Вести

АГЕНЦИЈА УЧЕСНИК 5. ГОСПОЈИНСКОГ ПОЉО - ФЕСТА

Датум објаве: 30.08.2017.

У Новом Бечеју, у оквиру манифестације „Великогоспојински дани“, одржан је 5. Госпојински пољо-фест који је трајао од 25. до 26. августа 2017. Агенција за безбедност саобраћаја је у оквиру ове манифестације позвана да учествује на панел дискусији на којој се осим пољопривредних тема говорило и о безбедном учешћу у саобраћају возача трактора и пољопривредних машина.

На панел дискусији је испред Агенције за безбедност саобраћаја учествовао саветник директора Агенције Милан Илић, који је том приликом истакао значај поштовања свих саобраћајних прописа и посебно нагласио део прописа који се односи на возаче трактора и услове за учешће трактора и пољопривредних машина у саобраћају.


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА УЗЕЛА УЧЕШЋЕ НА ФЕСТИВАЛИМА „EXIT“, „LOVEFEST“, „BEERFEST“ И „NISVILLE“

Датум објаве: 23.08.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је са циљем повећања безбедности младих у саобраћају, промоцијом нове превентивне кампање УМ НА ДРУМ усмереној ка овој категорији учесника у саобраћају, учествовала на музичким фестивалима "EXIT", "Lovefest", "Beerfest" и "Nisville", на којима се окупља највећи број младих.

Нова кампања Агенције за безбедност саобраћаја „Ум на друм“ има за циљ промену ставова младих у односу на њихово понашање у саобраћају,  кроз тежњу да им створимо позитивне навике када је у питању безбедно понашање у саобраћају.  Овом кампањом се обраћамо младима слоганом и порукама њима разумљивим, јер желимо да им се и начином обраћања што више приближимо.

Учешћем на фестивалима за младе, кроз друштвено одговорну кампању Агенције за безбедност саобраћаја и едукативнe активацијe у #safezone сигурној зони, подиже се ниво свести о безбедности у саобраћају код младих људи и важност одговорног понашања у саобраћају.


АКЦИЈА МУП-А, АБС-А И ТУРСКЕ АМБАСАДЕ НА ХОРГОШУ У ОКВИРУ КАМПАЊЕ „ВОЗИ ОДМОРАН“

Датум објаве: 31.07.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Министарством унутрашњих послова je данас на граничном прелазу Хоргош, организовала акцију поделе едукативног материјала транзитним путницима, у оквиру кампање „Вози одморан“. Акцији се прикључила и амбасада Турске, која је препознала значај превентивних активности Агенције за безбедност саобраћаја и Министарства унутрашњих послова усмерених ка транзитним путницима.

Дани викенда током летњих месеци су дани са највећим протоком саобраћаја на граничним прелазима и са највећим ризиком настанка саобраћајних незгода. Управо због тога, на путним правцима ка Црној Гори, Мађарској, Македонији, Хрватској и Бугарској, постављени су билборди са порукама кампање „Вози одморан“, а урађен је и радио спот на српском, енглеском, немачком и турском језику који се емитује на националним радио фреквенцијама, чиме се утиче на свест свих учесника у саобраћају о важности прављења пауза током дугих путовања.


КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ НОВЕ КАМПАЊЕ ЗА МЛАДЕ „УМ НА ДРУМ“

Датум објаве: 21.07.2017.

У Медија центру у Београду, одржана је конференција за новинаре у организацији Агенције за безбедност саобраћаја, поводом представљања нове кампање под слоганом „Ум на друм“, намењене смањењу страдања младих у саобраћају.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије учествује у превентивним активностима Агенције за безбедност саобраћаја, и наш природни је партнер и у овој кампањи, с обзиром на чињеницу да комбинација превенције и репресије даје најбоље резултате у повећању безбедности саобраћаја, како младих, тако и других учесника у саобраћају.

На конференцији су говорили в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић и начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Небојша Арсов.


ЗАЈЕДНИЧКИ АПЕЛ И САВЕТИ ВОЗАЧИМА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И АМСС

Датум објаве: 18.07.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја и АМСС апелују на све учеснике у саобраћају да уваже следеће савете како би у летњим месецима, током путовања, били сигурни за воланом.

Пре поласка на пут, проверите да ли имате сву обавезну опрему у возилу:  светлоодбојни прслук, резервни точак, апарат за гашење пожара, хомологован сигурносни троугао, опрему за пружање прве помоћи (комплет прве помоћи), клинасти подметач, чекић за разбијање стакла, уже или полугу за вучу.

 На путовање увек крећите потпуно одморни и немојте бити под утицајем алкохола. Испланирајте своје путовање и истражите места на којима ћете моћи да направите паузу током путовања. Користите клима уређај тако да разлика између спољашње и температуре у аутомобилу буде око 7 степени. Високе температуре неповољно делују на возаче, утичу на рефлексе и доводе до пада концентрације, стога је препорука возачима да у току вожње што чешће пију воду и праве паузе.


ТРИБИНА ЗА МОТОЦИКЛИСТЕ ОДРЖАНА У БАЧКОМ ПЕТРОВЦУ

Датум објаве: 17.07.2017.

У свечаној сали Скупштине Општине Бачки Петровац, Савет за безбедност саобраћаја на путевима општине Бачки Петровац и Агенција за безбедност саобраћаја заједнички су реализовали трибину намењену мотоциклистима и мопедистима на подручју ове општине.  

Трибини су присуствовали чланови Савета за безбедност саобраћаја општине Бачки Петровац, представници полицијске станице Бачки Петровац и начелник одељења за планирање, превенцију и едукацију Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић.

Унапређење знања, ставова и вештина потребних за безбедно учествовање у саобраћају ће утицати на смањење броја страдалих возача мотоцикла и мопеда, као и путника, изјавио је представник Агенције Душко Пешић, који је кроз трибину мотоциклистима указао на важне чињенице у вези са безбедним понашањем ове групе учесника у саобраћају,.


АГЕНЦИЈА ЈЕ УРАДИЛА АНАЛИЗУ СТАЊА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА ЗА СВАКИ ГРАД И ОПШТИНУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Датум објаве: 14.07.2017.

Агенција је извршила анализу стања безбедности саобраћаја за сваки град и општину у Републици Србији и сачинила 161 Извештај о стању безбедности саобраћаја у свакој локалној самоуправи. Анализе су извршене на основу података о саобраћајним незгодама које су се догодиле у периоду од 2012. до 2016. године и истраживања индикатора безбедности саобраћаја у Републици Србији, које је Агенција за безбедност саобраћаја спровела 2016. године.

Циљ спровођења овако детаљних анализа стања безбедности саобраћаја је био да Агенција за безбедност саобраћаја сагледа стање безбедности саобраћаја за сваки град и општину у Републици Србији, као и да подстакне и потпомогне рад локалних тела за координацију послова безбедности саобраћаја, којима подаци из Извештаја могу служити за утврђивање постојећих проблема и дефинисање планова будућих активности за унапређење безбедности саобраћаја на свом подручју. Наиме, локалне самоуправе имају кључну улогу у смањењу броја настрадалих лица у саобраћајним незгодама на путевима у Републици Србији, а један од основних елемената управљања безбедношћу саобраћаја на неком подручју представља праћење стања безбедности саобраћаја.


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА НА EXIT ФЕСТИВАЛУ

Датум објаве: 11.07.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је са својим превентивним активностима присуствовала на EXIT фестивалу, једном од најпосећенијих и најпознатијих светских музичких фестивала. Поред сјајне забаве, EXIT je посетиоцима понудио и друштвено одговорне садржаје, међу којима је била и #safezone.

Зона безбедног саобраћаја #safezone, већ четврту годину за редом привлачи велики број посетилаца и нуди младима активације уз које се на забаван начин едукују о саобраћају.

Уз сарадњу са ЕXIT фондацијом и компанијом HEINEKEN Srbija, кроз друштвено одговорну кампању Агенције за безбедност саобраћаја и едукативнe активацијe у #safezone сигурној зони, подиже се ниво свести о безбедности у саобраћају код младих људи и важност одговорног понашања у саобраћају.


НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „SAFE AND SOBER TALK ALCOHOL INTERLOCKS“ ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОГУЋНОСТИ СИСТЕМСКОГ ПРИСТУПА СМАЊЕЊУ ЗЛОУПОТРЕБЕ АЛКОХОЛА У ДРУМСКОМ САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 10.07.2017.

Међународна конференција о безбедности саобраћаја Safe and Sober Talk на тему Alcohol Interlocks (алко брава), у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије (АБС) и Европског савета за безбедност саобраћаја (ETSC), одржана је у београдском хотелу Holiday INN.

Конференција је окупила еминентне стручњаке из области безбедности саобраћаја из Србије, Белгије, Холандије, Аустрије, Словеније, Црне Горе, БиХ и Републике Српске. Теме излагача обухватиле су могућности развоја системског приступа смањењу злоупотребе алкохола у друмском саобраћају и различите мере за приступ проблему вожње под утицајем алкохола, као што су строжи надзор, снижавање доње границе присуства алкохола у крви и алко браве, иновативну технологију за повећање безбедности саобраћаја, које спречавају покретање мотора возила уколико се детектује алкохол у даху возача. Присутни су били у могућности да присуствују демонстрацији алко браве на возилу које је компаније Волво. 


ПРВА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „SAFE AND SOBER TALK ALCOHOL INTERLOCKS“

Датум објаве: 07.07.2017.

Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije (ABS) i Evropski savet za bezbednost saobraćaja (ETSC), organizuju Međunarodnu konferenciju  Safe and Sober Talk Alcohol Interlocks o bezbednosti saobraćaja na temu alko brava. Konferencija  će biti održana u ponedeljak, 10. jula 2017. godine, od 9 časova u hotelu HOLIDAY INN u Beogradu.

Teme konferencije će obuhvatiti mogućnosti razvoja sistemskog pristupa smanjenju zloupotrebe alkohola u drumskom saobraćaju i različite mere za pristup problemu vožnje pod uticajem alkohola, kao što su alko brave, strožiji nadzor, snižavanje donje granice prisustva alkohola u krvi.