Вести

ОПШТИНСКА ПАЖЉИВКОВА СМОТРА У САОБРАЋАЈУ OДРЖАНА У ЧАЈЕТИНИ

Датум објаве: 15.03.2017.

Tрећа општинска Пажљивкова смотра одржана је у Дому културе у Чајетини, где су трочлане екипе састављене од деце предшколског узраста, првог разреда и другог разреда са својим вршњацима из других школа на подручју општине, надметали су се у познавању правилног понашања у саобраћају.

На општинској смотри своје знање су одмериле екипе из Мачката, Чајетине, Златибора и Сирогојна, у све три старосне категорије. Локални Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина припремио је богате награде за такмичаре у виду илустроване енциклопедије.


ОПШТИНСКА ПАЖЉИВКОВА СМОТРА У САОБРАЋАЈУ OДРЖАНА У ВРАЊУ

Датум објаве: 15.03.2017.

У оквиру пилот пројекта смотри предшколске и деце нижих разреда основних школа на тему безбедности у саобраћају одржана је друга градска Пажљивкова смотра у сали Омладинског културног центра у Врању, где су трочлане екипе састављене од деце предшколског узраста, првог разреда и другог разреда одмеравали, са својим вршњацима из других школа на подручју града, знање о познавању правила у саобраћају.

Смотри је присуствовао градски већник Ненад Ђорђевић, рекавши том приликом да је основни циљ пројекта  да што више деце буде упознато са правилним начином учешћа у саобраћају и да најмлађи стекну исправне  ставове, како би број страдале деце у саобраћају био сведен на минимум.


ОПШТИНСКА ПАЖЉИВКОВА СМОТРА У САОБРАЋАЈУ OДРЖАНА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Датум објаве: 15.03.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја наставља реализацију пилот пројекта смотри предшколске и деце нижих разреда основних школа на тему безбедности у саобраћају. Тим поводом је у Врњачкој Бањи одржана прва општинска Пажљивкова смотра, где су трочлане екипе састављене од деце предшколског, узраста првог разреда и другог разреда са својим вршњацима из других школа на подручју општине, одмеравали знање о познавању правила у саобраћају.

Смотру је отворио деци познат лик Пажљивко, који је учесницима пожелео пуно среће и знања у смотри, као и фер игру. У позитивној и изузетно веселој атмосфери, деца су кроз игру и забаву показала завидно знање о њима веома битним правилима у саобраћају, која пре свега требају да их науче како да препознају опасност у саобраћају, као и како да се у том тренутку понашају и сачувају се од могућих повреда, односно буду што безбеднија.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО-СЕДИШТА У БАЈИНОЈ БАШТИ

Датум објаве: 15.03.2017.

У Скупштини Општине Бајина Башта, у оквиру пројекта обуке правилне употребе дечјих ауто – седишта, представници Агенције за безбедност саобраћаја Никола Брборић и Александар Пурић, заједно са  председником општине Бајина Башта Радомиром Филиповићем, поделили су дечја ауто-седишта.

Том приликом, представник Агенције Никола Брборић родитељима је одржао презентацију под називом „Обука за правилну употребу дечјих ауто-седишта“.  Родитељи су такође имали прилику да присуствују обуци правилног постављања ауто-седишта, а добили су и брошуре о значају коришћења ауто-седишта.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО-СЕДИШТА У КИКИНДИ

Датум објаве: 15.03.2017.

У оквиру кампање Агенције за безбедност саобраћаја под називом „Никад немој да изазиваш судбину“, представник Агенције Бранко Стаматовић кроз трибину упознао је грађане Кикинде о неопходности употребе дечјих ауто – седишта.

 Након семинара одржаног у Центру за стручно усавршавање, представник Агенције Бранко Стаматовић поделио је 20 ауто – седишта, и том приликом изјавио да је циљ овакве акције подизање свести грађана Србије о значају употребе заштитних система у возилима. „Имамо заједнички циљ, а то је да се повећа употреба дечјих заштитних система на 85%“, изјавио је Стаматовић. Подршку акцији пружили су и Град Кикинда и локални Савет за безбедност саобраћаја.

У Србији ће се у оквиру овoг пројекта поделити укупно 500 дечјих ауто – седишта како би се повећала безбедност деце у саобраћају, што је препознато као један од основних циљева Стратегије безбедности саобраћаја на путевима Републике Србије.


Одржана радионица на тему пројеката за већу безбедност саобраћаја

Датум објаве: 15.03.2017.

У оквиру јавног позива за суфиннсирање пројеката у области безбедности саобраћаја, представници општина у Републици Српској имали су прилику да се упознају са јавним позивом за конкурисање на пројектима, критеријумима за доделу суфинансирања пројеката (општи и посебни услови, основни критеријуми и сл.), као и начинима суфинансирања пројеката за унапређење безбједности саобраћаја на локалном нивоу.

Том приликом, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовала je радионицу на тему "Примери пројеката за Јединице локалне самоуправе, који се финансирају из Фонда 02- од идеје до реализације", на којој су представљени примери добре праксе пројеката који се могу имплементирати у локалним самоуправама Републике Српске, а који су већ дали резултате у Републици Србији. Основни циљ радионице јесте анимирање представника локалних самоуправа и стварање потенцијала за унапређење безбједности саобраћаја на локалном нивоу, односно јачање капцитета јединица локалних самоуправа у Републици Српској.


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ДАЈЕ ПОДРШКУ АКЦИЈИ УПРАВЕ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА, УСМЕРЕНУ НА ПОЈАЧАНУ КОНТРОЛУ КОРИШЋЕЊА СИГУРНОСНИХ ПОЈАСЕВА У ВОЗИЛИМА

Датум објаве: 13.03.2017.

Међународна организација ТИСПОЛ (мрежа саобраћајних полиција Европе) у периоду од 13. до 19. марта 2017. године спроводи у 31 европској држави, међу којима је и Србија, акцију појачане контроле коришћења сигурносних појасева на путевима. Како и Управа саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова учествује у овој овој међународној акцији, Агенција за безбедност саобраћаја ће се придружити својим превентивним активностима.

Активности које ће Агенција за безбедност саобраћаја спроводити подразумевају позивање на савесно и одговорно понашање у саобраћају путем медијског пласмана у виду афирмативних спотова, гостовања, као и спровођењем превентивних активности на терену, које подразумевају поделу брошура са упутствима за правилно коришћење сигурносних појасева и свих система заштите у возилу, обуку родитеља о правилном постављању дечјих ауто – седишта као и правилном превожењу деце у возилу, поделу дечјих ауто – седишта и организовање трибина за све групе учесника у саобраћају.


У РАКОВИЦИ ОДРЖАНА ТРИБИНА ЗА ТРАКТОРИСТЕ

Датум објаве: 13.03.2017.

Још једна у низу трибина за трактористе одржана је у Реснику, општина Раковица, на којој је присутвовало 60 возача трактора и пољопривредних машина. Трибину је отворио председник Општине Раковица Владан Коцић који је том приликом нагласио значај одржавања оваквих трибина за безбедност возача трактора. Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Светлана Миљуш навела је податке о страдању тракториста у саобраћају и указала на важност решавања проблема и повећања безбедности тракториста у саобраћају. 


У НОВОМ САДУ ОДРЖАНА ТРИБИНА ЗА ОСОБЕ СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА

Датум објаве: 13.03.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја спроводи кампању намењену повећању безбедности особа старијих од 65 година у саобраћају, с обзиром на чињеницу да се ова група учесника у саобраћају посебно издвојила по угрожености у саобраћајним незгодама.

Тим поводом, у Скупштини града Новог Сада, представник Агенције Бранко Стаматовић одржао је трибину на којој је представио статистичке податке и резултате спроведеног истраживања о угрожености у саобраћају лица старијих од 65 година. „Према подацима, лица старија од 65 година у Републици Србији, чине око 18% укупног становништва, али сваки четврти погинули у саобраћајној незгоди је лице старије од 65 година. Наиме, око 25% погинулих и око 10% повређених у саобраћајним незгодама су старији од 65 година“, изјавио је Стаматовић.


ОДРЖАНЕ ШКОЛСКЕ „ПАЖЉИВКОВЕ СМОТРЕ“ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 09.03.2017.

Школска „Пажљивкова смотра“ у саобраћају Агенције за безбедност саобраћаја, у сарадњи са општинским Саветима за безбедност саобраћаја, одржана је у свим вртићима и основним школама на територији локалних самоуправа Врање, Темерин, Чајетина, Савски венац и Врњачка Бања.

Око 4800 предшколаца и ученика првог и другог разреда попуњавало је тестове прилагођене њиховом узрасту обележавајући правилне и неправилне примере активности у саобраћају и дајући одговоре на питања.