УЧЕШЋЕ АГЕНЦИЈЕ НА САЈМУ ЗА ТРЕЋЕ ДОБА

Датум објаве: 26.05.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је учествовала на „Сајму за треће доба“ који се одржавао 24. и 25. маја у хали 3 Београдског сајма.

Активности Агенције подржало је Министарство унутрашњих послова, као наш природни партнер у повећању безбедности свих категорија учесника у саобраћају. Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Небојша Арсов том приликом изјавио је да се Министарство унутрашњих послова придружује свим акцијама друштвено - одговорног карактера, како би сви заједно довели до бољег стања безбедности саобраћаја.

Све време трајања сајма, на штанду Агенције, као партнер, био је присутан помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан, који је нашим старијим суграђанима скретао пажњу на поштовање саобраћајних прописа и давао им савете како да буду безбедни у саобраћају.

 С обзиром на чињеницу да су особе старије од 65 година једна од рањивијих категорија учесника у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја je током трајања сајма спроводила различите интерактивне радионице, са циљем утицања на свест старијих суграђана,  како би допринели њиховом безбедном учествовању у саобраћају.

Према подацима, у 2016. години лица старија од 65 година у Републици Србији највише су смртно страдала у својству возача (64 лица, 44% погинулих), затим у својству пешака (57 лица, 39% погинулих), а најмање у својству путника (25 лица, 17% погинулих). 

За старије суграђане који су још увек активни возачи, организована је игра меморије где су посетиоци сајма на лицу места могли да провере брзину реаговања и да се увере да знаци старења као што су промене вида, слуха и покретљивости често значе и повећан ризик од страдања у саобраћају.

За оне који учествују у саобраћају као пешаци, организована је интерактивна радионица кроз коју су посетиоци сајма могли да провере колико заиста познају правила саобраћаја и на који начин, куда, у које доба и под којим временским условима би требало да се крећу да би били безбедни у саобраћају.

Након успешно одрађених радионица, посетиоци сајма су, поред флајера са саветима за безбедно учествовање у саобраћају, на поклон добијали светлоодбојне наруквице, привеске, светла за бицикл и светлоодбојне прслуке, како би били видљивији у саобраћају.

О томе који лекови и како утичу на психофизичке способности и здравствено стање људи који учествују у саобраћају, било као возачи или  пешаци, са посетиоцима сајма разговарала је и саветовала их Prim dr Нада Мацура.

Агенција за безбедност саобраћаја је прошле године покренула низ активности намењених овој групи учесника у саобраћају које ће се у континуитету одржавати до краја године, а као резултат тога, 2016. године је дошло до смањења смртног страдања старијих лица (30оро мање погинулих, што је смањење од 17%, у односу на 2015. годину).