Вести

КАМПАЊА „НА МАТУРУ БЕЗ АУТОМОБИЛА“

Датум објаве: 19.05.2017.

„На матуру без аутомобила“  је кампања која се већ три године реализује у више општина у Републици Србији, у периоду завршетка школске године за матуранте средњих школа, односно у периоду када се одржавају матурске прославе. 

Агенција за безбедност саобраћаја покреће ову кампању заједно са Политехничком школом из Крагујевца, са циљем да се матуранти подстакну да због очекиване конзумације алкохола на матурској вечери, не управљају аутомобилом већ да се ослоне на помоћ пријатеља или родитеља.


АГЕНЦИЈА НА СТРУЧНОМ СКУПУ О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА И ТРАНСПОРТА

Датум објаве: 19.05.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја су учествовали на 6. Стручном скупу под називом „Безбедност саобраћаја и транспорта у Министарству одбране и Војске Србије“. Скуп је одржан у Дому гарде, Генералштаба Војске Србије.

Фокус скупа је био на безбедности војних учесника у саобраћају, увођењу индикатора перформанси безбедности саобраћаја у будуће анализе учешћа војних представника у саобраћају и саобраћајним незгодама, али и сарадња са другим цивилним институцијама у области безбедности саобраћаја.


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ПОДРЖАЛА ОДРЖАВАЊЕ БЕОГРАДСКЕ БИЦИКЛИЈАДЕ

Датум објаве: 17.05.2017.

Aгенција за безбедност саобраћаја је подржала одржавање Београдске бициклијаде, једне од најмасовнијих догађаја овог типа у Србији.

Како је мото овогодишње бициклијаде „безбедно на бициклу“, Агенција за безбедност саобраћаја је свим учесницима поделила светла за бицикл као и едукативни материјал са саветима за безбедно учествовање у саобраћају.


АГЕНЦИЈА ЈЕ УЗЕЛА УЧЕШЋЕ НА 84. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Датум објаве: 17.05.2017.

Имајући у виду последицe саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора, Агенција за безбедност саобраћаја и ове године покреће и подржава низ активности усмерених ка повећању безбедности ове групе учесника у саобраћају.

У складу са тим, Агенција за безбедност саобраћаја је узела учешће на  84. Међународном сајму пољопривреде, који се одржава у Новом Саду од 13. до 19. маја.

Агенција посетиоцима сајма жели да укаже на важност безбедног понашања у саобраћају, па су тако за возаче трактора организоване трибине као и подела едукативног материјала на тему безбедности тракториста у саобраћају, под слоганом „Прави домаћин, безбедан у саобраћају“, који садржи савете и упутства за возаче трактора.


ПАЖЉИВКО У СКУПШТИНИ ГРАДА

Датум објаве: 17.05.2017.

У Скупштини града Београда одржан је саобраћајно – образовни час Пажљивко, за децу из социјално угрожених породица. Час је одржан поводом 15. маја,  Међународног дана породице, уз подршку Секретаријата за саобраћај и Градског центра за социјални рад. 

Добро позната кампања Агенције за безбедност саобраћаја која има за циљ да припреми децу на све могуће саобраћајне ситуације у којима ће се наћи као самостални учесници у саобраћају, успешно се одржава већ шесту годину за редом. Деца на овај начин, кроз интерективни час уче како на најбезбеднији начин да пређу улицу, дођу до школе и да реше још много других ситуација у којима се свакодневно налазе.


ЕДУКАТИВНА ТРИБИНА ЗА ОСОБЕ СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА ОДРЖАНА У ПАНЧЕВУ

Датум објаве: 12.05.2017.

Последња од десет едукативних трибина у оквиру кампање „Безбедно учествовање у саобраћају особа старијих од 65 година“, одржана је у Панчеву.

На трибини организованој од стране Агенције зa безбедност саобраћаја Републике Србије, Комитета за безбедност саобраћаја града Панчева и Агенције за саобраћај града Панчева, присуствовало је око 40 особа старијих од 65 година, који су након одслушане трибине добили едукативне брошуре и поклоне који ће допринети њиховом безбедном учествовању у саобраћају. Учешће у трибини су узели и медицински радници који су говорили о здравственим проблемима ове категорије учесника у саобраћају и њиховом превазилажењу.


АКТИВНОСТИ ЗА НАЈМЛАЂЕ НА ДЕЧИЈЕМ САЈМУ

Датум објаве: 11.05.2017.

Aгенција за безбедност саобраћаја je учествовала на Дечијем сајму у Београду, где је на свом штанду oрганизовала различите активности намењене деци, како би их оспособила за безбедно самостално учествовање у саобраћају.

Активности су биле усмерене како на децу млађег и старијег узраста, тако и на родитеље, који су имали прилику да прођу обуку правилног коришћења дечјих ауто – седишта, а добили су и брошуре о значају коришћења истих.

За три дана трајања сајма, кроз штанд Агенције за безбедност саобраћаја је прошло око 3 хиљаде деце, која су након успешно решених тестова и осмосмерки о саобраћају, добијала на поклон светлоодбојне наруквице, привеске за кључеве, као и налепнице за аутомобил са ликом Пажљивка.


ПРВОМАЈСКИ ПРАЗНИЦИ

Датум објаве: 28.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све учеснике у саобраћају да током предстојећих првомајских празника поштују саобраћајне прописе, буду опрезни у саобраћају и да не возе под дејством алкохола.

У претходних пет година у време првомајских празника погинуло је 14 особа. Посебно је важно истаћи да је, у време ових празника, повећан утицај алкохола на настанак саобраћајних незгода. У просеку, алкохол је затупљен код сваке 13. саобраћајне незгоде, док је у време првомајских празника, утицај алкохола још заступљенији. У овом периоду, алкохол је евидентиран код чак сваке 8. саобраћајне незгоде и свако десето настрадало лице је настрадало због утицаја алкохола.


ПРЕДАВАЊЕ О БЕЗБЕДНОСТИ МОТОЦИКЛИСТА У САОБРАЋАЈУ ОДРЖАНО У ЛАЗАРЕВЦУ

Датум објаве: 26.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је на позив Савета за безбедност саобраћаја града Лазаревца присуствовала предавању о безбедности моторизованих двоточкаша, одржаном у овој општини.

Представник Агенције за безбедност саобраћаја Иван Бојовић том приликом се обратио присутнима изневши планове и активности за 2017. годину, са акцентом на повећање безбедности једне од најрањивијих учесника у саобраћају, моторизованих двоточкаша. Указао је на неопходност поштовања саобраћајних прописа, ношења заштитне опреме и апеловао на возаче мотоцикала да поштују саобраћајне прописе како би сачували своје животе, али и животе других учесника у саобраћају.


АГЕНЦИЈА УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „БЕЗБEДНОСТ САОБРАЋАЈА У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ“

Датум објаве: 26.04.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја учествовали су на 12. међународној конференцији под називом „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ одржаној на Тари. Том приликом је презентовано укупно 107 научно - стручних радова из области саобраћаја, домаћих и страних аутора, међу којима су на 9 научно-стручних радова  запослени у Агенцији били аутори или коаутори. Агенција је имала своје представнике у Организационом и Програмском одбору конференције, на којој је било присутно укупно 330 учесника.