Vozila za mikromobilnost zakonski okviri i preporuke za implementaciju u republici srbiji

Analize i istraživanja

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

Vozila za mikromobilnost zakonski okviri i preporuke za implementaciju u republici srbiji

Fleksibilnost, dinamičnost i adaptibilnost osnovne su karakteristike savremenog urbanog prostora koji se u vremenu i prostoru konstantno razvija i prilagođava intenzivnim potrebama i zahtevima njegovih stanovnika. Gradski saobraćajno-transportni sistem svojim performansama, tehnologijom, kvalitetom, troškovima i uticajem na životnu sredinu, predstavlja jedan od bitnih faktora od uticaja na funkcionisanje savremenih gradova, njihovu ekonomiju, socijalne odnose, kvalitet života i sl. U širem kontekstu posmatrano, gradski saobraćajno-transportni sistem predstavlja jedan od ključnih elemenata od uticaja na pogodnost za život u gradovima.

Kroz ovaj sistem se prelamaju različiti problemi, počevši od neograničene slobode od strane pojedinaca optimalnim izborom načina realizacije mobilnosti, iznalaženja optimalnih varijanti u rešavanju transportnih problema, tretiranja gradskog saobraćajno-transportnog sistema kao slobodnog tržišta, izraženih uticaja svih nivoa vlasti i politike, zahteva u realizaciji mobilnosti različitih socijalnih grupa, itd.

Mikromobilnost praktično predstavlja modifikovano korišćenje sistema transporta putnika za sopstvene potrebe, gde je realizacija transportnih potreba omogućena samo onim korisnicima koji poseduju transportno sredstvo ili korisnicima koji su u neposrednom kontaktu sa njegovim vlasnikom. Fleksibilnost svakog od elemenata usluge varira, a čiji se ključni elementi određuju u vremenu bliskom vršenju (neposredno pre vršenja) usluge. Glavni fokus tržišnog prostora mikromobilnosti je realizacija transportnih potreba na kratkim distancama.

Struktura tehnologije korišćenja vozila za mikromobilnost (električni bicikli, električni skuteri, segveji (eng. segway), električni trotineti i sl.) nudi potencijal za brzo, čisto i jeftino putovanje, što može da smanji opterećenje ulične mreže i konvencionalnih sistema javnog gradskog transporta putnika, odnosno posmatrano u širem kontekstu ova tehnologija može da smanji pritisak na celinu gradskog transportnog sistema. Prema tome, nove usluge mikromobilnosti mogu da predstavljaju jednu od efikasnih mera u procesu razvoja održivog i inovativnog transporta. Vozila za mikromobilnost su jednostavna za upotrebu, ekološki prihvatljiva, u određenim situacijama brža od tradicionalnog sistema transporta putnika (sistem javnog transporta putnika i putnički automobil) i omogućavaju korisnicima brz i jeftin prevoz, kao i potpunu autonomiju kretanja.

Metodologijom je u okviru faze IV – Zakonski okviri i preporuke za implementaciju u Republici Srbiji, planirano definisanje konstruktivno – tehničkih zahteva, uslova za korišćenje vozila mikromobilnosti i infrastrukturnih kapaciteta za kretanje vozila mikromobilnosti, a u skladu sa postojećom zakonskom regulativom i preporukama za njeno unapređenje, koje su definisane ovim projektom. Uvažavajući sve rezultate dosadašnjih projektnih aktivnosti u okviru analize postojećeg stanja i najbolje primere inostrane inženjerske prakse dat je predlog za korišćenje vozila za mikromobilnost na uličnoj i naseljskoj mreži.

S obzirom na značajne međusobne različitosti tehničko-eksploatacionih i konstruktivnih karakteristika vozila za mikromobilnost, bilo je neophodno naći najmanji zajednički imenitelj za implementaciju ovih vozila na mreži, kojim bi  se obezbedio maksimalan nivo bezbednosti za sve učesnike u saobraćaju. Kako vozila za mikromobilnost predstavljaju veliki potencijal u razvoju održivih gradova i naselja, trebalo je dati stimulativan predlog kojim bi se kretanje ovih vozila promovisalo i sa aspekta mogućnosti prostornog korišćenja. U tom smislu nije bilo moguće jednoznačno preuzimanje nekog od već implementiranih rešenja u zemljama koje su regulisale kretanje vozila za mikromobilnost, već je bilo neophodno dati optimalan predlog za korišćenje, uvažavajući lokalne specifičnosti svih elemenata sistema – korisnika, vozila, mreže i okruženja, kao i postojeće zakonske regulative.

Za svaku vrstu vozila za mikromobilnost definisan je i pravni okvir za regulisanje upotrebe kao i pravna formulacija. U okviru posebnog poglavlja definisani su zahtevi prema vozilima za mikromobilnost za njihovo javno korišćenje u pogledu vozila, stanica, organizacije i upravljanja sistemom i upravljanja podacima i razmenom podataka.         

Na kraju su definisani ključni pokazatelji performansi sistema koje je neophodno pratiti kako bi se izvršila procena efekata razvoja tehnologije mikromobilnosti. Definisano je ukupno 36 pokazatelja koji mogu da se prate na dva nivoa, za sistem ukupno i za javno korišćenje, za četiri glavne oblasti, i to: infrastruktura za dinamički saobraćaj, infrastruktura za stacionarni saobraćaj, javno korišćenje i bezbednost saobraćaja. Najveći broj pokazatelja je definisan za oblast bezbednosti saobraćaja, ukupno 17 pokazatelja.

Kompletan dokument možete preuzeti OVDE.

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Пажљивко у Градској општини Обреновац – почетак кампање посвећене безбедности деце у саобраћају
Vesti  |  20.09.2023

Pažljivko u Gradskoj opštini Obrenovac – početak kampanje posvećene bezbednosti dece u saobraćaju

SAZNAJ VIŠE
Агенција за безбедност саобраћаја на Дечијем сајму
Vesti  |  18.09.2023

Agencija za bezbednost saobraćaja na Dečijem sajmu

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  22.09.2023

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR - 30.SEPTEMBAR 2023. GODINE

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  29.08.2023

Odluka o izboru proizvođača zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor

SAZNAJ VIŠE
Превентивно-промотивне активности на 65. јубиларним Данима бербе грожђа - Грожђебалу
Vesti  |  18.09.2023

Preventivno-promotivne aktivnosti na 65. jubilarnim Danima berbe grožđa - Grožđebalu

SAZNAJ VIŠE
Превентивна кампања о безбедности у саобраћају
Vesti  |  15.09.2023

Preventivna kampanja o bezbednosti u saobraćaju

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  30.08.2023

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  16.08.2023

JAVNI POZIV ZA IZBOR PROIZVOĐAČA ZAŠTITNIH RAMOVA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR

SAZNAJ VIŠE
Савремена решења за аутономна возила
Vesti  |  18.09.2023

Savremena rešenja za autonomna vozila

SAZNAJ VIŠE
Дани породице у Перлезу
Vesti  |  12.09.2023

Dani porodice u Perlezu

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  29.08.2023

Važno obaveštenje u vezi obuke kandidata za vozača tramvaja (29.08.2023.)

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  10.08.2023

Izveštaj o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja u periodu od 2018. do 2022. Godine svih 161 lokalnih samouprava

SAZNAJ VIŠE
У Београду одржан иницијални састанак пројекта  „Бољи систем безбедности саобраћаја заснован на дубинским анализама саобраћајних незгода“
Vesti  |  13.09.2023

U Beogradu održan inicijalni sastanak projekta „Bolji sistem bezbednosti saobraćaja zasnovan na dubinskim analizama saobraćajnih nezgoda“

SAZNAJ VIŠE
Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте у Новом Пазару
Vesti  |  06.09.2023

Trening bezbedne vožnje za motocikliste u Novom Pazaru

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  11.08.2023

OBAVEŠTENJE O ISPITNOM ROKU ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (JESENJI ROK 2023.)

Agencija za bezbednost saobraćaja od 26.09.2023. godine organizuje ispitni rok za polaganje ispita za tehničare u radionici za tahografe....

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  19.06.2023

OBAVEŠTENJE MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA O DONOŠENJU PRAVILNIKA O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA („SL. GLASNIK RS“ broj 48/2023)

SAZNAJ VIŠE
Успешно завршена кампања „Игра је за децу, дечији живот није игра“
Vesti  |  06.09.2023

Uspešno završena kampanja „Igra je za decu, dečiji život nije igra“

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  20.07.2023

OBAVEŠTENJE O POLAGANJU ISPITA ZA PREDAVAČA ZA CPC i INSTRUKTORA ZA CPC

SAZNAJ VIŠE
Top