Agencija za bezbednost saobraćaja

Meni

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

POČETAK DEKADE AKCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Datum objave: 12.05.2011
Povodom zvaničnog početka Decenije akcija za bezbednost na putevima, Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je celodnevnu manifestaciju na Trgu Republike u Beogradu, na kojoj su učestvovali najvažniji državni i društveni subjekti koji se bave bezbednošću saobraćaja u Srbiji.

Povodom zvaničnog početka Decenije akcija za bezbednost na putevima, Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je celodnevnu manifestaciju na Trgu Republike u Beogradu, na kojoj su učestvovali najvažniji državni i društveni subjekti koji se bave bezbednošću saobraćaja u Srbiji. Ovom prilikom građani su mogli da se upoznaju o značaju poštovanja saobraćajnih propisa, kao i svim preventivnim merama koje se odnose na bezbednost u saobraćaju na štandovima Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, Ministarstva odbrane, Gradskog zavoda za javno zdravlje Ministarstva zdravlja, kao i Crvenog krsta gde su volonteri simulirali pružanje prve pomoći. Čast da zvanično otvori deceniju akcije u Srbiji imao je prvi potpredsednik Vlade-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nakon zvaničnog dela Programa, u Medija centru Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je konferenciju za medije na kojoj su, pored organizatora, učestvovali ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar zdravlja Prof. dr Zoran Stanković i predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Dorit Nican.

U Srbiji je u 2010. godini u saobraćajnim nesrećama, kojih je bilo oko 60.000, poginulo 9.000 osoba, a povređeno je 18.000, od čega su dve trećine ostali invalidi. Taj broj jeste neuporedivo manji u odnosu na godine pre donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, ali i dalje je veliki, rečeno je na konferenciji na kojoj je predstavljena Decenija akcije za bezbednost saobraćaja na putevima. Podaci govore i da su od ukupnog broja nastradalih polovina vozači, četvrtina pešaci, a ostalo drugi učesnici u saobraćaju.

Ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić istakao je da se Srbija pridružila Međunarodnoj zajednici u pokušaju da smanji broj saobraćajnih nesreća i dodao da je najveći efekat Zakona upravo smanjenje broja poginulih i povređenih lica, što govori da je to moguće određenim merama. Dačić je naglasio da bezbednost na putevima mora biti jedan od prioriteta i u pitanjima razvoja javnog zdravlja. Prema njegovim rečima, Srbija je postigla zacrtani cilj UN, da broj poginulih lica od 2001. do 2010. godine bude smanjen za 50 odsto, a najveći doprinos smanjenju tog broja dala je Uprava saobraćajne policije, kao i drugi državni organi koji su pružili maksimum u unapređenju saobraćaja na putevima.

Ministar unutrašnjih poslova naveo je i da je neophodno sve učesnike u saobraćaju ne samo naterati da poštuju Zakon, već i da pravilno pružaju prvu pomoć. Pored toga, jedna od najvažnijih stvari jeste najoštrije kažnjavanje onih koji Zakon krše. Ipak, kao jedan od problema, on je naveo i postojanje kriminalnih grupa koje namerno izazivaju saobraćajne nesreće radi dobijanja lične koristi.

„Oni izazivaju te nesreće da bi onda dolazile šlep službe kako bi strancima naplatili mnogo više nego što je to realno. Postoji i problem korupcije u državnim organima – i u saobraćajnoj policiji i drugim državnim organima, kod osiguranja i sl. Mnogo su kompleksni problemi koji postoje u oblasti bezbednosti saobraćaja, a mi smo spremni da se uhvatimo sa njima u koštac. Najvažniji je rezultat, a to je smanjenje broja povređenih i poginulih ljudi“, kazao je Dačić.

On je rekao i da nakon jedne godine od primene oštrijih mera dolazi do opuštanja zbog čega bi bilo dobro i da Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo za infrastrukturu i MUP stalno prate tu statistiku i prilagođavaju mere datoj situaciji.

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da je bitno na primarnom, sekundarnom i tercijalnom delu vršiti određene aktivnosti, u smislu edukacije populacije o bezbednosti u saobraćaju, korišćenju lekova koji utiču na bezbednost vožnje, redovnih medicinskih pregleda , podučavanju za pružanje prve pomoći i sl. Kao jedan od noviteta, a koji je predviđen međunarodnim propisom, Ministarstvo će uz pomoć Vojske i policije, uvesti mogućnost helikopterskog transporta povređenih na Koridoru 10 do najbliže zdravstvene ustanove, istakao je Stanković.

„Dobro osmišljena aktivnost je zasnovana na multusektorskom pristupu i njegovom doslednom sprovođenju, kao i primenom mera za sprečavanje i kontrolu povređivanja putem usvajanja preventivnih strategija i optimizacijom zbrinjavanja povređenih. Ministarstvo zdravlja će kao jedan od učesnika ovog procesa i dalje nastaviti da sa svog stanovišta utiče na umanjenje mortaliteta i drugih negativnih posledica za socioekonomski razvoj, uzrokovanih saobraćajnim traumatizmom“, rekao je Stanković.

Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević istakao je da će to Ministarstvo nastaviti da edukuje učenike o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa. Međutim, on je istakao da će ciljna grupa biti i roditelji koji utiču na formiranje stava deteta o poštovanju istih.

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

ОБУКА И ПРЕДАВАЊЕ О ПРАВИЛНОЈ УПОТРЕБИ ДЕЧИЈИХ АУТО СЕДИШТА ПРВИ ПУТ У НОВОМ ПАЗАРУ
Vesti  |  13.01.2020

OBUKA I PREDAVANJE O PRAVILNOJ UPOTREBI DEČIJIH AUTO SEDIŠTA PRVI PUT U NOVOM PAZARU

SAZNAJ VIŠE
УЧИТЕЉИ И ВАСПИТАЧИ ИЗ ОПШТИНЕ ПЕЋИНЦИ НА АКРЕДИТОВАНОМ СЕМИНАРУ
Vesti  |  30.12.2019

UČITELJI I VASPITAČI IZ OPŠTINE PEĆINCI NA AKREDITOVANOM SEMINARU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  24.01.2020

Važno obaveštenje o obuci kandidata za vozača tramvaja – MART 2020

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  22.11.2019

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE OBJAVILA ODLUKU O IZBORU PRAVNOG LICA ZA PROIZVOĐAČA TAHOGRAFSKIH KARTICA

SAZNAJ VIŠE
АКРЕДИТОВАНИ СЕМИНАР ЗА УЧИТЕЉЕ И ВАСПИТАЧЕ У ЧАЈЕТИНИ
Vesti  |  30.12.2019

AKREDITOVANI SEMINAR ZA UČITELJE I VASPITAČE U ČAJETINI

SAZNAJ VIŠE
УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ О БЕЗБЕДНОСТИ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ОСОБА ПОД СЛОГАНОМ „БЕЛИ ШТАП И ПАС- БЕЗБЕДНОСТ ЗА НАС“
Vesti  |  26.12.2019

USPEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT O BEZBEDNOSTI SLEPIH I SLABOVIDIH OSOBA POD SLOGANOM „BELI ŠTAP I PAS- BEZBEDNOST ZA NAS“

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  18.12.2019

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA PROFESIONALNE VOZAČE – SERTIFIKAT O STRUČNOJ KOMPETENTNOSTI I KVALIFIKACIONA KARTICA VOAZAČA

VAŽNO OBAVEŠTENJE - PROFESIONALNI VOZAČI

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  05.11.2019

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE OBJAVILA JAVNI POZIV ZA IZBOR PROIZVOĐAČA TAHOGRAFSKIH KARTICA

SAZNAJ VIŠE
САРАДЊА АГЕНЦИЈЕ СА УНИВЕРЗИТЕТОМ У НОВОМ САДУ
Vesti  |  30.12.2019

SARADNJA AGENCIJE SA UNIVERZITETOM U NOVOM SADU

SAZNAJ VIŠE
УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ „ДЕЛОВАЊЕ УЧЕСНИКА НАКОН САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ“
Vesti  |  23.12.2019

USPEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT „DELOVANJE UČESNIKA NAKON SAOBRAĆAJNE NEZGODE“

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  06.11.2019

RASPORED POLAGANJA PRAKTIČNOG DELA ISPITA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (JESENJI ROK 2019.)

Nakon održanih termina za polaganje teorijskog dela ispita, kandidati koji su uspešno savladali teorijski deo ispita pozivaju se na polaganje praktičnog...

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  21.10.2019

RASPORED KANDIDATA ZA SEMINARE UNAPREĐENJA ZNANJA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE

Agencija za bezbednost saobraćaja obaveštava sve zainteresovane tehničare u radionicama za tahografe da je sačinjen raspored kandidata za pohađanje nare...

SAZNAJ VIŠE
АГЕНЦИЈА ОДРЖАЛА СТРУЧНЕ СКУПОВЕ ЗА КОНТРОЛОРЕ ТЕХНИЧКИХ ПРЕГЛЕДА
Vesti  |  23.12.2019

AGENCIJA ODRŽALA STRUČNE SKUPOVE ZA KONTROLORE TEHNIČKIH PREGLEDA

SAZNAJ VIŠE
ПРВИ ПУТ ОДРЖАНА ПРЕДСТАВА „ПАЖЉИВКО“ ЗА ДЕЦУ У ПЛАНДИШТУ
Vesti  |  20.12.2019

PRVI PUT ODRŽANA PREDSTAVA „PAŽLJIVKO“ ZA DECU U PLANDIŠTU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  29.10.2019

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE OBJAVILA ODLUKU O IZBORU PRAVNOG LICA ZA PROVERU PODATAKA O KARAKTERISTIKAMA MOTORNIH VOZILA KOJA SU OD ZNAČAJA ZA UVOZ VOZILA

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  19.09.2019

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA JE OBJAVILA JAVNI POZIV ZA PROVERU PODATAKA O KARAKTERISTIKAMA MOTORNIH VOZILA KOJA SU OD ZNAČAJA ZA UVOZ VOZILA

SAZNAJ VIŠE
„НОЋНЕ АКЦИЈЕ“ У ОЏАЦИМА И ТЕМЕРИНУ
Vesti  |  23.12.2019

„NOĆNE AKCIJE“ U ODŽACIMA I TEMERINU

SAZNAJ VIŠE
РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ТЕОРИЈСКОГ ДЕЛА ИСПИТА ЗА ТЕХНИЧАРЕ У РАДИОНИЦАМА ЗА ТАХОГРАФЕ (ЈЕСЕЊИ РОК 2019.)
Obaveštenja  |  02.10.2019

RASPORED POLAGANJA TEORIJSKOG DELA ISPITA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (JESENJI ROK 2019.)

Agencija za bezbednost saobraćaja od 07.10.2019. godine organizuje ispitni rok za polaganje ispita za tehničare u radionici za tahografe....

SAZNAJ VIŠE
Top