Agencija za bezbednost saobraćaja

Meni

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

Agencija za bezbednost saobraćaja na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Datum objave: 29.05.2023 Agencija za bezbednost saobraćaja na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu | Agencija za bezbednost saobraćaja

Agencija za bezbednost saobraćaja je, na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, imala niz promotivno – preventivnih aktivnosti u cilju povećanja nivoa bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

U toku prošle godine, u Srbiji je smrtno stradalo 33 traktorista. Traktoristi su prepoznati kao ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju budući da su, u poslednje tri godine, u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori život izgubilo 106 osoba, a povređeno je 1.132 lica.

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu Agencija za bezbednost saobraćaja je na svom štandu u Auli sajma izložila „prevrnut traktor“ sa ugrađenim zaštitnim ramom. U Srbiji ima preko 400.000 traktora, a preko 100.000 njih nema zaštitnu kabinu ili ram. Cilj postavke „prevrnutog traktora“ bio je da traktoriste podsetimo na ulogu i značaj zaštitnog rama u slučaju eventualne saobraćajne nezgode, kao i da ih podsetimo na javni poziv za besplatnu dodelu zaštitnih ramova koji je Agencija raspisala krajem prošle godine.

Prvog i drugog dana sajma akcenat je bio na bezbednom učestvovanju traktorista u saobraćaju. Agencija je održala preventivno - edukativnu tribinu na kojoj je bilo reči o tehničkoj ispravnosti traktora, svetlosnoj signalizaciji, kao i o značaju korišćenja zaštitnog rama. Učesnici su imali priliku da dobiju traktorske ramove, a u cilju veće bezbednosti, traktoristima su bile podeljene i retro - reflektujuće table za spora vozila, rotaciona svetla i retro - reflektujući prsluci, koji doprinose njihovoj većoj vidljivosti i uočavanju od strane ostalih učesnika u saobraćaju.

Treći dan bio je posvećen vozačima dvotočkaša. Organizovan je kviz znanja, a njih petoro koju su imali najviše znanja i sreće dobili su kacigu na poklon.

Četvrtog dana sajma smo, kroz interaktivni kviz, podsetili starije posetioce kako da budu još bezbedniji u saobraćaju. Tom prilikom smo im poklonili promotivni materijal, koji će im pomoći da, u uslovima smanjene vidljivosti, budu vidljiviji ostalim učesnicima u saobraćaju.

Sreda, peti dan sajma, bio je u znaku porodice. U okviru dečijeg kutka, Pažljivko se družio sa najmlađim posetiocima, a roditelji su imali priliku da dobiju korisne savete o bezbednoj upotrebi dečijih auto-sedišta. Tom prilikom, podeljeno je i pet dečijih auto - sedišta roditeljima koji su imali najviše znanja i sreće.

Poslednja dva dana sajma mladi su imali priliku da isprobaju „pijane naočare“ i da uvide kako alkohol utiče na percepciju. Takođe, mogli su da čuju i ličnu priču kolege koji je, nakon teške saobraćajne nezgode, zadobio teške telesne povrede i trajni invaliditet, te da se, na osnovu njegovog iskustva, uvere u posledice nebezbedne vožnje.

U okviru Sajma održan je i Drugi Naučno-stručni skup o bezbednosti mladih u saobraćaju koji je organizovalo Udruženje „Srpska opservatorija za bezbednost saobraćaja“, uz podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Agencije za bezbednost saobraćaja i Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Na skupu su prezentovana iskustva rada na unapređenju bezbednosti mladih učesnika u saobraćaju, kao i izazovi koji prate učešće mladih u saobraćaju.

V. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je istakao da Grad Novi Sad predstavlja primer dobre prakse kako lokalna samouprava može aktivno da učestvuje u svim aktivnostima koje doprinose unapređenju bezbednosti u saobraćaju, pogotovo kada je reč o stradanju mladih.

„Danas ovde prvi put imamo mogućnost da sarađujemo sa Kancelarijom za borbu protiv droga jer smo svedoci da vožnja pod uticajem psihoaktivnih supstancin donosi negativne posledice u saobraćaju. Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi niz akcija usmerenih ka mladima, a to su kampanje „Um na drum“, „Na maturu bez automobila“ i „Uspori, život te čeka!“. Takođe, sarađujemo sa brojnim studentskim organizacijama i Univerzitetima na teritoriji Republike Srbije sa kojima zajedno obilazimo letnje festivale i u razgovoru sa mladima o rizicima u saobraćaju, prventivno delujemo na njihovo ponašanje u saobraćaju“ – rekao je Branko Stamatović.

Agencija za bezbednost saobraćaja će i ubuduće nastaviti da, svojim preventivnim aktivnostima ka svim ciljnim grupama, radi na podizanju svesti o bezbednom učestvovanju u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda.

 

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Агенција за безбедност саобраћаја на регионалном сајму привреде у Новој Пазови
Vesti  |  29.09.2023

Agencija za bezbednost saobraćaja na regionalnom sajmu privrede u Novoj Pazovi

SAZNAJ VIŠE
Унапређење безбедности бициклиста
Vesti  |  27.09.2023

Unapređenje bezbednosti biciklista

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  29.09.2023

Važno obaveštenje o početku obuke za vozača tramvaja – 2. oktobar 2023. godine

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  18.09.2023

RASPORED POLAGANJA TEORIJSKOG DELA ISPITA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (JESENJI ROK 2023.)

SAZNAJ VIŠE
Обука за ауто-седишта у Бачком Петровцу
Vesti  |  27.09.2023

Obuka za auto-sedišta u Bačkom Petrovcu

SAZNAJ VIŠE
Промоција безбедног понашања у саобраћају на Авали
Vesti  |  18.09.2023

Promocija bezbednog ponašanja u saobraćaju na Avali

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  22.09.2023

ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR - 30.SEPTEMBAR 2023. GODINE

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  29.08.2023

Odluka o izboru proizvođača zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor

SAZNAJ VIŠE
Пажљивко у Градској општини Обреновац – почетак кампање посвећене безбедности деце у саобраћају
Vesti  |  20.09.2023

Pažljivko u Gradskoj opštini Obrenovac – početak kampanje posvećene bezbednosti dece u saobraćaju

SAZNAJ VIŠE
Агенција за безбедност саобраћаја на Дечијем сајму
Vesti  |  18.09.2023

Agencija za bezbednost saobraćaja na Dečijem sajmu

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  30.08.2023

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  16.08.2023

JAVNI POZIV ZA IZBOR PROIZVOĐAČA ZAŠTITNIH RAMOVA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR

SAZNAJ VIŠE
Превентивно-промотивне активности на 65. јубиларним Данима бербе грожђа - Грожђебалу
Vesti  |  18.09.2023

Preventivno-promotivne aktivnosti na 65. jubilarnim Danima berbe grožđa - Grožđebalu

SAZNAJ VIŠE
Превентивна кампања о безбедности у саобраћају
Vesti  |  15.09.2023

Preventivna kampanja o bezbednosti u saobraćaju

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  29.08.2023

Važno obaveštenje u vezi obuke kandidata za vozača tramvaja (29.08.2023.)

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  10.08.2023

Izveštaj o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja u periodu od 2018. do 2022. Godine svih 161 lokalnih samouprava

SAZNAJ VIŠE
Савремена решења за аутономна возила
Vesti  |  18.09.2023

Savremena rešenja za autonomna vozila

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  11.08.2023

OBAVEŠTENJE O ISPITNOM ROKU ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (JESENJI ROK 2023.)

Agencija za bezbednost saobraćaja od 26.09.2023. godine organizuje ispitni rok za polaganje ispita za tehničare u radionici za tahografe....

SAZNAJ VIŠE
Top