Agencija za bezbednost saobraćaja

Meni

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

POČETAK DEKADE AKCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Datum objave: 12.05.2011
Povodom zvaničnog početka Decenije akcija za bezbednost na putevima, Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je celodnevnu manifestaciju na Trgu Republike u Beogradu, na kojoj su učestvovali najvažniji državni i društveni subjekti koji se bave bezbednošću saobraćaja u Srbiji.

Povodom zvaničnog početka Decenije akcija za bezbednost na putevima, Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je celodnevnu manifestaciju na Trgu Republike u Beogradu, na kojoj su učestvovali najvažniji državni i društveni subjekti koji se bave bezbednošću saobraćaja u Srbiji. Ovom prilikom građani su mogli da se upoznaju o značaju poštovanja saobraćajnih propisa, kao i svim preventivnim merama koje se odnose na bezbednost u saobraćaju na štandovima Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, Ministarstva odbrane, Gradskog zavoda za javno zdravlje Ministarstva zdravlja, kao i Crvenog krsta gde su volonteri simulirali pružanje prve pomoći. Čast da zvanično otvori deceniju akcije u Srbiji imao je prvi potpredsednik Vlade-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nakon zvaničnog dela Programa, u Medija centru Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je konferenciju za medije na kojoj su, pored organizatora, učestvovali ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar zdravlja Prof. dr Zoran Stanković i predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Dorit Nican.

U Srbiji je u 2010. godini u saobraćajnim nesrećama, kojih je bilo oko 60.000, poginulo 9.000 osoba, a povređeno je 18.000, od čega su dve trećine ostali invalidi. Taj broj jeste neuporedivo manji u odnosu na godine pre donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, ali i dalje je veliki, rečeno je na konferenciji na kojoj je predstavljena Decenija akcije za bezbednost saobraćaja na putevima. Podaci govore i da su od ukupnog broja nastradalih polovina vozači, četvrtina pešaci, a ostalo drugi učesnici u saobraćaju.

Ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić istakao je da se Srbija pridružila Međunarodnoj zajednici u pokušaju da smanji broj saobraćajnih nesreća i dodao da je najveći efekat Zakona upravo smanjenje broja poginulih i povređenih lica, što govori da je to moguće određenim merama. Dačić je naglasio da bezbednost na putevima mora biti jedan od prioriteta i u pitanjima razvoja javnog zdravlja. Prema njegovim rečima, Srbija je postigla zacrtani cilj UN, da broj poginulih lica od 2001. do 2010. godine bude smanjen za 50 odsto, a najveći doprinos smanjenju tog broja dala je Uprava saobraćajne policije, kao i drugi državni organi koji su pružili maksimum u unapređenju saobraćaja na putevima.

Ministar unutrašnjih poslova naveo je i da je neophodno sve učesnike u saobraćaju ne samo naterati da poštuju Zakon, već i da pravilno pružaju prvu pomoć. Pored toga, jedna od najvažnijih stvari jeste najoštrije kažnjavanje onih koji Zakon krše. Ipak, kao jedan od problema, on je naveo i postojanje kriminalnih grupa koje namerno izazivaju saobraćajne nesreće radi dobijanja lične koristi.

„Oni izazivaju te nesreće da bi onda dolazile šlep službe kako bi strancima naplatili mnogo više nego što je to realno. Postoji i problem korupcije u državnim organima – i u saobraćajnoj policiji i drugim državnim organima, kod osiguranja i sl. Mnogo su kompleksni problemi koji postoje u oblasti bezbednosti saobraćaja, a mi smo spremni da se uhvatimo sa njima u koštac. Najvažniji je rezultat, a to je smanjenje broja povređenih i poginulih ljudi“, kazao je Dačić.

On je rekao i da nakon jedne godine od primene oštrijih mera dolazi do opuštanja zbog čega bi bilo dobro i da Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo za infrastrukturu i MUP stalno prate tu statistiku i prilagođavaju mere datoj situaciji.

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da je bitno na primarnom, sekundarnom i tercijalnom delu vršiti određene aktivnosti, u smislu edukacije populacije o bezbednosti u saobraćaju, korišćenju lekova koji utiču na bezbednost vožnje, redovnih medicinskih pregleda , podučavanju za pružanje prve pomoći i sl. Kao jedan od noviteta, a koji je predviđen međunarodnim propisom, Ministarstvo će uz pomoć Vojske i policije, uvesti mogućnost helikopterskog transporta povređenih na Koridoru 10 do najbliže zdravstvene ustanove, istakao je Stanković.

„Dobro osmišljena aktivnost je zasnovana na multusektorskom pristupu i njegovom doslednom sprovođenju, kao i primenom mera za sprečavanje i kontrolu povređivanja putem usvajanja preventivnih strategija i optimizacijom zbrinjavanja povređenih. Ministarstvo zdravlja će kao jedan od učesnika ovog procesa i dalje nastaviti da sa svog stanovišta utiče na umanjenje mortaliteta i drugih negativnih posledica za socioekonomski razvoj, uzrokovanih saobraćajnim traumatizmom“, rekao je Stanković.

Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević istakao je da će to Ministarstvo nastaviti da edukuje učenike o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa. Međutim, on je istakao da će ciljna grupa biti i roditelji koji utiču na formiranje stava deteta o poštovanju istih.

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Представа Пажљивкова правила у саобраћају за малишане из Лајковца, Мионице, Ћићевца, Ћуприје, Деспотовца, Варварина, Сврљига и Књажевца
Vesti  |  22.03.2024

Predstava Pažljivkova pravila u saobraćaju za mališane iz Lajkovca, Mionice, Ćićevca, Ćuprije, Despotovca, Varvarina, Svrljiga i Knjaževca

SAZNAJ VIŠE
Консултације о финансирању безбедности саобраћаја са локалним самоуправама
Vesti  |  21.03.2024

Konsultacije o finansiranju bezbednosti saobraćaja sa lokalnim samoupravama

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  25.03.2024

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR ZA 2024. GODINU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  20.03.2024

Važno obaveštenje o početku obuke za vozača tramvaja – 25. mart 2024. godine

SAZNAJ VIŠE
Агенције за безбедност саобраћаја на Сајму образовања
Vesti  |  21.03.2024

Agencije za bezbednost saobraćaja na Sajmu obrazovanja

SAZNAJ VIŠE
Едукација за сениоре
Vesti  |  20.03.2024

Edukacija za seniore

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  21.03.2024

Javni poziv za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2024. godini.poziv za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2024. godini

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  15.03.2024

JAVNI POZIV za angažovanje pravnog lica radi vršenja izdavanja, vođenja evidencije i postavljanja nalepnice za laka električna vozila

SAZNAJ VIŠE
Eдукативна трибина за младе у оквиру изложбе „Где идемо?“
Vesti  |  20.03.2024

Edukativna tribina za mlade u okviru izložbe „Gde idemo?“

SAZNAJ VIŠE
Кампања „На матуру без аутомобила”
Vesti  |  12.03.2024

Kampanja „Na maturu bez automobila”

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  16.03.2024

JAVNI POZIV ZA IZBOR PROIZVOĐAČA ZAŠTITNIH RAMOVA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR PREMA UREDBI IZ 2024. GODINE

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  06.02.2024

Važno obaveštenje u vezi obuke kandidata za vozača tramvaja (06.02.2024.)

SAZNAJ VIŠE
Додела сертификата обученим стручњацима за интервенције након саобраћајних незгода
Vesti  |  19.03.2024

Dodela sertifikata obučenim stručnjacima za intervencije nakon saobraćajnih nezgoda

SAZNAJ VIŠE
Ауто - седишта за 140 малишана
Vesti  |  06.03.2024

Auto - sedišta za 140 mališana

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  26.02.2024

Obaveštenje o polaganju ispita za predavača za CPC i instruktora za CPC (07.03.2024)

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  12.01.2024

RASPORED PRIPREMNIH NASTAVA I STRUČNIH ISPITA U 2024. GODINI ZA PREDAVAČE TEORIJSKE OBUKE I ISPITIVAČE

Agencija za bezbednost saobraćaja obaveštava sva zainteresovana lica da su određeni termini za održavanje pripremnih nastava i stručnih ispita za preda...

SAZNAJ VIŠE
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Vesti  |  08.03.2024

Žene vozači ne samo da savladavaju krivine na putu, već i krivine društvenih stereotipa

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  02.02.2024

IZBEGNITE RIZIK: NEMA MESTA ALKOHOLU ZA VOLANOM!

SAZNAJ VIŠE
Top