Agencija za bezbednost saobraćaja

Meni

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

Srbija se priključila Bazi podataka Evropske unije o saobraćajnim nezgodama ( CARE )

Datum objave: 01.12.2023 Srbija se priključila Bazi podataka Evropske unije o saobraćajnim nezgodama ( CARE ) | Agencija za bezbednost saobraćaja

U julu 2023. godine, Srbija se kao posmatrač priključila CARE programu (Community Database on Accidents on the roads in Europe), odnosno bazi podataka o nezgodama na putevima Evropske unije. Ovaj uspeh je usledio nakon Studije izvodljivosti urađene zajedno sa Transportnom zajednicom uz podršku Evropske komisije koja je pokazala da Srbija ispunjava kriterijume navedene za uključivanje u ovaj program EU.

Srbija je time postala prvi regionalni partner na Zapadnom Balkanu kome je odobreno da učestvuje u ekspertskoj grupi Evropske unije za bezbednost saobraćaja. Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja će svake godine učestvovati na sastancima ove ekspertske grupe, kao i slati statistiku bezbednosti saobraćaja u Srbiji u ovu bazu.

Tim povodom, Transportna zajednica je organizovala događaj 1. decembra 2023. godine, u hotelu Metropol u Beogradu, na kom se predstavio ovaj uspeh Srbije i koji je doprineo većoj vidljivosti i važnosti kvalitetne statistike bezbednosti saobraćaja. Prisutnima su se obratili Kler Depre, šefica Jedinice za bezbednost saobraćaja Evropske komisije, Matej Zakonjšek, direktor Transportne zajednice, Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Velika mi je čast što je Agencija za bezbednost saobraćaja deo ovog događaja. U julu 2023. godine, Srbija se kao posmatrač priključila CARE programu odnosno bazi podataka o nezgodama na putevima Evropske unije. Ovaj za nas veliki uspeh je usledio nakon Studije izvodljivosti urađene zajedno sa Transportnom zajednicom uz podršku Evropske komisije koja je pokazala da Srbija ispunjava kriterijume neophodne za uključivanje u ovaj program EU. Tim povodom, zahvaljujem se predstavnicima Transportne zajednice i Evropske komisije na njihovom zalaganju, saradnji i zajedničkom delovanju, kako bi Srbija ostvarila ovaj bitan korak u približavanju Evropskoj uniji i njenim standardima bezbednosti saobraćaja. Upravo organizacija ovog događaja od strane Transportne zajednice pokazuje koliko je ovo bitan korak za sve institucije koje doprinose bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

Srbija je ovim postala prvi regionalni partner na Zapadnom Balkanu kome je odobreno da učestvuje u ekspertskoj grupi Evropske unije za bezbednost saobraćaja. Predstavnice Agencije su po prvi put učestvovale na sastanku ove grupe u Briselu u oktobru ove godine. To nam mnogo znači, i ovim putem izražavamo i spremnost da delimo naša iskustva sa ostalim državama regiona, kako bismo svi imali komparabilne podatke, podsticali regionalnu saradnju i zajednički doprineli bezbednijem saobraćaju na putevima na čitavom Balkanu.

Agencija za bezbednost saobraćaja se zaista ponosi svojim Odeljenjem koji se bavi nacionalnom bazom podataka, analizom i istraživanjima. Ovo Odeljenje čine veliki profesionalci zahvaljujući čijem zalaganju smo danas ovde. Odeljenje održava impresivnu integrisanu bazu podataka, kojom se ponosimo na svetskom nivou. Ova baza je javno dostupna na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja, sadrži veliki nivo detaljnosti i georeferencirane podatke o lokacijama saobraćajnih nezgoda. Odeljenje, takođe, priprema godišnji Statistički izveštaj, zatim pregledne izveštaje koji se odnose na posebne kategorije učesnika u saobraćaju, ali priprema i objavljuje izveštaje o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja za 161 lokalnu samoupravu u Srbiji.

Jedan od najznačajnijih projekata je svakako Istraživanje indikatora bezbednosti saobraćaja, koje se realizuje od 2013. godine, svake godine. Indikatori su takođe javno dostupni na našem sajtu. U 2022. godini, urađena je i revizija metodologije ovog istraživanja, kako bismo se uskladili sa metodologijom Evropske unije, prema projektu Baseline. Indikatori su sastavni deo pristupa „Bezbednog sistema“ (Safe System) bezbednosti saobraćaja i izuzetno su nam bitni pošto doprinose razumevanju različitih pitanja koja utiču na ukupne performanse bezbednosti saobraćaja, ali podržavaju nacionalne i lokalne politike jer kroz njih pratimo učinak određenih mera i aktivnosti.

Takođe, posebno se ponosimo novim izgledom i sadržajem Aplikacije za pristup Integrisanoj bazi podataka o obeležjima bezbednosti saobraćaja. Ono što ovim putem moram da istaknem jeste da je analiza velikog broja obeležja saobraćajnih nezgoda moguća zahvaljujući radu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova na prikupljanju podataka, prilikom vršenja uviđaja saobraćajnih nezgoda. Takođe, od ove godine, u aplikaciji se nalaze i odabrani podaci JP „Putevi Srbije“, do kojih je došlo zahvaljujući saradnji dve institucije. Još jednom naglašavam važnost međuinstitucionalne saradnje svih aktera bezbednosti saobraćaja, i zahvaljujem se ovim institucijama i našim partnerima na dobroj komunikaciji, međusobnom razumevanju, i svemu što smo do sada postigli zajedničkim snagama.

Analizirajući broj stradalih lica po godinama, od kako se vodi evidencija o saobraćajnim nezgodama i posledicama u Republici Srbiji, uspostavljen je opadajući trend. U 2011. godini, imali smo 731 smrtno stradalo lice, dok je u 2022. godini taj broj bio 553. U istom periodu znatno se povećao broj vozila. U 2011. godini, imali smo 1.884.905 registrovanih vozila, dok je u 2022. godini taj broj 2.723.715. Ovo nam govori da se u Srbiji upravlja sistemom bezbednosti saobraćaja, jer nam značajno raste broj vozila, a smanjuje stradanje na našim putevima. Međutim, nećemo biti zadovoljni sve dok imamo čak i jedno stradalo lice u saobraćajnim nezgodama, naročito kada su žrtve deca.

Upravo je zajedničkim snagama i saradnjom više institucija u okviru nacionalnog Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, Republika Srbija ove godine donela strateška dokumenta u skladu sa svetskom i evropskom praksom koja za cilj imaju koordinisani rad institucija koje imaju uticaj na bezbednost saobraćaja, odnosno smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i stradalih lica u saobraćaju. Tim dokumentima usvajamo viziju nula stradalih u saobraćajnim nezgodama čije je dostizanje naš prioritet.

Kvalitetni i potpuni podaci su neophodni kako bismo pratili ispunjenje mera i ciljeva predviđenih Strategijom i Akcionim planom.  Zbog nam je priključivanje CARE bazi velika potvrda našeg dosadašnjeg rada po pitanju prikupljanja podataka i analize bezbednosti saobraćaja u Srbiji, ali i motivacija da nastavimo sa kontinuiranim poboljšanjem stanja bezbednosti saobraćaja u Srbiji. Još jednom hvala svima koji su doprineli ovom uspehu“, izjavio je v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović.

Ovom prilikom, Republici Srbiji uručeno je priznanje za priključivanje Bazi podataka Evropske unije o saobraćajnim nezgodama ( CARE ).

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Одржан састанак са председником општине Ада
Vesti  |  23.02.2024

Održan sastanak sa predsednikom opštine Ada

SAZNAJ VIŠE
Меморандум о сарадњи са Олимпијским комитетом Србије
Vesti  |  13.02.2024

Memorandum o saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  06.02.2024

Važno obaveštenje u vezi obuke kandidata za vozača tramvaja (06.02.2024.)

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  29.12.2023

Poziv za prikupljanje ponuda zakupa poslovnih prostorija

SAZNAJ VIŠE
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Vesti  |  14.02.2024

Vaša odgovornost na putu SE BROJI!

SAZNAJ VIŠE
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Vesti  |  12.02.2024

Dve sekunde skretanja pažnje na mobilni telefon može skupo da vas košta!

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  12.01.2024

RASPORED PRIPREMNIH NASTAVA I STRUČNIH ISPITA U 2024. GODINI ZA PREDAVAČE TEORIJSKE OBUKE I ISPITIVAČE

Agencija za bezbednost saobraćaja obaveštava sva zainteresovana lica da su određeni termini za održavanje pripremnih nastava i stručnih ispita za preda...

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  18.10.2023

RASPORED POLAGANJA PRAKTIČNOG DELA ISPITA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (JESENJI ROK 2023.)

SAZNAJ VIŠE
Пројекат Заједно и безбедно кроз детињство
Vesti  |  13.02.2024

Projekat Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo

SAZNAJ VIŠE
Трибина „Ум на друм“ у Техничкој школи на Врачару
Vesti  |  06.02.2024

Tribina „Um na drum“ u Tehničkoj školi na Vračaru

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  15.12.2023

Važno obaveštenje o ispitu za vozača tramvaja (15.12.2023.)

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  09.10.2023

Drugo stručno usavršavanje za unapređenje znanja i veština revizora, odnosno proveravača bezbednosti saobraćaja

SAZNAJ VIŠE
Финансирање програма за унапређење безбедности саобраћаја у 2024. години
Vesti  |  08.02.2024

Finansiranje programa za unapređenje bezbednosti saobraćaja u 2024. godini

SAZNAJ VIŠE
Пажљивко у ОШ „НХ Синиша Николајевић“ у Београду
Vesti  |  30.01.2024

Pažljivko u OŠ „NH Siniša Nikolajević“ u Beogradu

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  12.10.2023

Obaveštenje o polaganju ispita za predavača za CPC

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  04.10.2023

USVOJENA STRATEGIJA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA REPUBLIKE SRBIJE ZA PERIOD OD 2023. DO 2030. GODINE

SAZNAJ VIŠE
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Vesti  |  31.01.2024

OBAVEŠTENJE O BESPLATNIM SERVISNIM KAMPANJAMA ZA VOZILA OD SADA I NA TEHNIČKIM PREGLEDIMA

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  09.10.2023

OBAVEŠTENJE O DOPUNI PRAVILNIKA O ISPITIVANJU U POGLEDU IZDAVANJA UVERENJA O ISPITIVANJU VOZILA BEZ POTVRĐENE TEHNIČKE ISPRAVNOSTI VOZILA

SAZNAJ VIŠE
Top