Agencija za bezbednost saobraćaja

Meni

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

ŽIVOT NEMA REZERVNI DEO - OBELEŽEN SVETSKI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA

Datum objave: 18.11.2019 ŽIVOT NEMA REZERVNI DEO - OBELEŽEN SVETSKI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA | Agencija za bezbednost saobraćaja

U Beogradu je neobičnim performansom, u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, obeležen Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Jasmina Milošević ocenila je da je bezbednost u saobraćaju svetski izazov, jer globalno godišnje u nezgodama pogine oko 1,5 milion osoba. Saobraćaj je vodeći uzrok smrtnosti kod mladih do 25 godina.

"Svake 6. sekunde globalno gledano dogodi se saobraćajna nezgoda, svaka 2 minuta troje mladih u svetu izgubi život, a svakog 4. minuta jedno dete smrtno strada u saobraćaju", rekla je Milošević i naglasila značaj Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda koji se obeležava pod sloganom "Život nema rezervni deo". 

"Ovo je dan kada treba da apelujemo na sve ljude da shvate važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju, ne zbog dobre statistike nego zato što nam je svaki život važan", rekla je ona.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojša Arsov rekao je da je od početka godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginula 471 osoba, a 16.679 je povređeno.

Značajan podatak je da je i broj poginulih i povređenih smanjen u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo 477 poginulih lica i 18.158 povređenih.

Inače, za pet godina broj poginulih u saobraćajnim nezgodama u Srbiji smanjen je za 670 u odnosu na prethodnih pet godina, a broj teških telesnih povreda smanjen je za 2.336.

" Saobraćajna policija će u narednom periodu represijom, preventivnim kampanjama i promocijom bezbednog ponašanja uticati na promenu svesti građana-učesnika u saobraćaju", rekao je Arsov.

Tokom akcije Agencije na Zemunskom keju, Trgu Slavija i Trgu Republike o bezbednosti u saobraćaju, stručnjaci i javne ličnosti razgovarali su sa građanima i delili promotivne materijale. Posebnu pažnju je privukla grupa mladih sa maskama, koje su ilustrovale povrede u saobraćajnim nezgodama.

Automobilski as Dušan Borković uputio je poruku mladim osobama koje su najrizičnija grupa da voze po ograničenjima, nikad pijani ne sedaju za volan, da se vežu i ne divljaju na putevima.

Novinarka i voditeljka Dea Đurđević koja je u februaru bila žrtva teške saobraćajne nezgode potvrdila je da život zaista nema rezervni deo - i da ne postoji rezervna ruka, niti bilo koji drugi deo organizma.

"Povedite računa, kada sednete u vozilo na kocki je vaš, život vaših saputnika i onih koji vam dolaze u susret", rekla je novinarka. Poštujte sve propise zbog sebe i drugih učesnika u saobraćaju, vozite pažljivo, zaključila je Đurđević.

Muzičar Igor Lazić Nigor je već 20 godina u akcijama za veću bezbednost u saobraćaju. On je u nezgodama izgubio najboljeg prijatelja i oca.

"Odavno drugačije razmišljam i znam kako da reagujem kada sam u kolima sa nekim ko je popio. Kažem da neću sa njim u kola ili mu uzmem ključeve ili izađem iz auta", rekao je Nigor.

Novinar Mladen Mijatović smatra da ćemo zahvaljujući preventivnim kampanjama svi biti bezbedniji u saobraćaju. On je podsetio da imamo samo jedan život, koji nema cenu i pozvao sve na odgovorno ponašanje u saobraćaju.

Novinar Mladen Alvirović pozvao je sve učesnike u saobraćaju da se pogledaju u ogledalo, razmisle da li mogu da promene bar malu stvar u svom ponašanju kako bi bili bezbedniji i da ne čekaju na druge ljude i okolnosti.

Glumac Nenad Okanović se zabrinuo kada je video statistiku i stvarne posledice saobraćajnih nezgoda. On je istakao značaj javnih kampanja koje podižu svest o značaju bezbednosti u saobraćaju.

Pevačica Mari Mari naglasila je značaj ovakvih manifestacija sa kojih se širi svest kod svih učesnika u saobraćaju, uz akcenat da svi moramo da čuvamo živote dece.

Pevač Stefan Petrušić je takođe uzeo učešće u ovoj akciji i podsetio sve na činjenicu da je i sam učestvovao u saobraćajnoj nezgodi. Rečima, da samo jedan trenutak može sve da promeni, apelovao je na sve da budu oprezni.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Zemun Nenad Vranjevac rekao je da je ovakav dan prilika da se podsetimo da se saobraćajne nezgode mogu dogoditi svakom od nas i da građanima stalno treba ukazivati na značaj savesnog učestvovanja u saobraćaju.

Sa skupa je upućena poruka na neophodnost većeg opreza, jer je tokom jesenjih meseci povećan rizik od saobraćajnih nezgoda.

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

ОБУКА И ПРЕДАВАЊЕ О ПРАВИЛНОЈ УПОТРЕБИ ДЕЧИЈИХ АУТО СЕДИШТА ПРВИ ПУТ У НОВОМ ПАЗАРУ
Vesti  |  13.01.2020

OBUKA I PREDAVANJE O PRAVILNOJ UPOTREBI DEČIJIH AUTO SEDIŠTA PRVI PUT U NOVOM PAZARU

SAZNAJ VIŠE
УЧИТЕЉИ И ВАСПИТАЧИ ИЗ ОПШТИНЕ ПЕЋИНЦИ НА АКРЕДИТОВАНОМ СЕМИНАРУ
Vesti  |  30.12.2019

UČITELJI I VASPITAČI IZ OPŠTINE PEĆINCI NA AKREDITOVANOM SEMINARU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  24.01.2020

Važno obaveštenje o obuci kandidata za vozača tramvaja – MART 2020

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  22.11.2019

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE OBJAVILA ODLUKU O IZBORU PRAVNOG LICA ZA PROIZVOĐAČA TAHOGRAFSKIH KARTICA

SAZNAJ VIŠE
АКРЕДИТОВАНИ СЕМИНАР ЗА УЧИТЕЉЕ И ВАСПИТАЧЕ У ЧАЈЕТИНИ
Vesti  |  30.12.2019

AKREDITOVANI SEMINAR ZA UČITELJE I VASPITAČE U ČAJETINI

SAZNAJ VIŠE
УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ О БЕЗБЕДНОСТИ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ОСОБА ПОД СЛОГАНОМ „БЕЛИ ШТАП И ПАС- БЕЗБЕДНОСТ ЗА НАС“
Vesti  |  26.12.2019

USPEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT O BEZBEDNOSTI SLEPIH I SLABOVIDIH OSOBA POD SLOGANOM „BELI ŠTAP I PAS- BEZBEDNOST ZA NAS“

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  18.12.2019

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA PROFESIONALNE VOZAČE – SERTIFIKAT O STRUČNOJ KOMPETENTNOSTI I KVALIFIKACIONA KARTICA VOAZAČA

VAŽNO OBAVEŠTENJE - PROFESIONALNI VOZAČI

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  05.11.2019

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE OBJAVILA JAVNI POZIV ZA IZBOR PROIZVOĐAČA TAHOGRAFSKIH KARTICA

SAZNAJ VIŠE
САРАДЊА АГЕНЦИЈЕ СА УНИВЕРЗИТЕТОМ У НОВОМ САДУ
Vesti  |  30.12.2019

SARADNJA AGENCIJE SA UNIVERZITETOM U NOVOM SADU

SAZNAJ VIŠE
УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ „ДЕЛОВАЊЕ УЧЕСНИКА НАКОН САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ“
Vesti  |  23.12.2019

USPEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT „DELOVANJE UČESNIKA NAKON SAOBRAĆAJNE NEZGODE“

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  06.11.2019

RASPORED POLAGANJA PRAKTIČNOG DELA ISPITA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (JESENJI ROK 2019.)

Nakon održanih termina za polaganje teorijskog dela ispita, kandidati koji su uspešno savladali teorijski deo ispita pozivaju se na polaganje praktičnog...

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  21.10.2019

RASPORED KANDIDATA ZA SEMINARE UNAPREĐENJA ZNANJA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE

Agencija za bezbednost saobraćaja obaveštava sve zainteresovane tehničare u radionicama za tahografe da je sačinjen raspored kandidata za pohađanje nare...

SAZNAJ VIŠE
АГЕНЦИЈА ОДРЖАЛА СТРУЧНЕ СКУПОВЕ ЗА КОНТРОЛОРЕ ТЕХНИЧКИХ ПРЕГЛЕДА
Vesti  |  23.12.2019

AGENCIJA ODRŽALA STRUČNE SKUPOVE ZA KONTROLORE TEHNIČKIH PREGLEDA

SAZNAJ VIŠE
ПРВИ ПУТ ОДРЖАНА ПРЕДСТАВА „ПАЖЉИВКО“ ЗА ДЕЦУ У ПЛАНДИШТУ
Vesti  |  20.12.2019

PRVI PUT ODRŽANA PREDSTAVA „PAŽLJIVKO“ ZA DECU U PLANDIŠTU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  29.10.2019

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE OBJAVILA ODLUKU O IZBORU PRAVNOG LICA ZA PROVERU PODATAKA O KARAKTERISTIKAMA MOTORNIH VOZILA KOJA SU OD ZNAČAJA ZA UVOZ VOZILA

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  19.09.2019

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE OBJAVILA JAVNI POZIV ZA PROVERU PODATAKA O KARAKTERISTIKAMA MOTORNIH VOZILA KOJA SU OD ZNAČAJA ZA UVOZ VOZILA

SAZNAJ VIŠE
„НОЋНЕ АКЦИЈЕ“ У ОЏАЦИМА И ТЕМЕРИНУ
Vesti  |  23.12.2019

„NOĆNE AKCIJE“ U ODŽACIMA I TEMERINU

SAZNAJ VIŠE
РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ТЕОРИЈСКОГ ДЕЛА ИСПИТА ЗА ТЕХНИЧАРЕ У РАДИОНИЦАМА ЗА ТАХОГРАФЕ (ЈЕСЕЊИ РОК 2019.)
Obaveštenja  |  02.10.2019

RASPORED POLAGANJA TEORIJSKOG DELA ISPITA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (JESENJI ROK 2019.)

Agencija za bezbednost saobraćaja od 07.10.2019. godine organizuje ispitni rok za polaganje ispita za tehničare u radionici za tahografe....

SAZNAJ VIŠE
Top