ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ ЗА МОТОЦИКЛИСТЕ И МОПЕДИСТЕ

Датум објаве: 08.06.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је покренула пројекат под називом „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“, са циљем повећања безбедности ове групе учесника у саобраћају.

Раст броја мотоциклиста и мопедиста на путевима Републике Србије, као и висок степен ризика страдања је главни разлог покретања овог пројекта, којим је предвиђено да се тренинзи одрже у најмање десет локалних самоуправа широм Србије.

„Возачи и путници двоточкаша су једна од најрањивијих категорија учесника у саобраћају у Републици Србији. Спровођење стручне, теоријске и практичне едукације и обуке у области безбедности саобраћаја допринеће значајном смањењу страдања у саобраћајним незгодама са учешћем возача мотоцикла и мопеда, односно смањењу укупног број страдалих у саобраћајним незгодама“, поводом почетка пројекта изјавио је представник Агенције за безбедност саобраћаја задужен за рад са моторизованим двоточкашима, Иван Бојовић.

Тренинзи се састоје из теоријског и практичног дела. У теоријском делу, своја знања и искуства полазницима преноси председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста Владимир Јевтић, док су у практичном делу, за мотоциклисте на полигонима организоване практичне вежбе у контролисаним условима.

 На овај начин, активностима усмереним ка повећању одговорног понашања у саобраћају и смањењу ризика од страдања возача двоточкаша, промовисаће се безбедно понашање у саобраћају, подизати свест о значају коришћења опреме и поштовања саобраћајних прописа.

До сада су тренинзи реализовани у шест локалних самоуправа, Смедереву, Шапцу, Крагујевцу, Чачку, Новом Саду и Суботици, кроз које је прошло 92 полазника тренинга безбедне вожње, а укупно 454 младих је одслушало теоријско предавање у области безбедности мотоциклиста.