Вести

БРИСЕЛ - ПРЕВЕНЦИЈА ВОЖЊЕ ПОД УТИЦАЈЕМ ДРОГА

Датум објаве: 23.10.2017.

Представник Агенције за безбедност саобраћаја , помоћник директора  др. Јовица Васиљевић , учествује у редовном јесењем заседању Скупштине Европског савета за безбедност саобраћаја, са седиштем у Бриселу.

Тема овогодишњег окупљања је представљање најважнијих активности  на тему безбедности саобраћаја из свих држава чланица ETSC--а.Шеф Јединице за безбедност саобраћаја Европске Комисије,  Fotini Ioannidou, присуствује двонедевном састанку у Бриселу, као званични представник Европске Комисије  и  том  приликом ће презентовати    најновији погледе Комисије из области безбедности саобраћаја.На планираним сесијама говориће се о превенцији вожње под утицајем дрога,  као и о аутоматизованој  вожњи.


ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА ПРЕДАВАЧЕ ТЕОРИЈСКЕ ОБУКЕ

Датум објаве: 20.10.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је у периоду од 16. до 20. октобра спровела Припремну наставу за предаваче теоријске обуке на београдском сајму. Припремну наставу је похађало 56. кандидата. Ово је 16. припремна настава коју је Агенција спровела од 2013. године. 

Закон о безбедности саобраћаја на путевима дефинише да лица која желе да буду предавачи теоријске обуке у ауто-школама морају да похађају припремну наставу и положе стручни испит за предавача.


РАДОСТ МАЛИШАНА ИЗ БАЧКОГ ПЕТРОВЦА ЗБОГ ПОСЕТЕ "ПАЖЉИВКА"

Датум објаве: 19.10.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја у оквиру своје кампање за најмлађу категорију  учесника у саобраћају,  посетила је малишане у општини Бачки Петровац где је за преко 115 ђака  првака одржана представа "Пажљивко". Том приликом, свим ђацима првацима уручена је књига "Пажљивкова правила у саобраћају", на српском и словачком језику као и едукативни поклони који ће малишанима омогућити да буду што безбеднији у саобраћају.


ПРЕКО ХИЉАДУ МАЛИШАНА КРАЉЕВА НА ПРЕДСТАВИ "ПАЖЉИВКО"

Датум објаве: 19.10.2017.

У склопу кампање Савета за безбедност саобраћаја града Краљева – ''Безбедан пут до школе'', Агенција за безбедност саобраћаја републике Србије поводом почетка школске године, одржала је саобраћајно - образовни час "Пажљивко",  тј. представу за ученике првог разреда краљевачких основних школа у Новој хали пред 1028 ученика првог разреда.


НАСТАВАК САРАДЊЕ АБС-А И ЦЕНТРА ЗА ВОЗИЛА ХРВАТСКЕ

Датум објаве: 17.10.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја су овогодишњи учесници семинара на тему ,,Инструкторски семинар радника на техничким прегледима возила“ у организацији  Центра за возила Хрватске, који се одржава у периоду од 15. до 18. октобра 2017. године, у Водицама.

Тим поводом, начелник сектора за возила Агенције за безбедност саобраћаја Зоран Алимпић, са сарадницима Срећком Богићевићем и Владаном Поповићем присуствује  тродневном семинару на коме  ће бити речи о актуелним темама везано за стање система техничких прегледа возила као и о другим актуелностима везане за испитивање тахографа и адаптацију технологија ТП према директивама ЕУ.


ПОСЕТА ОПШТИНИ АРАНЂЕЛОВАЦ

Датум објаве: 13.10.2017.

У склопу својих превентивних активности, представници Агенције за безбедност саобраћаја, начелник одељења за локалну самоуправу Бранко Стаматовић са сарадницима, организовао је посету локалном Савету за безбедност саобраћаја општине  Аранђеловац.

Заједничком састанку су присуствовали сви чланови локалног Савета као и председник општине Бојан Радовић, који је том приликом истакао важност и допринос  Агенције унапређењу безбедности у саобраћају. На састанку је било речи о мерама које је локална самоуправа предузела у циљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају, као и мерама чија се реализација планира за наредни период.


УЧЕШЋЕ АБС-А НА 23. МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ БЕЗБЕДНИХ ЗАЈЕДНИЦА У НОВОМ САДУ

Датум објаве: 13.10.2017.

У оквиру 23. Међународне конференције безбедних заједница која се одржала од 10.10. - 12.10.2017. године у Новом Саду, представник Агенције за безбедност саобраћаја, саветник директора Милан Илић, презентовао је стручни рад под називом „ Анализа безбедности саобраћа у Новом Саду са посебним освртом на  утицајне факторе“.

Мото овогодишње конференције је био „Безбедна заједница је суштинска потреба савременог друштва“. Агенција за безбедност саобраћаја је својим учешћем и подршком назначила да се безбедност у саобраћају апострофира као област у којој се свакодневно повређују људи и губе животи. У том смислу анализирано ја стање безбедности у саобраћају у Новом Саду, трендови у последњих пет година, а посебно су наглашени и анализирани утицајни фактори на настанак саобраћајних незгода. Презентовано је тренутно стање у саобраћају и изнети закључци у вези са тим. 


ПРВА БЕЗБЕДНА СЕДИШТА ЗА ДЕЦУ У АУТОБУСИМА ГСП-А

Датум објаве: 12.10.2017.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја  Јасмина Милошевић,  подржала  je иницијативу директора  ГСП-а  Жељка Милковића,  да се у аутобусима ГСП-а уграђују безбедна седишта за превоз деце, и присуствовала презентацији првог аутобуса са већ уграђеним седиштима за децу испред зграде Старог Двора.

Догађају су присуствовали градоначелник Синиша Мали, директор ГСП-а Жељко Милковић, представници градског секретаријата за јавни превоз  и представници скупштине града. Овом приликом градоначелник Синиша Мали рекао је реч о посебним седиштима  са појасевима која су намењена деци до 12 година и навео је да је то новина у овом делу Европе, која ће допринети већој безбедност деце у возилима ГСП-а.


БЕЗБЕДНИМ ПОНАШАЊЕМ У САОБРАЋАЈУ ЧУВАЈУ СЕ ЉУДСКИ ЖИВОТИ

Датум објаве: 10.10.2017.

У Новом Саду се одржава 23. Међународна конференција безбедних заједница.

Тема овогодишње конференције је „Безбедне заједнице су суштинска потреба савременог друштва“.

23. Међународна конференција безбедних заједница окупила је  водеће светске експерте за безбедне заједнице, истраживаче, практичаре, креаторе политика и ауторитете свих специјалности и струка  који се баве промоцијом безбедности  у заједници и превенцијом повреда, са циљем да се  разговара  и дискутује о безбедности,  и да се размене информације и искуства у тој области.

Учешћем у овогодишњој међународној конференцији Агенција за безбедност саобраћаја делегира важност безбедности у саобраћају  и локалним срединама.

Данашњем отварању присуствовали су представници Владе Аутономне покрајине Војводине, представници  Министарства унутрашњих послова Републике Србије, затим представници скупштине града Нови Сад као и Национални центар за превенцију повреда и промоцију безбедност Новог Сада, Црвени Крст Нови Сад, а подршку је дала својим присуством  принцеза Катарина Карађорђевић.


ПОЧЕЛА ОБУКА ЗА ВОЗАЧА ТУРИСТИЧКОГ ВОЗА

Датум објаве: 06.10.2017.

Дана 25. септембра 2017. године у просторијама правног лица за обуку возача „Ауто школa „ЛИМУЗИНА“ д.о.о. из Краљевa, којег је Агенција овластила за вршење обуке, почела је обука кандидата за возача туристичког воза. Да би кандидат дошао до дозволе за управљање туристичким возом неопходно је да похађа обуку која се састоји из теоријског и практичног дела од по 6 часова, укупно 12 часова и да положи стручни испит.