Вести

AГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ПОДРЖАЛА АКТИВНОСТИ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА УСМЕРЕНИХ КА ПОВЕЋАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ МОТОРИЗОВАНИХ ДВОТОЧКАША У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 13.04.2017.

Министарство унутрашњих послова и Агенција за безбедност саобраћаја започели су заједничку акцију усмерену ка повећању безбедности моторизованих двоточкаша у саобраћају. Тим поводом, организоване су различите активности, са циљем подизања свести и промене ставова ове групе учесника у саобраћају о значају поштовању саобраћајних прописа.

У оквиру ове заједничке акције, припадници Министарства унутрашњих послова вршe појачану контролу саобраћаја, посебно везано за прекршаје које чине возачи мотоцикала, док су представници Агенције за безбедност саобраћаја поклонили кациге возачима мотоцикала уз промотивни материјал који садржи савете за безбедност у саобраћају намењене овој групи учесника у саобраћају. 


AГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ПОДРЖАЛА АКТИВНОСТИ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА УСМЕРЕНИХ КА ПОВЕЋАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ МОТОРИЗОВАНИХ ДВОТОЧКАША У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 11.04.2017.

Један од кључних циљева унапређења безбедности возача двоточкаша јесте промовисање њиховог безбедног учешћа у саобраћају, кроз подизање свести и промену ставова о значају употребе заштитних система и поштовању саобраћајних прописа.

Подсетивши на неколико саобраћајних незгода протеклих дана, у којима су страдали мотоциклисти, Управа саобраћајне полиције је најавила за наредни период појачану контролу саобраћаја, посебно везано за прекршаје које чине возачи мотоцикала.

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Небојша Арсов најавио је да ће припадници Управе саобраћајне полиције појачати активности ка свим учесницима у саобраћају, а нарочито према возачима мотоцикала, пре свега у откривању прекршаја прекорачења брзине, вожње под утицајем алкохола и непоседовања одговарајуће категорије возачке дозволе. 


ЈАВНИ РИЗИК СТРАДАЊА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 11.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање ризика страдања становништва у саобраћају по полицијским управама, градовима и општинама у Републици Србији. Истраживање је реализовано на основу података о саобраћајним незгодама и њиховим последицама које су се догодиле у периоду од 2014. до 2016. године и података о укупном броју становника на посматраним територијалним јединицама. 

На основу пондерисаног броја настрадалих лица (погинулих и тешко и лако повређених лица) у саобраћајним незгодама у 2016. години утврђен је јавни ризик страдања становништва у саобраћајним незгодама за 2016. годину за све општине, градове и полицијске управе у Републици Србији.  Величине ризика су представљене на мапама општина и градова, односно полицијских управа, у пет различитих класа ризика (од најбоље до најгоре), што даје могућност међусобног поређења општина и градова, односно полицијских управа.


ДОСТУПНИ ПОДАЦИ О САОБРАЋАЈНИМ НЕЗГОДАМА ЗА 2016. ГОДИНУ

Датум објаве: 11.04.2017.

Подаци о саобраћајним незгодама које су се догодиле у 2016. години у Републици Србији постали су доступни кроз WEB GIS апликацију База података о обележјима безбедности саобраћаја, Агенције за безбедност саобраћаја.

Коришћењем WEB GIS апликације могуће је вршити анализу података о саобраћајним незгодама и лицима која су учествовала у саобраћајним незгодама.


ТВИНИНГ ПРОЈЕКАТ

Датум објаве: 11.04.2017.

У Агенцији за безбедност саобраћаја, реализована је завршна обука у оквиру реализације Твининг пројекта „Јачање административних капацитета транспортног сектора у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и надлежним институцијама“ са темом имплементације система сертификације за професионалне возаче у Републици Србији, а у складу са Директивом ЕЗ бр. 2003/59, на којој су присуствовали представници Агенције, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, заједно са представником из словеначког Министарства за инфраструктуру.


РЕАЛИЗОВАН СЕМИНАР УНАПРЕЂЕЊА ЗНАЊА ЗА ПРЕДАВАЧЕ НА СЕМИНАРИМА ЗА ВОЗАЧЕ КОЈИМА ЈЕ ОДУЗЕТА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

Датум објаве: 06.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је у Београду организовала  семинар унапређења знања за предаваче на семинарима за возаче којима је одузета возачка дозвола.

Агенција је 2012. године започела са спровођењем обавезних семинара унапређења знања из области безбедности за возаче којима је одузета возачка дозвола. У претходном периоду за потребе спровођења семинара Агенција је сертификовала 52 предавача који спроводе наставу на семинарима унапређења знања. Након завршене обуке за сертификацију и издатог сертификата за рад, инсистира се на периодичним семинарима унапређења знања.


ОБУКА ЗА ПРАВИЛНУ УПОТРЕБУ ДЕЧЈИХ АУТО – СЕДИШТА ОДРЖАНА У КРАГУЈЕВЦУ

Датум објаве: 05.04.2017.

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја и града Крагујевца, у сали Скупштине града одржана је обука за правилну употребу безбедносних седишта за децу. Презентацију и обуку намењену родитељима, васпитачима, патронажним сестрама одржали су представници Агенције а присуствовали су и представници управе за комуналне и инспекцијске послове, Дома здравља и Полицијске управе Крагујевац.

У име града, учеснике обуке поздравио је члан Градског већа за образовање проф. др Недељко Манојловић и нагласио да град Крагујевац има квалитетну сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја а да је обука родитеља за употребу безбедносних аутоседишта за децу само њен наставак и да ће град и убудуће подржати све пројекте које Агенција реализује.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ БЕЗБЕДНОСНИХ СЕДИШТА У ВРАЊУ

Датум објаве: 05.04.2017.

У сали Скупштине града Врања, у оквиру пројекта правилне обуке употребе дечјих безбедносних седишта, представници Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић и Томислав Петровић, заједно са представницима локалне самоуправе, председником Скупштине гарда Врања др Дејан Тричковић и представницима локалног Савета за безбедност саобраћаја града Врања, поделили су 20 дечја безбедносна седишта.

Том приликом, присутнима је одржана oбука за правилну употребу дечјих ауто-седишта. Родитељи су такође имали прилику да присуствују практичној обуци правилног постављања дечјег безбедносног седишта, а добили су и брошуре о значају коришћења дечијих система заштите у возилу. Презентацији су такође присуствовали представници Саобраћајне техничке школе из Врања и многобројни родитељи.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ БЕЗБЕДНОСНИХ СЕДИШТА У БЛАЦУ

Датум објаве: 05.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја има улогу и покретача и носиоца активности ка подизању свести становништва о значају употребе система заштите унутар возила – сигурносних појасева и дечијих система заштите. У том смислу, Агенција је покренула пројекат управо намењен повећању употребе система заштите унутар возила.

Велика заступљеност деце која су смртно страдала у својству путника у возилу, у укупном броју смртно страдале деце у саобраћају, се доводи у директну везу са (не)употребом дечијих система заштите у возилима – дечијих седишта и сигурносних појасева. За територију Србије, употреба дечијих система заштите је испод 30%, што значи да се мање од трећине деце превози исправно и безбедно у возилу.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ БЕЗБЕДНОСНИХ СЕДИШТА У ПРОКУПЉУ

Датум објаве: 05.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја има улогу и покретача и носиоца активности ка подизању свести становништва о значају употребе система заштите унутар возила – сигурносних појасева и дечијих система заштите. У том смислу, Агенција је покренула пројекат управо намењен повећању употребе система заштите унутар возила.

У општини Прокупље, у оквиру пројекта правилне обуке употребе дечјих безбедносних седишта, представници Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић и Томислав Петровић, заједно са представницима локалне самоуправе, замеником председника општине Прокупље и председником Савета за безбедност саобраћаја Општине Прокупље Мирољубом Пауновићем, поделили су дечја безбедносна aуто седишта. Састанку су такође присуствовали представници Саобраћајне полиције, правосуђа, Дома здравља и многобројни родитељи.