Вести

КРОЗ ПИТАЊА И ОДГОВОРЕ „ КЛИНЦИЈАДА“ УСМЕРЕНА КА БЕЗБЕДНОМ ПОНАШАЊУ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 29.01.2018.

Агенција за безбедност саобраћаја у оквиру дечије емисије ,,Клинцијада“, која се емитује  у програмској шеми Радио  Београда 202, другу годину за редом  дели поклоне за све малишане који у току емисије дају тачне одговоре на питања  у вези са безбедним понашањем у саобраћају.

 „ Од деце не можемо тражити да се суочавају са одговорношћу за која нису спремна, јер постепеним одрастањем упознају правила која се морају поштовати. Зато је наша  заједничка мисија да им, на њима разумљив начин, покажемо шта је безбедност , јер је она предуслов њиховог срећног детињства“, наводи  директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић.


ДОДЕЉЕНО СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ АГЕНЦИЈИ ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ И АФИРМАЦИЈИ АУТО, МОТО И КАРТИНГ СПОРТА У СРБИЈИ

Датум објаве: 24.01.2018.

У организацији Ауто –мото савеза  Србије ( АМСС), Спортско ауто и картинг савеза Србије ( САКСС) и Мото савеза Србије (МСС),  јуче 23.01.2018. године  у хотелу Метропол у Београду , проглашени су најбољи такмичари у ауто, мото и картинг спорту за протеклу сезону и уручене  медаље свим такмичарима који су остварили врхунске резултате за 2017. годину.

Овој традиционалној додели  награда, коју су отворили председник АМСС Мирко Бутулија, председник Међународне аутомобилске федерације (ФИА) Жан Тод и председник Међународне мото федерације Европе поред многобројних званица догађају су  присуствовали представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Том приликом, директору Агенције за безбедност саобраћаја Јасмини Милошевић додељено је специјално признање за допринос развоју и афирмацији ауто, мото и картинг спорта  у Србији  за сезону 2017.

Агенција за безбедност саобраћаја од свог оснивања до данас континуирано спроводи активности усмерене ка повећању безбедности ове категорије учесника у саобраћају, услед великог ризика страдања возача мопеда и мотоцикала у саобраћају.


БЕЗБЕДНО НА БИЦИКЛУ

Датум објаве: 27.12.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је у сарадњи са Бициклистичким савезом  Србије и Саобраћајним факултетом из Београда покренула  пилот пројекат „ Безбедно на бициклу “, на територији једанаест локалних самоуправа.

Тим поводом реализоване су активности усмерене ка повећању безбедности деце у саобраћају, узраста од 7 до 14 година.

Главни разлог за покретање наведеног пројекта јесте подизање нивоа едукација деце бициклиста основно-школског узраста, како да правилно и безбедно учествују у саобраћају.

Обуке по локалним самоуправама су детаљно планиране, тако да су деца након теоријског часа, имала прилику да на практичним  часовима, стекну вештине и увежбају поједине радње  значајне за безбедну вожњу бицикла.

Како  би могла бити процењена ефикасност изведене обуке у којој је учествовало  872 деце, на почетку као и на завршетку обуке, ниво знања  деце о саобраћају провераван је улазним, односно излазним тестом. Резултати су показали да је реализованом обуком ниво знања( проценат тачних одговора) код деце у нижим старосним категоријама унапређен до нивоа 100% на излазном тесту , при чему је код узраста деце од 7 до 8 година , почетни ниво знања  са улазног теста  износио 53%, док су деца узраста од 9 до 10 година показала нешто виши ниво знања 61%. Када је реч о нивоу знања о саобраћају деце узраста  од 11 до 12 година  обуком је унапређен ниво знања око  92% , а за узраст од 13 до 14 година до 93 %.


БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ ОДГОВОРНОСТ СВАКОГ ОД НАС

Датум објаве: 20.12.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије  и Савета за безбедност саобраћаја  на путевима града Смедерева,  поводом Дана безбедности саобраћаја, реализовали су   бројне заједничке активности за различите категорије учесника у саобраћају. Активности су усмерене ка особама старијим од 65 година, младим возачима у саобраћају као и за све ученике првих разреда основних школа са подручја града Смедерева.

Састанак представника Агенције за безбедност саобраћаја  и Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева одржан је у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево.

Састанку су поред представника Агенције за безбедност саобраћаја  присуствовали и представници Одељења градске Управе у чијим су надлежностима саобраћај и безбедност саобраћаја, представници Јавних предузећа ЈКП „Паркинг сервис" Смедерево и „Урбанизам" Смедерево, представници Дома здравља и предшколске установе „Наша радост" односно сви они који се у оквиру надлежности града налазе и активно учествују по разним основама у систему безбедности саобраћаја.


САОБРАЋАЈНА НЕЗГОДА НИЈЕ ВЕСТ, У КОЈОЈ ЖЕЛИШ ДА ЧУЈЕШ ПОЗНАТО ИМЕ. УСПОРИ!

Датум објаве: 18.12.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја и Душан Борковић, српски аутомобилиста, потписали су у понедељак 18. децембра 2017. године Протокол о сарадњи, у циљу предстојећих заједничких кампања усмерених ка едукативним превентивним активностима за све учеснике у саобраћају.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић тим поводом је навела да већ четири године уназад Агенција врши редовно праћење индикатора безбедности саобраћаја везаних за брзину возила.

 

ДЕТАЉНА АНАЛИЗА ПОДАТАКА ОСНОВ ПРИЛИКОМ ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ

Датум објаве: 11.12.2017.

У просторијама Агенције за безбедност саобраћаја,  у понедељак 11. децембра 2017. године реализован је последњи  Редовни годишњи састанак  Агенције за безбедност саобраћаја и локалних самоуправа Републике Србије, за текућу годину.

Агенција за безбедност саобраћаја  је током предходне три недеље организовала састанке у виду јавних консултација са локалним Саветима за безбедност саобраћаја из 96 локалних самоуправа , односно 153 чланова који су представљали своје локалне самоуправе.


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДРУГИ РЕДОВНИ САСТАНАК ЛОКАЛНИХ ТЕЛА И АГЕНЦИЈЕ

Датум објаве: 23.11.2017.

Одржан је други по реду ,,Редован састанак локалних Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима“, у просторијама Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у среду 22.11.2017. године.

Током трајања састанка представници Агенције презентовали су четири теме у вези са безбедности у саобраћају ,  током којих се водила  интерактивна  дискусија.

Прва тема под називом „Припрема програма рада локалних Тела за безбедност саобраћаја на основу података“ имала је за циљ да представницима локалних Тела укаже на важност детаљне анализе података приликом доношења одлуке за покретање одређених активности кроз Програме коришћења средстава од наплаћених новчаних казни за 2018. годину.


РЕДОВАН ГОДИШЊИ САСТАНАК ПОВОДОМ ПРАВЉЕЊА ПРОГРАМА РАДА ЛОКАЛНИХ САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 20.11.2017.

Агенција за  безбедност саобраћаја организовала је састанак са локалним Саветима за безбедност саобраћаја Републике Србије, 20. новембра 2017. године,  у Београду.

Тема овогодишњег састанка  је састављање  годишњег програма рада локалних Савета, са циљем да се заједничким учешћем у превентивним активностима успостави виши ниво безбедности саобраћаја у свакој од 161 локалне самоуправе у Србији.

Састанак је отворила в.д директор Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије Јасмина Милошевић и истакла да Агенција има задатак   да помогне  локалним Саветима за безбедност саобраћаја , како би заједничким снагама дошли до резултата који показују тренд смањења саобраћајних незгода.


ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Датум објаве: 20.11.2017.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележен је изложбом фотографија са порукама под називом "Тренутак мења све" и пуштањем белих балона испред Скупштине града Београда у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Београда и Савета за безбедност саобраћаја Града Београда.

Изложба фотографија отворена је минутом ћутања у знак сећања на милионе погинулих у саобраћају широм света.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода прилика да се изрази жаљење због туђих или сопствених грешака у саобраћају, али и да се надлежне институције запитају да ли су учиниле све што су  могле како би обезбедиле повољан амбијент за одвијање саобраћаја.

Према његовим речима статистички подаци показују да се број погинулих у саобраћајним незгодама у Србији из године у годину смањује.


ПАЖЉИВКО У ВРАЊУ

Датум објаве: 16.11.2017.

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и локалног Савета за безбедност саобраћаја града Врања , у понедељак  12. новембра  2017. године, одржана је интерактивна представа ,, Пажљивкова правила у саобраћају“,  за све ученике првог разреда са територије града Врања.

,,Агенција за безбедност саобраћаја и Град Врање имају изузетну сарадњу , која  је резултирала реализацијом бројних пројеката. Један од њих је и интерактивна представа за децу.

Пажљивко је анимирани лик који смо представили  у сарадњи са педагозима и  психолозима.То је најбољи начин за интеракцију са децом“, рекао је представник Агенције за безбедност саобраћаја Никола Брборић.