Вести

Повећан број саобраћајних незгода

Датум објаве: 09.06.2011.

У првим данима јуна забележен је повећан број саобраћајних незгода са трагичним последицама. У претходних осам дана догодило се 817 саобраћајних незгода у којима је 14 лица погинуло и 359 повређено.


РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЈАВНОГ И САОБРАЋАЈНОГ РИЗИКА СТРАДАЊА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 30.05.2011.

Агенције за безбедност саобраћаја је у сарадњи са Криминалистичко полицијском академијом реализовала истраживање ризика страдања у насељима општина Републике Србије. Истраживање је реализовано за потребе VI семинара „Улога локалне заједнице у безбедности саобраћаја“ који је одржан у периоду од 12. до 14. маја на Дивчибарама.

Поред овога Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање ризика страдања, за комплетну путну мрежу на територији општина Републике Србије.

Објављивање ових и сличних мапа ризика ће у наредном периоду бити редовна активност Агенције, а резултати истраживања ће бити доступни на нашој интернет страници.

  Јавни ризик страдања у насељима општина (.pdf 1,2MB)

  Јавни ризик страдања на комплетној путној мрежи општина (.pdf 1,4MB)

  Саобраћајни ризик страдања у насељима општина (.pdf 1,3MB)

  Саобраћајни ризик страдања на комплетној путној мрежи општина (.pdf 1,3MB)


Потписан Протокол о међусобној сарадњи Републичког геодетског завода Републике Србије и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије

Датум објаве: 17.05.2011.

Директор Републичког геодетског завода Републике Србије, г-дин Ненад Тесла и директор Агенције за безбедност саобраћаја, г-дин Стојадин Јовановић потписали су у Београду, дана 16.05.2011. године, Протокол о међусобној сарадњи.

Међусобна сарадња се односи на коришћење података катастра Републичког геодетског завода, Коришћење сервиса активне референтне основе Србије, затим коришћење истраживања и анализа Агенције за безбедност саобраћаја, које су везане за просторне податке и коришћење осталих услуга ових институција које су у функцији и доприносу унапређења безбедности саобраћаја.


ПОЧЕТАК ДЕКАДЕ АКЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 12.05.2011.

Поводом званичног почетка Деценије акција за безбедност на путевима, Агенција за безбедност саобраћаја организовала је целодневну манифестацију на Тргу Републике у Београду, на којој су учествовали најважнији државни и друштвени субјекти који се баве безбедношћу саобраћаја у Србији.


ДЕКАДА АКЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 09.05.2011.

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

ПОЗИВ НА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА МЕДИЈЕ

МАЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

ПРЕКРШИОЦИ У КАДРУ


МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 28.04.2011.

У Београду се у периоду од 27. до 29. априла одржава Међународна конференција о безбедности саобраћаја у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства за инфраструктуру и енергетику и Уједињених нација Економске комисије за Европу.


АПЕЛ МОТОЦИКЛИСТИМА!

Датум објаве: 19.04.2011.

Показатељи безбедности саобраћаја указују на веома изражено учешће двоточкаша у саобраћајним незгодама са тешким последицама. У последњих пет година возачи мотоцикала, мопеда и бицикала учествовали су у 28.977 саобраћајних незгода у којима су погинула 963 и повређена 25.354 лица. Више од половине ових незгода изазвали су возачи ових возила.


ДЕКАДА АКЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 05.04.2011.

Сваке године у свету од последица саобраћајних незгода погине 1,3 милиона људи, док између 20 и 50 милиона буде повређено. Ове бројке показују да је безбедност у саобраћају постала глобални проблем. Како би се учинили кораци ка побољшању оваквог стања, Генерална скупштина Уједињених нација је на седници у марту 2010. године прогласила почетак Деценије акције за безбедност саобраћаја, а 11. мај 2011. године је одређен као почетак ове акције. План Деценије акције за безбедност саобраћаја представља оквир деловања свим државама и заједницама за појачавање акција за спашавање живота на светским путевима.

Овде можете преузети Глобални план и Инструкције за организаторе догађаја на српском језику

Верзију Глобалног плана и инструкције за организаторе догађаја на осталим језицима можете преузети овде.


ПОКАЗНЕ ВЕЖБЕ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ НА ШТАНДУ АБС

Датум објаве: 04.04.2011.

Усвајањем новог Закона о безбедности саобраћаја на путевима прва помоћ је поново постала интегрални део обуке будућих возача. Закон предвиђа да обуку из прве помоћи и организовање и спровођење испита обавља Црвени крст Србије, односно здравствена установа која испуњава прописане услове и која за то добије одговарајућу дозволу. Тим поводом Агенција за безбедност саобраћаја позвала је, у оквиру свог штанда на Београдском сајму, Црвени крст Србије да представи своје активности које реализује у оквиру Програма прве помоћи


ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ: „БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И ТЕХНИЧКА РЕГУЛАТИВА ВОЗИЛА“

Датум објаве: 31.03.2011.

Стручно-тематска конференција коју традиционално организује Удружење произвођача друмских возила Србије у сарадњи са Београдским сајмом и Асоцијацијом увозника возила одржана је јуче на Београдском сајму. Конференција под називом: „Безбедност саобраћаја и техничка регулатива за возила“ организована је уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије