Agencija za bezbednost saobraćaja

Meni

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

Zajedničko delovanje hitnih službi

Datum objave: 07.12.2021 Zajedničko delovanje hitnih službi | Agencija za bezbednost saobraćaja

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na konferenciji „Zajedničko delovanje hitnih službi u saobraćaju“ još jednom je poručio da se lično čvrsto zalaže za oštriju kaznenu politiku kada je u pitanju vožnja pod dejstvom alkohola ili narkotika i dodao da osobama koje voze u ovakvom stanju treba suditi kao za pokušaj ubistva.

„Ja čvrsto verujem da dokle god svaka pijana i svaka drogirana budala koja sedne za volan ne bude sankcionisana za pokušaj ubistva da nam neće bolje. Čvrsto verujem da dok ne budemo uveli meru trajnog oduzimanja vozila za vožnju u pijanom stanju da nam neće biti bolje i čvrsto verujem da dokle god ne budemo uveli meru trajnog oduzimanja vozačke dozvole za pijanu ili drogiranu budalu - neće nam biti bolje. Ja čvrsto verujem da dokle god ne budemo kažnjavali ozbiljno delo blokiranje protivpožarnih puteva - neće nam biti bolje. Čvrsto verujem da dokle god napad na vozilo Hitne pomoći, na radnika Hitne pomoći ne budemo tretirali kao ozbiljno, kvalifikovano  krivično delo - neće nam biti bolje ni jednostavnije”, rekao je ministar policije Aleksandar Vulin.

Ministar Vulin je ukazao da je na državi da sve faktore koji usporavaju i otežavaju posao Hitnoj pomoći, vatrogascima, policajcima umanji i ublaži.

„Svako od nas ima neki svoj mali deo odgovornosti i država ima svoj deo odgovornosti. U onoj meri u kojoj budemo više ulagali i finansirali, više slušali naše potrebe da bismo ih zadovoljili, u toj meri će život svakoga od nas biti sigurniji i zaštićeniji“, naveo je ministar policije i istakao da od delovanja i reagovanja hitnih službi u saobraćaju zavise ljudski životi.

„U proteklih 15 godina skoro 18.000 različitih povređenih učesnika u saobraćaju  na raznim mestima, preko 1.100 nije preživelo. Ko zna koliko je moglo da preživi, od toga da smo vezali pojas, do toga da nismo blokirali protivpožarni put, preko toga da smo pustili hitnu pomoć da stigne na vreme. Niko to ne može da izračuna. Ali na nama je kao na ljudima i na nama kao državi jeste da pokušamo da bar sve faktore koji nas usporavaju i koji nam otežavaju život da ih umanjimo, ublažimo ako ne i da ih ukinemo”, poručio je ministar Vulin.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da iskreno veruje da se zajedničkim naporom svih učesnika u saobraćaju i službi koje na različite načine zbrinjavaju povređene, može spasiti veliki broj života.

„Samo u Beogradu u prvih devet meseci 2021. imali smo 16 mrtvih u saobraćajnim nesrećama, a u oktobru i novembru još osam“, rekao je Lončar i dodao da je država u prethodne četiri godine obnovila vozni park hitnih službi sa nekoliko stotina novih sanitetskih vozila.

Početkom godine, kako je najavio Lončar, stižu još 274 nova vozila, najsavremenije  opremljena koja predstavljaju „prave male bolnice“, što će značajno uticati na brzinu i kvalitet prebolničkog lečenja pacijenata u hitnim slučajevima.

„Danas ekipe Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć do povređenih u saobraćajnim nezgodama stižu u roku od 6 do 10 minuta od poziva, ali mi želimo da svuda u Srbiji bude tako. Zato imamo jasno definisan plan da napravimo četiri regionalna centra Niš, Beograd, Kragujevac i Novi Sad i da u okviru njih tu budu objedinjene sve hitne službe“, rekao je Lončar.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić naveo je da u saobraćajnim nezgodama u Srbiji na licu mesta strada oko 60 odsto ljudi, a 40 odsto nakon toga. 

„Prošle godine smo imali najmanje poginulih, 492“, rekao je Pešić i ocenio da bi oko 45 ljudi godišnje bilo spaseno delotvornijim i efikasnijim reagovanjem hitnih službi.

„Srbija je krenula da prati i razvija sistem delovanja hitnih službi, pre svega kroz Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja, kao peti stub bezbednosti saobraćaja definisano je delovanje hitnih službi“, rekao je Duško Pešić.

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Више од 500 посетилаца „LOVE FEST-a“ у Врњачкој Бањи прошло кроз симулаторе чеоног судара и превртања возила
Vesti  |  08.08.2022

Više od 500 posetilaca „LOVE FEST-a“ u Vrnjačkoj Banji prošlo kroz simulatore čeonog sudara i prevrtanja vozila

SAZNAJ VIŠE
ЕДУКАЦИЈА ТРУДНИЦА О ПРАВИЛНОЈ УПОТРЕБИ ДЕЧИЈИХ АУТО-СЕДИШТА У АДА МОЛУ
Vesti  |  02.08.2022

EDUKACIJA TRUDNICA O PRAVILNOJ UPOTREBI DEČIJIH AUTO-SEDIŠTA U ADA MOLU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  06.08.2022

JAVNI POZIV ZA ANGAŽOVANJE PRAVNOG LICA RADI VRŠENJA OBRADE ZAHTEVA ZA IZDAVANJE SERTIFIKATA O STRUČNOJ KOMPETENTNOSTI I KVALIFIKACIONE KARTICE VOZAČA

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  20.07.2022

PRIPREMNA NASTAVA ZA INSTRUKTORE ZA CPC

SAZNAJ VIŠE
ДИРЕКТОР АГЕНЦИЈЕ И НАЧЕЛНИК УПРАВЕ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ НА РАДНОМ САСТАНКУ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ
Vesti  |  08.08.2022

DIREKTOR AGENCIJE I NAČELNIK UPRAVE SAOBRAĆAJNE POLICIJE NA RADNOM SASTANKU U VRNJAČKOJ BANJI

SAZNAJ VIŠE
Подељено 40 дечијих ауто-седишта за малишане у Бачком Петровцу
Vesti  |  29.07.2022

Podeljeno 40 dečijih auto-sedišta za mališane u Bačkom Petrovcu

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  21.07.2022

Važno obaveštenje u vezi obuke kandidata za vozača tramvaja

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  25.05.2022

RASPORED POHAĐANJA SEMINARA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE PO NASTAVNOM PLANU ABS/04

Agencija za bezbednost saobraćaja obaveštava sve tehničare koji su podneli prijavu za pohađanje seminara da je sačinjen raspored pohađanja seminara unapr...

SAZNAJ VIŠE
Промоција безбедности саобраћаја за родитеље у оквиру манифестације „Пузијада“
Vesti  |  02.08.2022

Promocija bezbednosti saobraćaja za roditelje u okviru manifestacije „Puzijada“

SAZNAJ VIŠE
ОВО ЈЕ ЈЕДИНИ НАЧИН ДА ПОВРАТИТЕ ВОЗАЧКУ ДОЗВОЛУ
Vesti  |  21.07.2022

OVO JE JEDINI NAČIN DA POVRATITE VOZAČKU DOZVOLU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  21.06.2022

VAŽNO OBAVEŠTENJE O ISPITU ZA VOZAČA TRAMVAJA (21.06.2022.)

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  04.05.2022

RASPORED POLAGANJA TEORIJSKOG DELA ISPITA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (PROLEĆNI ROK 2022.)

Obaveštavamo zainteresovane kandidate da su određeni termini za polaganje teorijskog dela ispita za tehničare u radionicama za tahografe....

SAZNAJ VIŠE
Трибина и ротациона светла за пољопривредна газдинства у Лазаревцу
Vesti  |  21.07.2022

Tribina i rotaciona svetla za poljoprivredna gazdinstva u Lazarevcu

SAZNAJ VIŠE
Састанак чланова управног одбора Српске асоцијације увозника возила и делова и представника Агенције за безбедност саобраћаја
Vesti  |  20.07.2022

Sastanak članova upravnog odbora Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  25.05.2022

RASPORED POLAGANJA PRAKTIČNOG DELA ISPITA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (PROLEĆNI ROK 2022.)

Nakon održanih termina za polaganje teorijskog dela ispita, kandidati koji su uspešno savladali teorijski deo ispita pozivaju se na polaganje praktičnog...

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  18.03.2022

POZIV ZA PRIJAVU ZA POHAĐANJE SEMINARA UNAPREĐENJA ZNANJA ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE PREMA NASTAVNOM PLANU ABS/04

SAZNAJ VIŠE
ПРЕДСТАВНИЦИ АГЕНЦИЈЕ ПРВИ ПУТ НА „МОСИ“ ИГРАМА У НОВОЈ ВАРОШИ
Vesti  |  21.07.2022

PREDSTAVNICI AGENCIJE PRVI PUT NA „MOSI“ IGRAMA U NOVOJ VAROŠI

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  18.03.2022

Važno obaveštenje o početku obuke za vozača tramvaja – 28. mart 2022. godine

SAZNAJ VIŠE
Top