Вести

КОМПАНИЈА ЕКО СЕРБИЈА И АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ НА УСПЕШНО ЗАПОЧЕТОЈ КАМПАЊИ ПРЕВЕНЦИЈЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА „ВОЗИ ОДМОРАН“

Датум објаве: 05.07.2017.

Представници компаније ЕКО СЕРБИЈА, са представницима Агенције за безбедност саобраћаја, на заједничкој конференцији за медије одржаној у среду 05. јула 2017. године, званично су најавили наставак сарадње на летњој кампањи превенције саобраћајних незгода под називом „Вози одморан“. Циљ кампање је истицање важности редовних пауза приликом дужих путовања и намењена је свим путницима током летње сезоне који су у транзиту, али и на локалним релацијама.

Компанија ЕКО Србија је од стране Агенције за безбедност препозната ка друштвено одговорна компанија и поуздан партнер. Током ове кампање ЕКО Сербиа ће бити укључена путем едукативних лифлета са саветима за безбедно путовање који ће на ЕКО пумпама бити дистрибуирани свим возачима широм Србије. Лифлети садрже практична упутства и правила за безбедну вожњу. Са циљем безбедног доласка на жељену дестинацију свих учесника у саобраћају, возачима се саветује да на пут крену одморни, праве паузе на свака два сата и избегавају вожњу како током ноћи, тако и током најтоплијих делова дана.  Поред лифлета, сви возачи на услузи имају и бесплатну проверу аутомобила, тзв. Пит Стоп. Наиме, особље на ЕКО пумпама је обучено да провери кључне безбедносне тачке аутомобила као што су притисак у гумама, светлосна сигнализација, уље, расхладна течност и тако даље. На овај начин пружа се додатна помоћ возачима у припреми за пут и то 24 часа дневно.


РАДНИ САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА "CORTE" ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ПРЕДСТАВНИКА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 29.06.2017.

У просторијама Агенције за безбедност саобраћаја одржан је радни састанак између управљачког и извршног борда директора међународне организације за примену прописа у друмском транспорту - CORTE (Confederation of Organisations in Road Transport Enforcement), представника Агенције за безбедност саобраћаја и представника Министаства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Након представљања учесника на састанку, директор Агенције Јасмина Милошевић је поздравила учеснике састанка и нагласила да је Србија као земља у транзицији, заинтересована за размену знања и искустава за другим земљама и организацијама у области тахографа, контроле радног времена возача, техничког прегледа возила, друмског саобраћаја, за регионалну сарадњу и актуелне пројекте. У наредном периоду, када буду усвојени правилници који регулишу технички преглед возила у Србији и лиценцирање контролора техничког прегледа, Агенција за безбедност саобраћаја ће се и више укључити у овај сегмент рада CORTE организације.


ЗАВРШЕН ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА "САОБРАЋАЈНО ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ"

Датум објаве: 27.06.2017.

Деца су једна од најрањивијих категорија учесника у саобраћају. Њихова рањивост у саобраћају последица је недовољног знања, непотпуне информисаности, недовољног искуства и неразвијене физичке грађе. Саобраћајно образовање деце један је од предуслова за правовремено формирање свести о значају правилног и безбедног понашања у саобраћају. Уз то, у овом узрасту олакшан је процес изградње исправних ставова којима ће се деца руководити у каснијем животу.

 

ЗАВРШЕН "ПРОЈЕКАТ ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ ЗА МОТОЦИКЛИСТЕ И МОПЕДИСТЕ“

Датум објаве: 20.06.2017.

Пројекат Агенције за безбедност саобраћаја под називом „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“, реализован у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Асоцијацијом за безбедност мотоцилиста, успешно је завршен.

Раст броја мотоциклиста и мопедиста на путевима Републике Србије, као и висок степен ризика страдања је главни разлог покретања овог пројекта, који је реализован у 13 градова широм Србије.

Полазници тренинга безбедне вожње из Смедерева, Шапца, Крагујевца, Чачка, Новог Сада, Суботице, Ниша, Лесковца, Панчева, Старе Пазове, Инђије, Сремске Митровице и Руме су унапредили своја знања, ставове и вештине потребне за безбедно учествовање у саобраћају, што ће утицати на смањење броја страдалих возача мотоцикала и мопеда.


ПРЕВЕНТИВНЕ АКТИВНОСТИ АГЕНЦИЈЕ У ГРАДОВИМА ШИРОМ СРБИЈЕ

Датум објаве: 09.06.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја наставља са превентивним активностима усмереним ка различитим категоријама учесника у саобраћају. У складу са тим, у току данашњег дана, у Трстенику, Београду, Пироту, Сремској Митровици и  Белој Паланци организоване су различите активности, како би се повећала безбедност свих учесника у саобраћају.

У Сремској Митровици, са циљем повећања одговорног понашања у саобраћају и смањења ризика од страдања возача моторизованих двоточкаша,  реализован је „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“, кроз који је прошло 20 полазника, а 150 младих је одслушало теоријско предавање.


ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ ЗА МОТОЦИКЛИСТЕ И МОПЕДИСТЕ

Датум објаве: 08.06.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је покренула пројекат под називом „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“, са циљем повећања безбедности ове групе учесника у саобраћају.

Раст броја мотоциклиста и мопедиста на путевима Републике Србије, као и висок степен ризика страдања је главни разлог покретања овог пројекта, којим је предвиђено да се тренинзи одрже у најмање десет локалних самоуправа широм Србије.

„Возачи и путници двоточкаша су једна од најрањивијих категорија учесника у саобраћају у Републици Србији. Спровођење стручне, теоријске и практичне едукације и обуке у области безбедности саобраћаја допринеће значајном смањењу страдања у саобраћајним незгодама са учешћем возача мотоцикла и мопеда, односно смањењу укупног број страдалих у саобраћајним незгодама“, поводом почетка пројекта изјавио је представник Агенције за безбедност саобраћаја задужен за рад са моторизованим двоточкашима, Иван Бојовић.


АГЕНЦИЈА ПРИСУСТВОВАЛА ДАНУ ПОЛИЦИЈЕ У БОРУ

Датум објаве: 07.06.2017.

Припадници Полицијске управе Борског округа свечано су обележили Дан полиције у музичкој школи у Бору. Свечаности је присуствовала директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић, као и председници општина Бор, Кладово, Неготин и Мајданпек и представници Борског округа.

Најбољим полицијским службеницима на свечаности су уручене награде, а изведена је и јавна показна вежба обучености припадника полиције.

Начелник Полицијске управе Бор Бранислав Стојадиновић поздравио је у свом обраћању напоменуо да постоји тенденција смањења криминалних појава, као и да грађани и у наредном периоду, као и до сад, могу да очекују интензиван рад полиције, како би се осећали безбедно на територији Бора.


УЧЕШЋЕ АГЕНЦИЈЕ НА САЈМУ ЗА ТРЕЋЕ ДОБА

Датум објаве: 26.05.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је учествовала на „Сајму за треће доба“ који се одржавао 24. и 25. маја у хали 3 Београдског сајма.

Активности Агенције подржало је Министарство унутрашњих послова, као наш природни партнер у повећању безбедности свих категорија учесника у саобраћају. Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Небојша Арсов том приликом изјавио је да се Министарство унутрашњих послова придружује свим акцијама друштвено - одговорног карактера, како би сви заједно довели до бољег стања безбедности саобраћаја.

Све време трајања сајма, на штанду Агенције, као партнер, био је присутан помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан, који је нашим старијим суграђанима скретао пажњу на поштовање саобраћајних прописа и давао им савете како да буду безбедни у саобраћају.


КАМПАЊА „НА МАТУРУ БЕЗ АУТОМОБИЛА“

Датум објаве: 19.05.2017.

„На матуру без аутомобила“  је кампања која се већ три године реализује у више општина у Републици Србији, у периоду завршетка школске године за матуранте средњих школа, односно у периоду када се одржавају матурске прославе. 

Агенција за безбедност саобраћаја покреће ову кампању заједно са Политехничком школом из Крагујевца, са циљем да се матуранти подстакну да због очекиване конзумације алкохола на матурској вечери, не управљају аутомобилом већ да се ослоне на помоћ пријатеља или родитеља.


АГЕНЦИЈА НА СТРУЧНОМ СКУПУ О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА И ТРАНСПОРТА

Датум објаве: 19.05.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја су учествовали на 6. Стручном скупу под називом „Безбедност саобраћаја и транспорта у Министарству одбране и Војске Србије“. Скуп је одржан у Дому гарде, Генералштаба Војске Србије.

Фокус скупа је био на безбедности војних учесника у саобраћају, увођењу индикатора перформанси безбедности саобраћаја у будуће анализе учешћа војних представника у саобраћају и саобраћајним незгодама, али и сарадња са другим цивилним институцијама у области безбедности саобраћаја.