Одржани први семинари унапређења знања за лиценциране инструкторе вожње

Датум објаве: 14.05.2015.

Усавршавање стручног знања лиценцираних инструктора вожње прописано је кроз похађање обавезних семинара унапређења знања (један од услова за обнављање лиценце), и то на начин да сваки лиценцирани инструктор вожње мора похађати најмање један семинар годишње у периоду од пет узастопних година. Петогодишњи период перманентне едукације лиценцираних инструктора вожње треба да допринесе унапређењу знања, а кроз то и уједначавању и подизању стандарда процеса оспособљавања кандидата за возаче на територији Републике Србије.

Сектор за возаче Агенције за безбедност саобраћаја је у сарадњи са Заједницом саобраћајних школа Републике Србије почео са спровођењем семинара унапређења знања за лиценциране инструкторе вожње, а према Правилнику о програму и роковима за одржавање семинара, начину полагања испита провере знања и изгледу и садржају обрасца дозволе (лиценце) за инструктора вожње („Службени гласник РС“, бр. 21/12).

У априлу и мају спроведено је шест семинара унапређења знања за лиценциране инструкторе вожње у Београду - 2 семинара, Новом Саду, Нишу, Зајечару и Ужицу по један.

Први семинар унапређења знања одржан је 25. априла 2015. године у просторијама Саобраћајно-техничке школе у Земуну. Семинару је присуствовао 21 лиценциран инструктор вожње.

Осталих пет семинара истовремено је одржано 09. маја 2015. године у Београду, Новом Саду, Нишу, Зајечару и Ужицу. Други семинар у Београду такође је одржан у просторијама Саобраћајно-техничке школе у Земуну на којем је присуствовао 31 лиценциран инструктор вожње. Семинар у Новом Саду одржан је у просторијама Саобраћајне школе „Пинки“ и њему је присуствовало 28 инструктора вожње. Семинар у Нишу похађало је 29 инструктора вожње у просторијама Техничке школе „12. фебруар“. У Зајечару је семинар похађао 21 инструктор вожње у просторијама Техничке школе, док је у Ужицу 29 инструктора вожње похађало семинар у просторијама Техничке школе „Радоје Љубичић“.

Извођење садржаја на семинару вршили су сертификовани извођачи наставе који су кроз активан групни рад омогућили инструкторима вожње да прошире и унапреде своја знања из области: Саобраћајна етика, Безбедност друмског саобраћаја, Прописи о безбедности саобраћаја, обуци возача и полагању возачких испита и Теорија извођења радњи возилом у саобраћају на путу.

Општи утисак 158 лиценцираних инструктора вожње који су до сада похађали семинаре, је да су исти испунили очекивања, да су садржаји били занимљиви и корисни и да су, поред прилике да усвоје нова знања, понели позитивну енергију и мотивацију која је и те како потребна за ефикасан рад у овом изузетно одговорном и значајном послу.

Агенција ће у наредном периоду наставити са организацијом семинара унапређења знања, а у летњим месецима (јун, јул и август) организује семинаре у Београду, Новом Саду, Нишу, Ужицу, Чачку, Зајечару, Краљеву, Крагујевцу, Ћуприји, Новом Пазару, Пожаревцу, Сомбору, Белој Цркви и Сурдулици. (распоред семинара можете погледати ОВДЕ)