Агенција за безбедност саобраћаја

Мени

Пажљивко

Пажљивко је анимирани лик који смо
представили у сарадњи са
педагозима и психолозима као најбољи
начин за интеракцију са децом

ПОКРЕНИ

Провера статуса предмета
увезених возила

Унесите VIN ознаку (број шасије) Вашег возила.

ПРОВЕРИ

KAMПAЊA ''ТРАКТОР НА ПУТУ - БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!''

Датум објаве: 15.05.2012 KAMПAЊA ''ТРАКТОР НА ПУТУ - БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!'' | Agencija za bezbednost saobraćaja
Повећано страдање возача трактора у претходним годинама један је од основних разлога за покретање кампање намењене овој категорији учесника у саобраћају. Циљ кампање ''ТРАКТОР НА ПУТУ - БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!'' јесте смањење броја и последица саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора.Агенција званично покреће кампању 17. маја 2012. године, на 79. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, организацијом трибине посвећене возачима трактора, уз подршку Новосадског сајма.

У саобраћајним незгодама са учешћем трактора, у току 2011. године, забележено је повећање у погледу броја погинулих лица за 15,6% и броја повређених лица за 6,6% у поређењу са 2010. годином.  Према званичним подацима, у периоду од 01. јануара 2006. до 31. децембра 2011. године, возачи трактора учествовали су у 3.136 саобраћајних незгода. У саобраћајним незгодама изазваним непрописним понашањем возача трактора на путу погинуло је 314 лица, од којих је 256 возача трактора. Управљање трактором под дејством алкохола један је од основних узрока настанка саобраћајних незгода са трагичним последицама.

Велики број саобраћајних незгода у којима су учествовали возачи трактора догађа се ноћу због неисправних светлосних и светлосно-сигналних уређаја на трактору и прикључним возилима за трактор. У таквим ситуацијама други учесници у саобраћају нису у могућности да правовремено уоче трактор и прикључно возило, па немају довољно времена да адекватно реагују на изненадно насталу ситуацију која се у великом броју случајева завршава трагично.

Сезона пољопривредних радова увелико је почела и у наредним месецима очекује се повећан број трактора на путевима и зато скрећемо пажњу возачима на повећану опрезност. У време вршења пољопривредних радова, посебно у кишним данима, возачи трактора наносе блато на коловоз главног пута са споредних земљаних путева чиме се директно утиче на повећање ризика од настанка саобраћајне незгоде.  

Подсећамо возаче трактора да трактор мора поседовати безбедносну кабину или рам као обавезан део опреме, који морају бити уграђени и изведени тако да штите возача од повреда у случају да се трактор преврне. 

Апелујемо на возаче трактора да поштују прописе и да обрате пажњу на техничку исправност својих трактора и прикључних возила за трактор (посебно на светлосне уређаје и инсталације), да прописно користе жуто ротационо или трепћуће светло, да  очисте блато са пнеуматика трактора и прикључних возила за трактор приликом укључивања на главни пут и да што више користе секундарне саобраћајнице или атарске путеве за време вршења пољопривредних радова. Посебно упозоравамо возаче трактора да не врше превоз лица на вучном делу возила и на прикључним уређајима.

Агенција за безбедност саобраћаја

 

ПРИЛОГ: КЉУЧНЕ ОДРЕДБЕ ЗА ВОЗАЧЕ ТРАКТОРА

Ступањем на снагу новог Закона о безбедности саобраћаја на путевима уведено је неколико значајних новина које се односе на возаче трактора:

  • Трактором и радном машином може управљати само возач који има возачку дозволу за возила F категорије.
  • У саобраћају на путу, укључено жуто ротационо или трепћуће светло мора да има трактор ноћу, у условима смањене видљивости и када има прикључке за извођење радова на наjистуренијој тачки тих уређаја.
  • Максимална дозвољена брзина кретања за тракторе је 40 km/h односно 30 km/h када се у прикључном возилу које вуче трактор превози најмање једно лице.
  • Трактор сме да вуче само прикључно возило за трактор, а остала моторна возила не смеју да вуку прикључно возило за трактор.
  • Трактор и радна машина смеју у саобраћају на путу да имају само прикључке за извођење радова сходно њиховој намени који морају бити прописно означени.
  • Терет у расутом стању, сем на прикључном возилу за трактор, мора да буде прекривен.
  • На прикључном возилу које вуче трактор може се превозити највише пет лица.
  • Лица која се превозе у товарном простору не смеју стајати, седети на страницама каросерије, на нестабилном терету или терету који прелази висину товарног сандука. Лица која нису навршила 14 година живота смеју се превозити само у пратњи пунолетног лица.
  • Возач трактора не сме управљати на начин који омогућава искакање из возила, отварање врата, нагињање ван возила, вожњу на спољним деловима возила или на тракторским прикључцима.
  • Редовном годишњем техничком прегледу трактор се подвргава пре издавања саобраћајне дозволе, односно издавања регистрационе налепнице као и издавања посебне налепнице о редовном техничком прегледу трактора и прикључних возила за трактор. Технички преглед се може извршити до 30 дана пре подношења захтева за регистрацију, односно након истека рока важења саобраћајне дозволе.
  • Регистрациона налепница се издаје у трајном важењу за тракторе и прикључна возила за трактор, који подлежу поновној регистрацији, само приликом промене власника, носиоца права коришћења, промене пребивалишта власника на територији другог регистарског подручја или других података који се уносе у саобраћајну дозволу.
  • Власници трактора и прикључних возила за трактор, дужни су да након издавања регистрационе налепнице, сваке године обаве редовни технички преглед о чему се издаје налепница о техничком прегледу трактора и прикључних возила за трактор, која служи као доказ да је технички преглед трактора извршен.

Инфо центар

Пратите наше новости и обавештења и будите редовно информисани о актуелностима у Агенцији за безбедност саобраћаја

Представа Пажљивкова правила у саобраћају за малишане из Лајковца, Мионице, Ћићевца, Ћуприје, Деспотовца, Варварина, Сврљига и Књажевца
Вести  |  22.03.2024

Представа Пажљивкова правила у саобраћају за малишане из Лајковца, Мионице, Ћићевца, Ћуприје, Деспотовца, Варварина, Сврљига и Књажевца

САЗНАЈ ВИШЕ
Консултације о финансирању безбедности саобраћаја са локалним самоуправама
Вести  |  21.03.2024

Консултације о финансирању безбедности саобраћаја са локалним самоуправама

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  25.03.2024

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА СУБВЕНЦИОНИСАНУ ДОДЕЛУ ЗАШТИТНОГ РАМА ЗА УПОТРЕБЉАВАНИ ТРАКТОР ЗА 2024. ГОДИНУ

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  20.03.2024

Важно обавештење о почетку обуке за возача трамваја – 25. март 2024. године

САЗНАЈ ВИШЕ
Агенције за безбедност саобраћаја на Сајму образовања
Вести  |  21.03.2024

Агенције за безбедност саобраћаја на Сајму образовања

САЗНАЈ ВИШЕ
Едукација за сениоре
Вести  |  20.03.2024

Едукација за сениоре

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  21.03.2024

Јавни позив за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима у 2024. години.позив за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима у 2024. години

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  15.03.2024

ЈАВНИ ПОЗИВ за ангажовање правног лица ради вршења издавања, вођења евиденције и постављања налепнице за лака електрична возила

САЗНАЈ ВИШЕ
Eдукативна трибина за младе у оквиру изложбе „Где идемо?“
Вести  |  20.03.2024

Едукативна трибина за младе у оквиру изложбе „Где идемо?“

САЗНАЈ ВИШЕ
Кампања „На матуру без аутомобила”
Вести  |  12.03.2024

Кампања „На матуру без аутомобила”

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  16.03.2024

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИЗБОР ПРОИЗВОЂАЧА ЗАШТИТНИХ РАМОВА ЗА УПОТРЕБЉАВАНИ ТРАКТОР ПРЕМА УРЕДБИ ИЗ 2024. ГОДИНЕ

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  06.02.2024

Важно обавештење у вези обуке кандидата за возача трамваја (06.02.2024.)

САЗНАЈ ВИШЕ
Додела сертификата обученим стручњацима за интервенције након саобраћајних незгода
Вести  |  19.03.2024

Додела сертификата обученим стручњацима за интервенције након саобраћајних незгода

САЗНАЈ ВИШЕ
Ауто - седишта за 140 малишана
Вести  |  06.03.2024

Ауто - седишта за 140 малишана

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  26.02.2024

Обавештење о полагању испита за предавача за ЦПЦ и инструктора за ЦПЦ (07.03.2024)

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  12.01.2024

РАСПОРЕД ПРИПРЕМНИХ НАСТАВА И СТРУЧНИХ ИСПИТА У 2024. ГОДИНИ ЗА ПРЕДАВАЧЕ ТЕОРИЈСКЕ ОБУКЕ И ИСПИТИВАЧЕ

Агенција за безбедност саобраћаја обавештава сва заинтересована лица да су одређени термини за одржавање припремних настава и стручних испита за преда...

САЗНАЈ ВИШЕ
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  08.03.2024

Жене возачи не само да савладавају кривине на путу, већ и кривине друштвених стереотипа

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  02.02.2024

ИЗБЕГНИТЕ РИЗИК: НЕМА МЕСТА АЛКОХОЛУ ЗА ВОЛАНОМ!

САЗНАЈ ВИШЕ
Top