Агенција за безбедност саобраћаја

Мени

Пажљивко

Пажљивко је анимирани лик који смо
представили у сарадњи са
педагозима и психолозима као најбољи
начин за интеракцију са децом

ПОКРЕНИ

Провера статуса предмета
увезених возила

Унесите VIN ознаку (број шасије) Вашег возила.

ПРОВЕРИ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Датум објаве: 20.11.2017 ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА | Agencija za bezbednost saobraćaja
Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележен је изложбом фотографија са порукама под називом "Тренутак мења све" и пуштањем белих балона испред Скупштине града Београда у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Београда и Савета за безбедност саобраћаја Града Београда.Изложба фотографија отворена је минутом ћутања у знак сећања на милионе погинулих у саобраћају широм света.Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода прилика да се изрази жаљење због туђих или сопствених грешака у саобраћају, али и да се надлежне институције запитају да ли су учиниле све што су  могле како би обезбедиле повољан амбијент за одвијање саобраћаја.Према његовим речима статистички подаци показују да се број погинулих у саобраћајним незгодама у Србији из године у годину смањује.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележен је изложбом фотографија са порукама под називом "Тренутак мења све" и пуштањем белих балона испред Скупштине града Београда у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Београда и Савета за безбедност саобраћаја Града Београда.

Изложба фотографија отворена је минутом ћутања у знак сећања на милионе погинулих у саобраћају широм света.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода прилика да се изрази жаљење због туђих или сопствених грешака у саобраћају, али и да се надлежне институције запитају да ли су учиниле све што су  могле како би обезбедиле повољан амбијент за одвијање саобраћаја.

Према његовим речима статистички подаци показују да се број погинулих у саобраћајним незгодама у Србији из године у годину смањује.

„Почетком '90-их, годишње је гинуло око 2.000 људи, док је прошле године 607 особа страдало у саобраћају, а око 20.000 је повређено. Статистички ми нећемо бити задовољни све док тај број не буде нула. Иако то можда није реално, морамо тежити ка том циљу.", нагласио је Ребић.

Он је подсетио да су најчешћи узроци незгода неприлагођена брзина, алкохолисаност возача, невезивање сигурносног појаса и додао да свега пет одсто људи у Србији на задњем седишту везује појас.

Директорка Агенције Јасмина Милошевић је изнела податак да годишње на путевима широм света погине око 1,5 милион људи, да се сваких шест секунди деси једна саобраћајна незгода, на свака два минута погину три особе, на четири минута живот изгуби једно дете.

„Према подацима Агенције, ове године на путевима у Србији погинуло је 20 одсто мање мопедиста, за 17 одсто смањен је број страдалих бициклиста, три одсто је мање настрадалих пешака и девет одсто младих. Број жртава јесте мањи у односу на претходне године, али је важно да се и даље ради све на томе да их буде што мање.“ – рекла је Јасмина Милошевић.

Упозорила је да су последице за породице и пријатеље жртава саобраћајних незгода трајне и указала да је потребно да сви, институције и појединци, учесници у саобраћају,  дају свој допринос како би се безбедност повећала.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да Град Београд изградњом саобраћајне инфраструктуре, њеном модернизацијом и обнављањем,  даје свој допринос у унапређењу безбедности саобраћаја.

„Радимо да уредимо улице и путеве, јер су они веома битан фактор да саобраћајних незгода буде што мање. Изграђено је 200 километара улица, урађено више најважнијих и најпрометнијих, али и других саобраћајница у самом граду и прилазима, као и оних у Младеновцу, Лазаревцу, Гроцкој и другим приградским насељима. У плану су велики радови у улицама Кнеза Милоша, Цара Душана, 27. марта, на Тргу републике,  што ће допринети и бржем, али и сигурнијем саобраћају у престоници.“ – изјавио је Горан Весић.

Весић је посебно  указао на 156 зона око школа, зона успореног саобраћаја ради што веће безбедности ученика и осталих учесника у саобраћају и на акцију  "Ђаци вас моле успорите поред школе", коју спроводи Паркинг сервис,  али и додао да се много очекује и од новог закона о безбедности саобраћаја.

Генерални секретар АМСС Предраг Ђурђев, коме је отац страдао у саобраћајној незгоди, најавио је да ће следеће недеље почети акција бесплатног техничког прегледа возила "Исправно возило безбедно возило".

Свeтски дaн сeћaњa нa жртвe сaoбрaћajних нeзгoдa пoчeлo je дa oбeлeжaвa дoбрoтвoрнo  друштвo “Road Peace” из Вeликe Бритaниje прe 27 гoдинa. Oд тaдa, свaкe гoдинe рaстe брoj oргaнизaциja кoje oбeлeжaвajу тaj дaн ширoм свeтa. Уjeдињeнe нaциje су 2005. гoдинe усвojилe рeзoлуциjу кojoм пoзивajу нa oбeлeжaвaњe Свeтскoг дaнa сeћaњa  у трeћoj нeдeљи нoвeмбрa.

Инфо центар

Пратите наше новости и обавештења и будите редовно информисани о актуелностима у Агенцији за безбедност саобраћаја

Представа Пажљивкова правила у саобраћају за малишане из Лајковца, Мионице, Ћићевца, Ћуприје, Деспотовца, Варварина, Сврљига и Књажевца
Вести  |  22.03.2024

Представа Пажљивкова правила у саобраћају за малишане из Лајковца, Мионице, Ћићевца, Ћуприје, Деспотовца, Варварина, Сврљига и Књажевца

САЗНАЈ ВИШЕ
Консултације о финансирању безбедности саобраћаја са локалним самоуправама
Вести  |  21.03.2024

Консултације о финансирању безбедности саобраћаја са локалним самоуправама

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  25.03.2024

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА СУБВЕНЦИОНИСАНУ ДОДЕЛУ ЗАШТИТНОГ РАМА ЗА УПОТРЕБЉАВАНИ ТРАКТОР ЗА 2024. ГОДИНУ

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  20.03.2024

Важно обавештење о почетку обуке за возача трамваја – 25. март 2024. године

САЗНАЈ ВИШЕ
Агенције за безбедност саобраћаја на Сајму образовања
Вести  |  21.03.2024

Агенције за безбедност саобраћаја на Сајму образовања

САЗНАЈ ВИШЕ
Едукација за сениоре
Вести  |  20.03.2024

Едукација за сениоре

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  21.03.2024

Јавни позив за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима у 2024. години.позив за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима у 2024. години

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  15.03.2024

ЈАВНИ ПОЗИВ за ангажовање правног лица ради вршења издавања, вођења евиденције и постављања налепнице за лака електрична возила

САЗНАЈ ВИШЕ
Eдукативна трибина за младе у оквиру изложбе „Где идемо?“
Вести  |  20.03.2024

Едукативна трибина за младе у оквиру изложбе „Где идемо?“

САЗНАЈ ВИШЕ
Кампања „На матуру без аутомобила”
Вести  |  12.03.2024

Кампања „На матуру без аутомобила”

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  16.03.2024

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИЗБОР ПРОИЗВОЂАЧА ЗАШТИТНИХ РАМОВА ЗА УПОТРЕБЉАВАНИ ТРАКТОР ПРЕМА УРЕДБИ ИЗ 2024. ГОДИНЕ

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  06.02.2024

Важно обавештење у вези обуке кандидата за возача трамваја (06.02.2024.)

САЗНАЈ ВИШЕ
Додела сертификата обученим стручњацима за интервенције након саобраћајних незгода
Вести  |  19.03.2024

Додела сертификата обученим стручњацима за интервенције након саобраћајних незгода

САЗНАЈ ВИШЕ
Ауто - седишта за 140 малишана
Вести  |  06.03.2024

Ауто - седишта за 140 малишана

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  26.02.2024

Обавештење о полагању испита за предавача за ЦПЦ и инструктора за ЦПЦ (07.03.2024)

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  12.01.2024

РАСПОРЕД ПРИПРЕМНИХ НАСТАВА И СТРУЧНИХ ИСПИТА У 2024. ГОДИНИ ЗА ПРЕДАВАЧЕ ТЕОРИЈСКЕ ОБУКЕ И ИСПИТИВАЧЕ

Агенција за безбедност саобраћаја обавештава сва заинтересована лица да су одређени термини за одржавање припремних настава и стручних испита за преда...

САЗНАЈ ВИШЕ
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  08.03.2024

Жене возачи не само да савладавају кривине на путу, већ и кривине друштвених стереотипа

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  02.02.2024

ИЗБЕГНИТЕ РИЗИК: НЕМА МЕСТА АЛКОХОЛУ ЗА ВОЛАНОМ!

САЗНАЈ ВИШЕ
Top