Кабинет директора | Сектор за правне и финансијске послове | Сектор за планирање развој и квалитет | Сектор за возаче | Сектор за возила
Насловна » Саопштење за јавност

 

МОТОЦИКЛИСТИ - ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

Број регистрованих мотоцикала у Србији у последњих 10 година увећан је готово 3 пута (2,89 пута). У последњих 6 година возачи мотоцикала и мопеда учествовали су у 21.082 саобраћајне незгоде, и којима је 18.238 лица повређено, а живот изгубило преко 600 људи.

У 2011. години број мотоцикала и мопеда чинио је 1,79 % од укупног броја регистрованих возила, док је број погинулих возача мотоцикала и мопеда чинио је 10,85 % од укупног броја погинулих у саобраћајним незгодама што указује на велику рањивост ове категорије учесника у саобраћају.

Поводом званичног почетка сезоне мотоциклиста Агенција за безбедност саобраћаја припремила је кампању посвећену овој категорији учесника у саобраћају, у намери да започне непрекидни процес едукације, али и скретања пажње на проблеме који се јављају у саобраћају приликом интеракције између мопеда, мотоцикала и осталих возила.

 

На конференцији за медије, организоване овим поводом, најављене су планиране активности Агенције за безбедност саобраћаја на пољу превентивних и едукативних акција усмерених ка мотоциклистима.

Помоћник директора Агенције Бранимир Милетић рекао је да је међу страдалим мотоциклистима навише младих, а да је најчешћи узрок страдања непрописна и неприлагођена брзина. Милетић је овом приликом истакао да је ,према одређеним истраживањима, ризик страдања мотоциклиста по пређеном километру 57 пута већи него за возаче аутомобила.

„Значајан помак на пољу безбедности возача мотоцикала и мопеда могуће је учинити само великим ангажовањем свих заинтересованих страна, почев од државних и научних институција, преко медија, све до удружења мотоциклиста и појединаца“, рекао је Милетић.

 

Кључни партнери Агенције у кампањи, којом желимо да допринесемо смањењу страдања на путевима, јесу Министарство инфраструктуре и енергетике, Управа саобраћајне полиције, Црвени крст Србије, Секретаријат за саобраћај Града Београда, Удружење осигуравача Србије, Асоцијација мотоциклиста Србије, Мото асоцијација Србије, Фондација „Ханс Зајдел“ и представници савета за безбедност саобраћаја локалних самоуправа.

 

 

Агенција за безбедност саобраћаја