присуство бројних гостију из више од 50 земаља Европе и света.

23.03.2011.

У периоду од 25. марта до 03. априла на Београдском сајму биће одржан 49. Међународни салон аутомобила. Агенција за безбедност саобраћаја ће ове године узети учешће на Салону, у оквиру својих пролећних превентивно – промотивних активности. Наш штанд се налази у хали 4 Београдског сајма. Посетите нас!