Вести

АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ПОДРЖАЛА ОДРЖАВАЊЕ БЕОГРАДСКЕ БИЦИКЛИЈАДЕ

Датум објаве: 17.05.2017.

Aгенција за безбедност саобраћаја је подржала одржавање Београдске бициклијаде, једне од најмасовнијих догађаја овог типа у Србији.

Како је мото овогодишње бициклијаде „безбедно на бициклу“, Агенција за безбедност саобраћаја је свим учесницима поделила светла за бицикл као и едукативни материјал са саветима за безбедно учествовање у саобраћају.


АГЕНЦИЈА ЈЕ УЗЕЛА УЧЕШЋЕ НА 84. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Датум објаве: 17.05.2017.

Имајући у виду последицe саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора, Агенција за безбедност саобраћаја и ове године покреће и подржава низ активности усмерених ка повећању безбедности ове групе учесника у саобраћају.

У складу са тим, Агенција за безбедност саобраћаја је узела учешће на  84. Међународном сајму пољопривреде, који се одржава у Новом Саду од 13. до 19. маја.

Агенција посетиоцима сајма жели да укаже на важност безбедног понашања у саобраћају, па су тако за возаче трактора организоване трибине као и подела едукативног материјала на тему безбедности тракториста у саобраћају, под слоганом „Прави домаћин, безбедан у саобраћају“, који садржи савете и упутства за возаче трактора.


ПАЖЉИВКО У СКУПШТИНИ ГРАДА

Датум објаве: 17.05.2017.

У Скупштини града Београда одржан је саобраћајно – образовни час Пажљивко, за децу из социјално угрожених породица. Час је одржан поводом 15. маја,  Међународног дана породице, уз подршку Секретаријата за саобраћај и Градског центра за социјални рад. 

Добро позната кампања Агенције за безбедност саобраћаја која има за циљ да припреми децу на све могуће саобраћајне ситуације у којима ће се наћи као самостални учесници у саобраћају, успешно се одржава већ шесту годину за редом. Деца на овај начин, кроз интерективни час уче како на најбезбеднији начин да пређу улицу, дођу до школе и да реше још много других ситуација у којима се свакодневно налазе.


ЕДУКАТИВНА ТРИБИНА ЗА ОСОБЕ СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА ОДРЖАНА У ПАНЧЕВУ

Датум објаве: 12.05.2017.

Последња од десет едукативних трибина у оквиру кампање „Безбедно учествовање у саобраћају особа старијих од 65 година“, одржана је у Панчеву.

На трибини организованој од стране Агенције зa безбедност саобраћаја Републике Србије, Комитета за безбедност саобраћаја града Панчева и Агенције за саобраћај града Панчева, присуствовало је око 40 особа старијих од 65 година, који су након одслушане трибине добили едукативне брошуре и поклоне који ће допринети њиховом безбедном учествовању у саобраћају. Учешће у трибини су узели и медицински радници који су говорили о здравственим проблемима ове категорије учесника у саобраћају и њиховом превазилажењу.


АКТИВНОСТИ ЗА НАЈМЛАЂЕ НА ДЕЧИЈЕМ САЈМУ

Датум објаве: 11.05.2017.

Aгенција за безбедност саобраћаја je учествовала на Дечијем сајму у Београду, где је на свом штанду oрганизовала различите активности намењене деци, како би их оспособила за безбедно самостално учествовање у саобраћају.

Активности су биле усмерене како на децу млађег и старијег узраста, тако и на родитеље, који су имали прилику да прођу обуку правилног коришћења дечјих ауто – седишта, а добили су и брошуре о значају коришћења истих.

За три дана трајања сајма, кроз штанд Агенције за безбедност саобраћаја је прошло око 3 хиљаде деце, која су након успешно решених тестова и осмосмерки о саобраћају, добијала на поклон светлоодбојне наруквице, привеске за кључеве, као и налепнице за аутомобил са ликом Пажљивка.


ПРВОМАЈСКИ ПРАЗНИЦИ

Датум објаве: 28.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све учеснике у саобраћају да током предстојећих првомајских празника поштују саобраћајне прописе, буду опрезни у саобраћају и да не возе под дејством алкохола.

У претходних пет година у време првомајских празника погинуло је 14 особа. Посебно је важно истаћи да је, у време ових празника, повећан утицај алкохола на настанак саобраћајних незгода. У просеку, алкохол је затупљен код сваке 13. саобраћајне незгоде, док је у време првомајских празника, утицај алкохола још заступљенији. У овом периоду, алкохол је евидентиран код чак сваке 8. саобраћајне незгоде и свако десето настрадало лице је настрадало због утицаја алкохола.


ПРЕДАВАЊЕ О БЕЗБЕДНОСТИ МОТОЦИКЛИСТА У САОБРАЋАЈУ ОДРЖАНО У ЛАЗАРЕВЦУ

Датум објаве: 26.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је на позив Савета за безбедност саобраћаја града Лазаревца присуствовала предавању о безбедности моторизованих двоточкаша, одржаном у овој општини.

Представник Агенције за безбедност саобраћаја Иван Бојовић том приликом се обратио присутнима изневши планове и активности за 2017. годину, са акцентом на повећање безбедности једне од најрањивијих учесника у саобраћају, моторизованих двоточкаша. Указао је на неопходност поштовања саобраћајних прописа, ношења заштитне опреме и апеловао на возаче мотоцикала да поштују саобраћајне прописе како би сачували своје животе, али и животе других учесника у саобраћају.


АГЕНЦИЈА УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „БЕЗБEДНОСТ САОБРАЋАЈА У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ“

Датум објаве: 26.04.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја учествовали су на 12. међународној конференцији под називом „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ одржаној на Тари. Том приликом је презентовано укупно 107 научно - стручних радова из области саобраћаја, домаћих и страних аутора, међу којима су на 9 научно-стручних радова  запослени у Агенцији били аутори или коаутори. Агенција је имала своје представнике у Организационом и Програмском одбору конференције, на којој је било присутно укупно 330 учесника.


УСКРШЊИ И ПРВОМАЈСКИ ПРАЗНИЦИ

Датум објаве: 13.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да за време ускршњих и првомајских празника буду опрезни у саобраћају, да не возе под дејством алкохола и да поштују саобраћајне прописе.

Дани око Ускрса и Првог маја су ''нерадни'', тј. верски и државни празници и самим тим мањи је интензитет локалног саобраћаја, јер грађани не путују на посао или школу, али су зато у већој мери присутна путовања на дуже релације, па је неопходан апел ка свим возачима за опрез у саобраћају и поштовање саобраћајних прописа у наредним данима.

У претходних пет година у време ускршњих празника (од Великог петка до другог дана Ускрса) погинуло је 32 учесника у саобраћајним незгодама, а у време првомајских празника погинуло је 14 особа


ПРОЈЕКАТ ОБУКЕ О ПРАВИЛНОЈ УПОТРЕБИ ДЕЧЈИХ АУТО – СЕДИШТА УСПЕШНО ЗАВРШЕН

Датум објаве: 13.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја има улогу покретача и носиоца активности ка подизању свести становништва о значају употребе система заштите унутар возила – сигурносних појасева и дечјих система заштите.

У претходне три године, 35oро деце је смртно страдало и још 4.469оро деце је повређено у саобраћајним незгодама на путевима у Републици Србији. У последње три године у саобраћајним незгодама деца највише смртно страдају као путници у возилима (54%), затим као пешаци (34%) и на крају као бициклисти (12%).