Agencija za bezbednost saobraćaja

Meni

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA I UPRAVE SAOBRAĆAJNE POLICIJE MUP-a SRBIJE

Datum objave: 10.08.2011
Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović i pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Slobodan Malešić na konferenciji za novinare istakli su da su neprilagođena brzina i alkohol dva najčešća uzroka saobraćajnih nezgoda. Zbog povećanog intenziteta saobraćaja, pojačanog međunarodnog tranzitnog saobraćaja, smanjene pažnje vozača usled visokih temperatura i umora i nepropisne i neprilagođene brzine jul i avgust su meseci sa najizraženijim stradanjem na putevima Srbiji.

Agencija za bezbednost saobraćaja, povodom početka školske 2011/2012. godine započinje edukativno-promotivnu kampanju za bezbednost dece u saobraćaju „Pažnja sad!“.

Opšti cilj ove kampanje jeste povećanje bezbednosti učenika nižih razreda osnovne škole u saobraćaju, odnosno edukacija učenika i odraslih, smanjenje njihovog stradanja i minimiziranje opasne situacije u kojima učestvuju deca.

Kampanja „Pažnja sad!“ prvenstveno je namenjena školskoj deci nižih razreda osnovne škole. Deca ovog uzrasta još uvek nemaju veštine i sposobnosti za bezbedno ponašanje u saobraćaju i predstavljaju jednu od kategorija najranjivijih učesnika u saobraćaju. Roditelji i učitelji moraju biti nosioci sistematske edukacije za bezbedno ponašanje u saobraćaju.

Naravno da se sa sticanjem veština za bezbedno ponašanje u saobraćaju ne počinje sa polaskom u školu, već i mnogo ranije. Zbog toga je Agencija obezbedila kratko uputstvo za roditelje koji predstavljaju prvi model i primer bezbednog ponašanja za svoje dete, i koji uz škole, apsolutno treba da budu uključeni u ceo proces sistematske edukacije za bezbedno ponašanje u saobraćaju.

Odgovornost za bezbednost dece ne može biti nikako samo na deci, već na odraslima, a naročito na vozačima. Neophodno da sami vozači budu svesni ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju i svoje odgovornosti prema deci učesnicima u saobraćaju. Za Agenciju su ključni ciljevi smanjenje brzine vozila i povećanje svesti među vozačima o deci koja prelaze ulicu. U cilju skretanja pažnje vozačima na ličnu odgovornost za bezbednost dece u saobraćaju, u okviru kampanje „Pažnja sad!“ Agencija promoviše „Zonu škole“, definisanu članom 163. ZOBS-a, i ograničenje brzine do 30 km/čas za Zonu škole u naselju.

Ovo je ujedno i poziv Agencije lokalnim samoupravama koje su odgovorne za podršku u planiranju i sprovođenju svih mera i aktivnosti saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja na nivou lokalne samouprave, ka o i za preduzimanje posebnih mera zaštite ranjivih učesnika u saobraćaju i zaštite u određenim zonama. U skladu sa tim, obaveza lokalnih samouprava je održavanje i obnavljanje saobraćajne signalizacije i promovisanje značaja saobraćajnih znakova koji označavaju zonu škole.

Agencija u okviru kampanje „Pažnja sad!“ skreće pažnju na najvažnije teme u oblasti bezbednosti saobraćaja za decu kao što je usvajanje znanja o osnovnim saobraćajnima pravilima (kao što su pravo prvenstva prolaza, saobraćajni znaci) i sticanje osnovnih veština, od kojih je, za ovaj uzrast najvažnija veština pravilnog prelaska preko ulice, važnost vezivanja sigurnosnog pojasa u vozilu i nošenja reflektivne odeće. U okviru kampanje „Pažnja sad!“, Agencija organizuje posete školama u Srbiji, gde će se na času posvećenom bezbednosti dece u saobraćaju, učenici upoznati sa Pažljivkom, pesmom „Pažnja sad!“, osnovnim saobraćajnim znakovima, i postupkom pravilnog prelaženja preko ulice.

Ono što posebno želimo da naglasimo je da edukaciju dece za bezbedno ponašanje u saobraćaju treba sprovoditi kontinuirano, u dužem vremenskom periodu kroz čitav set časova posvećenih bezbednosti u saobraćaju, kroz nastavne sadržaje u okviru različitih nastavnih predmeta.

U ovom smislu, kampanja „Pažnja sad!“ Agencije za bezbednost saobraćaja je samo početak dugotrajnog procesa edukacije za povećanje bezbednosti saobraćaja, u kome kroz saradnju svih činioca sistema saobraćaja možemo doći do željenih rezultata.

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Представа Пажљивкова правила у саобраћају за малишане из Лајковца, Мионице, Ћићевца, Ћуприје, Деспотовца, Варварина, Сврљига и Књажевца
Vesti  |  22.03.2024

Predstava Pažljivkova pravila u saobraćaju za mališane iz Lajkovca, Mionice, Ćićevca, Ćuprije, Despotovca, Varvarina, Svrljiga i Knjaževca

SAZNAJ VIŠE
Консултације о финансирању безбедности саобраћаја са локалним самоуправама
Vesti  |  21.03.2024

Konsultacije o finansiranju bezbednosti saobraćaja sa lokalnim samoupravama

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  25.03.2024

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR ZA 2024. GODINU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  20.03.2024

Važno obaveštenje o početku obuke za vozača tramvaja – 25. mart 2024. godine

SAZNAJ VIŠE
Агенције за безбедност саобраћаја на Сајму образовања
Vesti  |  21.03.2024

Agencije za bezbednost saobraćaja na Sajmu obrazovanja

SAZNAJ VIŠE
Едукација за сениоре
Vesti  |  20.03.2024

Edukacija za seniore

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  21.03.2024

Javni poziv za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2024. godini.poziv za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2024. godini

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  15.03.2024

JAVNI POZIV za angažovanje pravnog lica radi vršenja izdavanja, vođenja evidencije i postavljanja nalepnice za laka električna vozila

SAZNAJ VIŠE
Eдукативна трибина за младе у оквиру изложбе „Где идемо?“
Vesti  |  20.03.2024

Edukativna tribina za mlade u okviru izložbe „Gde idemo?“

SAZNAJ VIŠE
Кампања „На матуру без аутомобила”
Vesti  |  12.03.2024

Kampanja „Na maturu bez automobila”

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  16.03.2024

JAVNI POZIV ZA IZBOR PROIZVOĐAČA ZAŠTITNIH RAMOVA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR PREMA UREDBI IZ 2024. GODINE

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  06.02.2024

Važno obaveštenje u vezi obuke kandidata za vozača tramvaja (06.02.2024.)

SAZNAJ VIŠE
Додела сертификата обученим стручњацима за интервенције након саобраћајних незгода
Vesti  |  19.03.2024

Dodela sertifikata obučenim stručnjacima za intervencije nakon saobraćajnih nezgoda

SAZNAJ VIŠE
Ауто - седишта за 140 малишана
Vesti  |  06.03.2024

Auto - sedišta za 140 mališana

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  26.02.2024

Obaveštenje o polaganju ispita za predavača za CPC i instruktora za CPC (07.03.2024)

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  12.01.2024

RASPORED PRIPREMNIH NASTAVA I STRUČNIH ISPITA U 2024. GODINI ZA PREDAVAČE TEORIJSKE OBUKE I ISPITIVAČE

Agencija za bezbednost saobraćaja obaveštava sva zainteresovana lica da su određeni termini za održavanje pripremnih nastava i stručnih ispita za preda...

SAZNAJ VIŠE
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Vesti  |  08.03.2024

Žene vozači ne samo da savladavaju krivine na putu, već i krivine društvenih stereotipa

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  02.02.2024

IZBEGNITE RIZIK: NEMA MESTA ALKOHOLU ZA VOLANOM!

SAZNAJ VIŠE
Top