Агенција за безбедност саобраћаја

Мени

Пажљивко

Пажљивко је анимирани лик који смо
представили у сарадњи са
педагозима и психолозима као најбољи
начин за интеракцију са децом

ПОКРЕНИ

Провера статуса предмета
увезених возила

Унесите VIN ознаку (број шасије) Вашег возила.

ПРОВЕРИ

АПЕЛ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ УПОТРЕБЕ МОТОЦИКАЛА И МОПЕДА

Датум објаве: 19.03.2018 АПЕЛ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ УПОТРЕБЕ МОТОЦИКАЛА И МОПЕДА | Agencija za bezbednost saobraćaja
Имајући у виду да пролеће доноси и почетак мото сезоне и да се очекује већи број мотоциклиста и мопедиста на путевима, као и повећан интезитет саобраћаја апелујемо како на возаче мотоцикала и мопеда да поштују прописе, тако и на возаче других возила да обрате пажњу на мотоциклисте и мопедисте. После дуже паузе и вишемесечног одмора од вожње мотоцикла и мопеда, важно је да се возачи подсете и освеже потребна знања и вештине за безбедно управљање овим возилима.

Имајући у виду да пролеће доноси и почетак мото сезоне и да се очекује већи број мотоциклиста и мопедиста на путевима, као и повећан интезитет саобраћаја апелујемо како на возаче мотоцикала и мопеда да поштују прописе, тако и на возаче других возила да обрате пажњу на мотоциклисте и мопедисте. После дуже паузе и вишемесечног одмора од вожње мотоцикла и мопеда, важно је да се возачи подсете и освеже потребна знања и вештине за безбедно управљање овим возилима.

У свакој деветој саобраћајној незгоди са погинулим лицима учествовао је мопед или мотоцикл. У последњих пет година сви погинули возачи мотоцикала били су мушког пола. Око 61% погинулих мопедиста је старије од 45 година. Са друге стране скоро 57% погинулих мотоциклиста припада старосној категорији између 19 и 35 година старости.

Поред непрописне и неприлагођене брзине, која је карактеристична за мотоциклисте, примарни узроци настанка саобраћајних незгода које су изазвали возачи мотоцикла и мопеда су:

·         извођење непрописних радњи и непрописно укључивање у саобраћај,

·         управљање возилом под дејством алкохола,

·         непрописно претицање и

·         неуступање првенства пролаза.

Како би безбедно учествовали у саобраћају, возачи и путници на мотоциклима и мопедима морају да користе хомологоване заштитне кациге (fullface), одговарајуће величине и прописно закопчане, као и штитнике за екстремитете, и осталу заштитну опрему. Пожељно је одабрати заштитну опрему што уочљивијих боја, која садржи ретрорефлектујуће материјале на себи. Напомињемо да проценат употребе заштитних кацига у Србији још увек није на задовољавајућем нивоу, јер 88,8 % мотоциклиста и 69,6% мопедиста користи кацигу.

Возачима се саветује да редовно контролишу техничку исправност мопеда и мотоцикала, поштују прописе у саобраћају, а посебно ограничење брзине, да правовремено сигнализирају радње које намеравају да предузму, да избегавају нагле промене саобраћајних трака, и друге радње које остали учесници у саобраћају немају разлога да очекују. Поред тога, возачима се саветује да никада не започињу вожњу уколико су уморни, под стресом, под дејством алкохола или дроге.

Посебно забрињава податак о изузетно високој заступљености млађих лица настрадалих у незгодама који су тек стекли право на управљање  мотоциклом или још увек нису овладали потребним знањем и вештинама за безбедно управљање овим возилима.

Апелујемо на возаче осталих возила да у наредном периоду, када се очекује знатно веће присуство возача мотоцикала и мопеда, посвете већу пажњу њиховој безбедности и да имају у виду да се ради о веома рањивој категорији учесника у саобраћају код којих сваки пад са возила може да буде трагичан.

Скрећемо пажњу и родитељима да својој деци онемогуће потпуно слободно и неконтролисано коришћење ових возила, којом приликом се због незнања прописа, недовољне вештине за управљање или жеље за доказивањем међу вршњацима, неразумно крше прописи уз трагичне последице. Чињеница је да позитивни прописи предвиђају и одговорност родитеља за прекршаје које учини малолетник, али ова казна је безначајна уколико непрописно понашање за последицу има губитак живота или трајну инвалидност.

Агенција за безбедност саобраћаја у наредном периоду наставља спровођење Тренинга безбедне вожње.

Поводом измена Закона о безбедности саобраћаја, овим путем истичемо измену  члана 268. чијом изменом се даје могућност регистрације моторизованих двоточкаша на период краћи од једне године, а дужи од једног месеца.   Овим путем Вам члан 268. у целости достављамо :

 „Члан 268.

За регистровано возило издају се саобраћајна дозвола, регистарске таблице и регистрациона налепница. У саобраћају на путу могу да учествују само моторна и прикључна возила за које су издати саобраћајна дозвола, регистарске таблице и регистрациона налепница. Моторно и прикључно возило не сме да учествује у саобраћају на путу након истека рока важења регистрационе налепнице.

Изузетно од става 1. овог члана не морају се регистровати:

1) моторна и прикључна возила која су преправљена или поправљена, којима се обавља пробна вожња ради испитивања или приказивања својства,

2) новопроизведена возила која се крећу од произвођача до складишта,

3) возила која се крећу од места преузимања као нерегистрована до места у коме ће бити регистрована,

4) ради спровођења прописаног царинског поступка,

5) прикључна возила за трактор намењена за обављање радова.

За возила из става 2. тач. 1)−4) овог члана издају се таблице за привремено означавање и потврда о њиховом коришћењу са роком важења најдуже 15 дана.

За новопроизведена возила којима се обавља пробна вожња ради испитивања или приказивања својстава издају се металне таблице са роком важења од једне године.

Упис у јединствени регистар возила, издавање саобраћајне дозволе, регистарских таблица и регистрационе налепнице обавља територијално надлежна организациона јединица Министарства унутрашњих послова, према месту пребивалишта, односно седишта власника возила.

На возилу у саобраћају на путу, прописане регистарске таблице и регистрациона налепница морају бити постављане на прописан начин.

Регистрациону налепницу може издавати и правно лице које је овлашћено за вршење техничког прегледа возила и које добије овлашћење од Министарства унутрашњих послова за вршење тих послова. Уколико је правном лицу, до датума подношења захтева за добијање овлашћења за издавање регистрационих налепница, одузимано овлашћење за издавање регистрационих налепница више од два пута за последњих 10 година, овлашћење се неће издати. Правном лицу овлашћеном да издаје регистрационе налепнице овлашћење престаје ако из било ког разлога престане да обавља послове вршења техничког прегледа возила, односно престане да испуњава прописане услове на основу којих му је овлашћење дато, о чему се доноси решење.

Регистрацију моторних, односно прикључних војних возила обавља министарство надлежно за послове одбране и за регистрована возила издаје регистарске таблице.

Регистрациона налепница се издаје са роком важења од једне године.

Изузетно од одредаба става 8. овог члана, на захтев власника или корисника, регистрациона налепница се издаје на краћи временски период који не може бити краћи од једног месеца за:

1) возило од историјског значаја (олдтајмере) и

2) моторна или прикључна возила која нису првенствено намењена за учествовање у саобраћају

3) мопед, лаки трицикл, мотоцикл, тешки трицикл, лаки четвороцикл и отворени тешки четвороцкл.

4) пчеларска возила.

Изузетно од одредаба става 9. овог члана, регистрациона налепница се издаје у трајном важењу за тракторе, радне машине, прикључна возила за трактор и мотокултиваторе, који подлежу поновној регистрацији само приликом промене власника, носиоца права коришћења, промене пребивалишта власника на територију другог регистарског подручја или других података који се уносе у саобраћајну дозволу.

Власници трактора, радних машина, прикључних возила за трактор и мотокултиватора, дужни су да након издавања регистрационе налепнице, сваке године обаве редован технички преглед, о чему се издаје потврда о техничкој исправности.

Министар унутрашњих послова ближе одређује садржину и начин вођења јединственог регистра возила, услове за упис возила у регистар, начин и услове за издавање саобраћајне дозволе, регистарских таблица и регистрационе налепнице и садржај, изглед и техничке карактеристике саобраћајне дозволе, регистарских таблица и регистрационе налепнице, начин постављања регистарских таблица, регистрационе налепнице, а за возила Војске Србије министар надлежан за послове одбране.

Кад управља возилом возач мора имати код себе саобраћајну дозволу, односно потврду о техничкој исправности трактора, прикључних возила за трактор, радних машина и мотокултиватора и дужан је да је покаже на захтев овлашћеног лица.

У саобраћају на путу не смеју учествовати возила која су искључена из саобраћаја у складу са одредбама овог закона.

Ближе услове које мора да испуњава правно лице које издаје регистрационе налепнице прописује министар унутрашњих послова.

Правно лице које издаје регистрационе налепнице дужно је да то ради савесно и на прописан начин.”.

 

 

Инфо центар

Пратите наше новости и обавештења и будите редовно информисани о актуелностима у Агенцији за безбедност саобраћаја

АГЕНЦИЈА НА  14.МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ БСЛЗ
Вести  |  17.04.2019

АГЕНЦИЈА НА 14.МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ БСЛЗ

САЗНАЈ ВИШЕ
ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ ДЕЧИЈИХ АУТО–СЕДИШТА  НА ОПШТИНИ РАКОВИЦА
Вести  |  09.04.2019

ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ ДЕЧИЈИХ АУТО–СЕДИШТА НА ОПШТИНИ РАКОВИЦА

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  18.03.2019

АГЕНЦИЈА НА 14.МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ БСЛЗ

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  30.01.2019

ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ ДЕЧИЈИХ АУТО–СЕДИШТА НА ОПШТИНИ РАКОВИЦА

САЗНАЈ ВИШЕ
Екранизована упутства за правилну употребу дечијих – ауто седишта
Вести  |  10.04.2019

Екранизована упутства за правилну употребу дечијих – ауто седишта

САЗНАЈ ВИШЕ
ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АГЕНЦИЈЕ У ЉУБЉАНИ ПОВОДОМ ИЗРАДЕ ПРОЈЕКТА ''УПОРЕДНА АНАЛИЗА СИСТЕМА И ПРАКСЕ ПОБОЉШАЊА МОБИЛНОСТИ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У ЕВРОПИ СА ПРЕПОРУКАМА УНАПРЕЂЕЊА''
Вести  |  05.04.2019

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АГЕНЦИЈЕ У ЉУБЉАНИ ПОВОДОМ ИЗРАДЕ ПРОЈЕКТА ''УПОРЕДНА АНАЛИЗА СИСТЕМА И ПРАКСЕ ПОБОЉШАЊА МОБИЛНОСТИ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У ЕВРОПИ СА ПРЕПОРУКАМА УНАПРЕЂЕЊА''

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  30.01.2019

Екранизована упутства за правилну употребу дечијих – ауто седишта

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  23.11.2018

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА АГЕНЦИЈЕ У ЉУБЉАНИ ПОВОДОМ ИЗРАДЕ ПРОЈЕКТА ''УПОРЕДНА АНАЛИЗА СИСТЕМА И ПРАКСЕ ПОБОЉШАЊА МОБИЛНОСТИ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У ЕВРОПИ СА ПРЕПОРУКАМА УНАПРЕЂЕЊА''

САЗНАЈ ВИШЕ
У ПАРИЗУ ОДРЖАНА 28.  КОНФЕРЕНЦИЈA МЕЂУНАРОДНЕ БАЗЕ ПОДАТАКА ,, ИРТАД“
Вести  |  08.04.2019

У ПАРИЗУ ОДРЖАНА 28. КОНФЕРЕНЦИЈА МЕЂУНАРОДНЕ БАЗЕ ПОДАТАКА ,, ИРТАД“

САЗНАЈ ВИШЕ
ЈАВНА ДИСКУСИЈА О НАЦРТУ ПРАВИЛНИКА О РАДУ ЛОКАЛНИХ ТЕЛА  У НИШУ
Вести  |  01.04.2019

ЈАВНА ДИСКУСИЈА О НАЦРТУ ПРАВИЛНИКА О РАДУ ЛОКАЛНИХ ТЕЛА У НИШУ

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  03.12.2018

У ПАРИЗУ ОДРЖАНА 28. КОНФЕРЕНЦИЈА МЕЂУНАРОДНЕ БАЗЕ ПОДАТАКА ,, ИРТАД“

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  02.11.2018

ЈАВНА ДИСКУСИЈА О НАЦРТУ ПРАВИЛНИКА О РАДУ ЛОКАЛНИХ ТЕЛА У НИШУ

САЗНАЈ ВИШЕ
АБС У ПОСЕТИ СЛОВЕНАЧКОМ ДРУШТВУ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНЕ ТРАНСПОРТНЕ СИСТЕМЕ
Вести  |  05.04.2019

АБС У ПОСЕТИ СЛОВЕНАЧКОМ ДРУШТВУ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНЕ ТРАНСПОРТНЕ СИСТЕМЕ

САЗНАЈ ВИШЕ
У ПЕТ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ ИЗРАДЕ ЛОКАЛНИХ БАЗА ПОДАТАКА О ОБЕЛЕЖЈИМА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА
Вести  |  26.03.2019

У ПЕТ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ ИЗРАДЕ ЛОКАЛНИХ БАЗА ПОДАТАКА О ОБЕЛЕЖЈИМА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  05.11.2018

АБС У ПОСЕТИ СЛОВЕНАЧКОМ ДРУШТВУ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНЕ ТРАНСПОРТНЕ СИСТЕМЕ

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  24.09.2018

У ПЕТ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ ИЗРАДЕ ЛОКАЛНИХ БАЗА ПОДАТАКА О ОБЕЛЕЖЈИМА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

САЗНАЈ ВИШЕ
ДИСКУСИЈЕ НА ТЕМУ НАЦРТА ПРАВИЛНИКА О РАДУ ЛОКАЛНИХ ТЕЛА ЗА КООРДИНАЦИЈУ ПОСЛОВА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА
Вести  |  01.04.2019

ДИСКУСИЈЕ НА ТЕМУ НАЦРТА ПРАВИЛНИКА О РАДУ ЛОКАЛНИХ ТЕЛА ЗА КООРДИНАЦИЈУ ПОСЛОВА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  26.09.2018

ДИСКУСИЈЕ НА ТЕМУ НАЦРТА ПРАВИЛНИКА О РАДУ ЛОКАЛНИХ ТЕЛА ЗА КООРДИНАЦИЈУ ПОСЛОВА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

САЗНАЈ ВИШЕ
Top