Agencija za bezbednost saobraćaja

Meni

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

ŽIVOT NEMA REZERVNI DEO - OBELEŽEN SVETSKI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA

Datum objave: 18.11.2019 ŽIVOT NEMA REZERVNI DEO - OBELEŽEN SVETSKI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA | Agencija za bezbednost saobraćaja

U Beogradu je neobičnim performansom, u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, obeležen Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Jasmina Milošević ocenila je da je bezbednost u saobraćaju svetski izazov, jer globalno godišnje u nezgodama pogine oko 1,5 milion osoba. Saobraćaj je vodeći uzrok smrtnosti kod mladih do 25 godina.

"Svake 6. sekunde globalno gledano dogodi se saobraćajna nezgoda, svaka 2 minuta troje mladih u svetu izgubi život, a svakog 4. minuta jedno dete smrtno strada u saobraćaju", rekla je Milošević i naglasila značaj Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda koji se obeležava pod sloganom "Život nema rezervni deo". 

"Ovo je dan kada treba da apelujemo na sve ljude da shvate važnost bezbednog ponašanja u saobraćaju, ne zbog dobre statistike nego zato što nam je svaki život važan", rekla je ona.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojša Arsov rekao je da je od početka godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginula 471 osoba, a 16.679 je povređeno.

Značajan podatak je da je i broj poginulih i povređenih smanjen u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo 477 poginulih lica i 18.158 povređenih.

Inače, za pet godina broj poginulih u saobraćajnim nezgodama u Srbiji smanjen je za 670 u odnosu na prethodnih pet godina, a broj teških telesnih povreda smanjen je za 2.336.

" Saobraćajna policija će u narednom periodu represijom, preventivnim kampanjama i promocijom bezbednog ponašanja uticati na promenu svesti građana-učesnika u saobraćaju", rekao je Arsov.

Tokom akcije Agencije na Zemunskom keju, Trgu Slavija i Trgu Republike o bezbednosti u saobraćaju, stručnjaci i javne ličnosti razgovarali su sa građanima i delili promotivne materijale. Posebnu pažnju je privukla grupa mladih sa maskama, koje su ilustrovale povrede u saobraćajnim nezgodama.

Automobilski as Dušan Borković uputio je poruku mladim osobama koje su najrizičnija grupa da voze po ograničenjima, nikad pijani ne sedaju za volan, da se vežu i ne divljaju na putevima.

Novinarka i voditeljka Dea Đurđević koja je u februaru bila žrtva teške saobraćajne nezgode potvrdila je da život zaista nema rezervni deo - i da ne postoji rezervna ruka, niti bilo koji drugi deo organizma.

"Povedite računa, kada sednete u vozilo na kocki je vaš, život vaših saputnika i onih koji vam dolaze u susret", rekla je novinarka. Poštujte sve propise zbog sebe i drugih učesnika u saobraćaju, vozite pažljivo, zaključila je Đurđević.

Muzičar Igor Lazić Nigor je već 20 godina u akcijama za veću bezbednost u saobraćaju. On je u nezgodama izgubio najboljeg prijatelja i oca.

"Odavno drugačije razmišljam i znam kako da reagujem kada sam u kolima sa nekim ko je popio. Kažem da neću sa njim u kola ili mu uzmem ključeve ili izađem iz auta", rekao je Nigor.

Novinar Mladen Mijatović smatra da ćemo zahvaljujući preventivnim kampanjama svi biti bezbedniji u saobraćaju. On je podsetio da imamo samo jedan život, koji nema cenu i pozvao sve na odgovorno ponašanje u saobraćaju.

Novinar Mladen Alvirović pozvao je sve učesnike u saobraćaju da se pogledaju u ogledalo, razmisle da li mogu da promene bar malu stvar u svom ponašanju kako bi bili bezbedniji i da ne čekaju na druge ljude i okolnosti.

Glumac Nenad Okanović se zabrinuo kada je video statistiku i stvarne posledice saobraćajnih nezgoda. On je istakao značaj javnih kampanja koje podižu svest o značaju bezbednosti u saobraćaju.

Pevačica Mari Mari naglasila je značaj ovakvih manifestacija sa kojih se širi svest kod svih učesnika u saobraćaju, uz akcenat da svi moramo da čuvamo živote dece.

Pevač Stefan Petrušić je takođe uzeo učešće u ovoj akciji i podsetio sve na činjenicu da je i sam učestvovao u saobraćajnoj nezgodi. Rečima, da samo jedan trenutak može sve da promeni, apelovao je na sve da budu oprezni.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Zemun Nenad Vranjevac rekao je da je ovakav dan prilika da se podsetimo da se saobraćajne nezgode mogu dogoditi svakom od nas i da građanima stalno treba ukazivati na značaj savesnog učestvovanja u saobraćaju.

Sa skupa je upućena poruka na neophodnost većeg opreza, jer je tokom jesenjih meseci povećan rizik od saobraćajnih nezgoda.

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Представа Пажљивкова правила у саобраћају за малишане из Лајковца, Мионице, Ћићевца, Ћуприје, Деспотовца, Варварина, Сврљига и Књажевца
Vesti  |  22.03.2024

Predstava Pažljivkova pravila u saobraćaju za mališane iz Lajkovca, Mionice, Ćićevca, Ćuprije, Despotovca, Varvarina, Svrljiga i Knjaževca

SAZNAJ VIŠE
Консултације о финансирању безбедности саобраћаја са локалним самоуправама
Vesti  |  21.03.2024

Konsultacije o finansiranju bezbednosti saobraćaja sa lokalnim samoupravama

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  25.03.2024

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR ZA 2024. GODINU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  20.03.2024

Važno obaveštenje o početku obuke za vozača tramvaja – 25. mart 2024. godine

SAZNAJ VIŠE
Агенције за безбедност саобраћаја на Сајму образовања
Vesti  |  21.03.2024

Agencije za bezbednost saobraćaja na Sajmu obrazovanja

SAZNAJ VIŠE
Едукација за сениоре
Vesti  |  20.03.2024

Edukacija za seniore

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  21.03.2024

Javni poziv za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2024. godini.poziv za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2024. godini

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  15.03.2024

JAVNI POZIV za angažovanje pravnog lica radi vršenja izdavanja, vođenja evidencije i postavljanja nalepnice za laka električna vozila

SAZNAJ VIŠE
Eдукативна трибина за младе у оквиру изложбе „Где идемо?“
Vesti  |  20.03.2024

Edukativna tribina za mlade u okviru izložbe „Gde idemo?“

SAZNAJ VIŠE
Кампања „На матуру без аутомобила”
Vesti  |  12.03.2024

Kampanja „Na maturu bez automobila”

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  16.03.2024

JAVNI POZIV ZA IZBOR PROIZVOĐAČA ZAŠTITNIH RAMOVA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR PREMA UREDBI IZ 2024. GODINE

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  06.02.2024

Važno obaveštenje u vezi obuke kandidata za vozača tramvaja (06.02.2024.)

SAZNAJ VIŠE
Додела сертификата обученим стручњацима за интервенције након саобраћајних незгода
Vesti  |  19.03.2024

Dodela sertifikata obučenim stručnjacima za intervencije nakon saobraćajnih nezgoda

SAZNAJ VIŠE
Ауто - седишта за 140 малишана
Vesti  |  06.03.2024

Auto - sedišta za 140 mališana

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  26.02.2024

Obaveštenje o polaganju ispita za predavača za CPC i instruktora za CPC (07.03.2024)

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  12.01.2024

RASPORED PRIPREMNIH NASTAVA I STRUČNIH ISPITA U 2024. GODINI ZA PREDAVAČE TEORIJSKE OBUKE I ISPITIVAČE

Agencija za bezbednost saobraćaja obaveštava sva zainteresovana lica da su određeni termini za održavanje pripremnih nastava i stručnih ispita za preda...

SAZNAJ VIŠE
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Vesti  |  08.03.2024

Žene vozači ne samo da savladavaju krivine na putu, već i krivine društvenih stereotipa

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  02.02.2024

IZBEGNITE RIZIK: NEMA MESTA ALKOHOLU ZA VOLANOM!

SAZNAJ VIŠE
Top