Европске интеграције

Мени

Пажљивко

Пажљивко је анимирани лик који смо
представили у сарадњи са
педагозима и психолозима као најбољи
начин за интеракцију са децом

ПОКРЕНИ

Провера статуса предмета
увезених возила

Унесите VIN ознаку (број шасије) Вашег возила.

ПРОВЕРИ

Европске интеграције

Република Србија је статус кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ) стекла 1. марта 2012. године. Преговори о приступању Републике Србије у Европску унију формално су отворени Међувладином конференцијом 21. јануара 2014. године у Бриселу. Преговори су подељени на 35 тематских поглавља који су, према ревидираној методологији проширења за Западни Балкан из 2020. године, груписани у 6 кластера. Два посебна поглавља : 34- Институције и 35- Остала питања остала су изван ове поделе, док економски критеријуми, функционисање демократских институција и реформа државне управе имају посебан значај.

Преговарачке групе у оквиру процеса приступања Републике Србије Европској унији у којима учествује Агенција за безбедност саобраћаја:

  1. Преговарачка група 1- Слободно кретање роба;
  2. Преговарачка група 14- Транспортна политика;
  3. Преговарачка група 18- Статистика;
  4. Преговарачка група 21- Трансевропске мреже;
  5. Преговарачка група 27- Животна средина и  климатске промене;
  6. Преговарачка група 30- Економски односи са иностранством.

Поглавље 1- Слободно кретање роба припада Кластеру 2- Унутрашње тржиште.  У овој Преговарачкој групи, Агенција за безбедност саобраћаја учествује у транспоновању и имплементацији прописа из области хомологације моторних возила (моторна возила, њихова прикључних возила, системи и компоненте, возила са два и три точка и четвороцикли, пољопривредна и шумска возила) и емисије загађујућих материја из дизел мотора ванпутне покретне механизације. Агенција је задужена за око 115 уредби и директива Европске уније.

Поглавље 14- Транспортна политика припада Кластеру 4- Зелена агенда и одрживо повезивање. Комплетан кластер је отворен на међувладиној конференцији 14. децембра 2021. године. Агенција за безбедност саобраћаја учествује у оним аспектима поглавља који се тичу друмског транспорта и задужена је са 4 прописа ЕУ из области возачких дозвола и организовања возачког испита, затим сертификовања професионалних возача, техничког прегледа моторних возила и тахографа. Агенција има улогу у имплементацији закона из ових области, као и предлагању подзаконских аката.

Поглавље 18- Статистика припада Кластеру 1- Основе, и отворено је 2018. године. Агенција за безбедност саобраћаја доприноси статистици друмског саобраћаја у области статистике саобраћајних незгода. Агенција је задужена за један пропис ЕУ из ове области, који је транспонован кроз успостављање базе података о саобраћајним несрећама која је у складу са европским стандардима.

Поглавље 21- Трансевропске мреже припада Кластеру 4- Зелена агенда и одрживо повезивање. Институционални оквир и административни капацитети за трансевропске транспортне мреже одговарају оним наведеним у Преговарачкој позицији за Поглавље 14, те су ова два поглавља уско повезана. Агенција за безбедност саобраћаја је допринела транспоновању 2 прописа ЕУ из ове области, чиме је испунила захтеве.

Поглавље 27- Животна средина и климатске промене припада Кластеру 4- Зелена агенда и одрживо повезивање који је отворен 14. децембра 2021. године. Агенција за безбедност саобраћаја учествује у секторској радној групи Климатске промене и задужена је са 2 прописа ЕУ из области доступности информација и мониторинга емисије CO2 из путничких и лаких комерцијалних возила.

Поглавље 30- Економски односи са иностранством припада Кластеру 6- Спољни односи, а поглавље је отворено 2017. године. Агенција за безбедност саобраћаја активно прати рад ове Преговарачке групе, и није надлежна ни за један пропис из ове области.

Остали послови из области европских интеграција:

Агенција за безбедност саобраћаја је ангажована и на пословима стручне редактуре правних тековина ЕУ. Послови стручне редактуре правних тековина ЕУ су обавеза која је проистекла из Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) и потребе усклађивања домаћег законодавства са ЕУ регулативом. Агенција активно учествује у припреми српске верзије правних тековина Европске уније где је номинован, преведен и стручно редигован значајан број ЕУ прописа из области хомологације возила.

Агенција учествује у раду Пододбора за транспорт, енергетику, животну средину, климатске промене и регионални развој (EU-Serbia Stabilisation and Association Agreement Sub-Committee on Transport, Energy, Environment, Climate Change and Regional Development - TRENEV) у оквиру спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању. Представници Агенције присуствују састанцима Пододбора, и доприносе извештајима Пододбора пружајући податке из области безбедности саобраћаја на путевима. 

Агенција прати и рад техничких одбора и радних група за моторна возила, тракторе,  мотоцикле и ванпутну покретну механизацију, у оквиру Европске комисије. Агенција има статус посматрача-представника земље кандидата за приступање ЕУ, што проистиче из обавеза процеса придруживања. 

Такође, Агенција учествује и у раду Техничког комитета за безбедност саобраћаја Транспортне заједнице, који прати напредак у имплементацији Регионалног акционог плана за безбедност саобраћаја, те доставља релевантне податке заједно са другим државама Западног Балкана. Кроз Транспортну заједницу Агенција учествује у новој платформи Western Balkans Road Safety Observatory (WBRSO), која служи за размену информација, мониторинг испуњења циљева побољшања безбедности саобраћаја на путевима и доприноси хармонизованим подацима у региону. Један од главних циљева WBRSO је да обезбеди да подаци о безбедности на путевима у шест регионалних партнера достигну довољан квалитет и ширину покривености како би се омогућио несметан прелазак у базу података Европске уније- CARE EU, што је Република Србија већ постигла кроз пилот пројекат. 

Инфо центар

Пратите наше новости и обавештења и будите редовно информисани о актуелностима у Агенцији за безбедност саобраћаја

Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  01.03.2024

„Успори, живот те чека“ – још један подсетник о брзини у саобраћају

САЗНАЈ ВИШЕ
СУБВЕНЦИОНИСАНА ДОДЕЛА ЗАШТИТНИХ РАМОВА ЗА ТРАКТОР
Вести  |  19.02.2024

СУБВЕНЦИОНИСАНА ДОДЕЛА ЗАШТИТНИХ РАМОВА ЗА ТРАКТОР

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  26.02.2024

Обавештење о полагању испита за предавача за ЦПЦ и инструктора за ЦПЦ (07.03.2024)

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  12.01.2024

РАСПОРЕД ПРИПРЕМНИХ НАСТАВА И СТРУЧНИХ ИСПИТА У 2024. ГОДИНИ ЗА ПРЕДАВАЧЕ ТЕОРИЈСКЕ ОБУКЕ И ИСПИТИВАЧЕ

Агенција за безбедност саобраћаја обавештава сва заинтересована лица да су одређени термини за одржавање припремних настава и стручних испита за преда...

САЗНАЈ ВИШЕ
Одржан састанак са председником општине Ада
Вести  |  23.02.2024

Одржан састанак са председником општине Ада

САЗНАЈ ВИШЕ
Меморандум о сарадњи са Олимпијским комитетом Србије
Вести  |  13.02.2024

Меморандум о сарадњи са Олимпијским комитетом Србије

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  02.02.2024

ИЗБЕГНИТЕ РИЗИК: НЕМА МЕСТА АЛКОХОЛУ ЗА ВОЛАНОМ!

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  15.12.2023

Важно обавештење о испиту за возача трамваја (15.12.2023.)

САЗНАЈ ВИШЕ
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  14.02.2024

Ваша одговорност на путу СЕ БРОЈИ!

САЗНАЈ ВИШЕ
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  12.02.2024

Две секунде скретања пажње на мобилни телефон може скупо да вас кошта!

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  29.12.2023

Позив за прикупљање понуда закупа пословних просторија

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  12.10.2023

Обавештење о полагању испита за предавача за ЦПЦ

САЗНАЈ ВИШЕ
Пројекат Заједно и безбедно кроз детињство
Вести  |  13.02.2024

Пројекат Заједно и безбедно кроз детињство

САЗНАЈ ВИШЕ
Трибина „Ум на друм“ у Техничкој школи на Врачару
Вести  |  06.02.2024

Трибина „Ум на друм“ у Техничкој школи на Врачару

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  18.10.2023

РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ПРАКТИЧНОГ ДЕЛА ИСПИТА ЗА ТЕХНИЧАРЕ У РАДИОНИЦАМА ЗА ТАХОГРАФЕ (ЈЕСЕЊИ РОК 2023.)

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  09.10.2023

ОБАВЕШТЕЊЕ О ДОПУНИ ПРАВИЛНИКА О ИСПИТИВАЊУ У ПОГЛЕДУ ИЗДАВАЊА УВЕРЕЊА О ИСПИТИВАЊУ ВОЗИЛА БЕЗ ПОТВРЂЕНЕ ТЕХНИЧКЕ ИСПРАВНОСТИ ВОЗИЛА

САЗНАЈ ВИШЕ
Финансирање програма за унапређење безбедности саобраћаја у 2024. години
Вести  |  08.02.2024

Финансирање програма за унапређење безбедности саобраћаја у 2024. години

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  09.10.2023

Друго стручно усавршавање за унапређење знања и вештина ревизора, односно проверавача безбедности саобраћаја

САЗНАЈ ВИШЕ
Top